• Ryż basmati z pomidorami i tuńczykiem

    W prostocie siła. Z zaledwie kilku składników mamy pyszne danie.

    Składniki

    Porcje: 4 osoby

    • - 150 g ryżu basmati
    • - 500 ml bulionu z kostki
    • - 2 pomidory
    • - 1 gałązka estragonu
    • - 8 czarnych oliwek
    • - 150 g tuńczyka
    • - 2 łyżki oliwy z oliwek
    • - 1 cebula

    Przygotowanie

    Czas

    Poziom trudności: Łatwe 
    Przygotowanie: 15 minut 
    Gotowanie: 15 minut 
    Całkowity czas: 30 minut

    Etapy przygotowania

    Etap 1

    Przepłukać ryż.

    Etap 2

    Posiekać cebulę i estragon.

    Etap 3

    Umyć i pokroić pomidory.

    Etap 4

    Oliwki pokroić na drobne kawałki.

    Etap 5

    Cebulę wrzucić na podgrzaną wcześniej z dwiema łyżkami oliwy dużą patelnię i podsmażyć na średnim ogniu bez przykrycia.

    Etap 6

    Dodać pomidory i smażyć na średnim ogniu przez 4 - 5 minut bez przykrycia.

    Etap 7

    Dodać ryż, a następnie stopniowo dodawać bulion. Przykryć i pozostawić do gotowania na około 10 minut, w razie potrzeby dodając więcej bulionu.

    Etap 8

    Pozostawić w ciepłym miejscu, a tuż przed podaniem dodać tuńczyka, czarne oliwki i estragon.

    Źródło przepisu

    https://www.marmiton.org/recettes/recette_riz-basmati-a-la-tomate-et-au-thon_339859.aspx

    Polecane produkty

    Dodaj wszystkie produkty do koszyka

Wróć