W prostocie siła. Z zaledwie kilku składników mamy pyszne danie.
Składniki
Porcje: 4 osoby
- - 150 g ryżu basmati
- - 500 ml bulionu z kostki
- - 2 pomidory
- - 1 gałązka estragonu
- - 8 czarnych oliwek
- - 150 g tuńczyka
- - 2 łyżki oliwy z oliwek
- - 1 cebula
Przygotowanie
Czas
Poziom trudności: Łatwe
Przygotowanie: 15 minut
Gotowanie: 15 minut
Całkowity czas: 30 minut
Etapy przygotowania
Etap 1
Przepłukać ryż.
Etap 2
Posiekać cebulę i estragon.
Etap 3
Umyć i pokroić pomidory.
Etap 4
Oliwki pokroić na drobne kawałki.
Etap 5
Cebulę wrzucić na podgrzaną wcześniej z dwiema łyżkami oliwy dużą patelnię i podsmażyć na średnim ogniu bez przykrycia.
Etap 6
Dodać pomidory i smażyć na średnim ogniu przez 4 - 5 minut bez przykrycia.
Etap 7
Dodać ryż, a następnie stopniowo dodawać bulion. Przykryć i pozostawić do gotowania na około 10 minut, w razie potrzeby dodając więcej bulionu.
Etap 8
Pozostawić w ciepłym miejscu, a tuż przed podaniem dodać tuńczyka, czarne oliwki i estragon.
Źródło przepisu
https://www.marmiton.org/recettes/recette_riz-basmati-a-la-tomate-et-au-thon_339859.aspx
Polecane produkty
Dodaj wszystkie produkty do koszyka