Danie na bazie aromatycznej mieszanki przypraw z ryżem basmati.
Składniki
Porcja: 6 osób
- - 3 szklanki ryżu basmati
- - 1 ząbek czosnku
- - 1 kuleczka masła
- - 1 łyżka oleju lub oliwy
- - 1 laska cynamonu
- - 1 gwiazdka anyżu
- - 1/2 łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego
- - 2 łyżeczki mieszanki przypraw garam massala
- - sól
- - pieprz
- - 1,5 l lekkiego bulionu drobiowego
Przygotowanie
Czas
Poziom trudności: Łatwe
Przygotowanie: 5 minut
Gotowanie: 20 minut
Całkowity czas: 25 minut
Etapy przygotowania
Etap 1
Na nieprzywierającej patelni rozpuścić masło z olejem/oliwą.
Etap 2
Dodać laskę cynamonu, kmin, anyż gwiazdkowy i pieprz (2 - 3 obroty młynka).
Etap 3
Smażyć przyprawy, ale uważać, aby się nie przypaliły.
Etap 4
Wsypać ryż na patelnię i podsmażać przez 2 minuty.
Etap 5
Za jednym zamachem dodać bulion i doprowadzić do wrzenia.
Etap 6
Gotować, aż bulion całkowicie wyparuje, ale nie mieszać!
Etap 7
Kiedy cały bulion wyparuje, posypać ryż przyprawą garam masala. Nie mieszać i nie zakrywać.
Etap 8
Następnie przykryć patelnię, aby ryż się ugotował i nasiąkł przyprawami.
Etap 9
Podawać z madras curry, udekorować kilkoma listkami kolendry.
Wskazówka:
Ryż basmati można uznać za ugotowany, gdy ziarenka „skręcają się". Należy starannie odmierzyć ilość wody używanej do gotowania ryżu.Podobnie jak w przypadku przygotowywania paelli, nie należy mieszać ryżu podczas gotowania.
Źródło przepisu
https://www.marmiton.org/recettes/recette_riz-basmati-au-garam-masala_44432.aspx
Polecane produkty
Dodaj wszystkie produkty do koszyka