• Ryż basmati z garam masala

    Danie na bazie aromatycznej mieszanki przypraw z ryżem basmati.

    Składniki

    Porcja: 6 osób

    • - 3 szklanki ryżu basmati
    • - 1 ząbek czosnku
    • - 1 kuleczka masła
    • - 1 łyżka oleju lub oliwy
    • - 1 laska cynamonu
    • - 1 gwiazdka anyżu
    • - 1/2 łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego
    • - 2 łyżeczki mieszanki przypraw garam massala
    • - sól
    • - pieprz
    • - 1,5 l lekkiego bulionu drobiowego

    Przygotowanie

    Czas

    Poziom trudności: Łatwe 
    Przygotowanie: 5 minut 
    Gotowanie: 20 minut 
    Całkowity czas: 25 minut

    Etapy przygotowania

    Etap 1

    Na nieprzywierającej patelni rozpuścić masło z olejem/oliwą.

    Etap 2

    Dodać laskę cynamonu, kmin, anyż gwiazdkowy i pieprz (2 - 3 obroty młynka).

    Etap 3

    Smażyć przyprawy, ale uważać, aby się nie przypaliły.

    Etap 4

    Wsypać ryż na patelnię i podsmażać przez 2 minuty.

    Etap 5

    Za jednym zamachem dodać bulion i doprowadzić do wrzenia.

    Etap 6

    Gotować, aż bulion całkowicie wyparuje, ale nie mieszać!

    Etap 7

    Kiedy cały bulion wyparuje, posypać ryż przyprawą garam masala. Nie mieszać i nie zakrywać.

    Etap 8

    Następnie przykryć patelnię, aby ryż się ugotował i nasiąkł przyprawami.

    Etap 9

    Podawać z madras curry, udekorować kilkoma listkami kolendry.

    Wskazówka:

    Ryż basmati można uznać za ugotowany, gdy ziarenka „skręcają się". Należy starannie odmierzyć ilość wody używanej do gotowania ryżu.Podobnie jak w przypadku przygotowywania paelli, nie należy mieszać ryżu podczas gotowania.

    Źródło przepisu

    https://www.marmiton.org/recettes/recette_riz-basmati-au-garam-masala_44432.aspx

    Polecane produkty

    Dodaj wszystkie produkty do koszyka

Wróć