Przepis idealny jako danie „na ostatnią chwilę”. I zawsze robi wrażenie!
Składniki
Porcja: 4 osoby
- - 4 filety z indyka (ewentualnie z kurczaka)
- - 2 żółtka
- - 2 ząbki czosnku
- - 1 szczypta słodkiej papryki w proszku
- - 1 łyżka mieszanki przypraw (idealna mieszanka: kardamon, zioła prowansalskie, anyż i lawenda)
- - pieprz
- - sól
- - oliwa z oliwek
- - 400 g bułki tartej
- - 240 g ryżu basmati (2 szklanki)
Przygotowanie
Czas
Poziom trudności: Łatwe
Przygotowanie: 30 minut
Smażenie: 10 minut
Całkowity czas: 60 minut
Etapy przygotowania
Etap 1
Pokroić filety na niewielkie paski lub kwadraty.
Etap 2
Przygotować marynatę: wymieszać żółtka, posiekany czosnek, paprykę, zioła, sól i pieprz. Dodać kawałki mięsa. Pozostawić do zamarynowania na 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
Etap 3
Następnie dodać bułkę tartą: powinna okleić całe mięso i dokładnie połączyć się z marynatą.
Etap 4
Ugotować ryż basmati.
Etap 5
W woku lub na głębokiej patelni podgrzać oliwę i dodać mięso z marynatą. Regularnie mieszać, aby mięso nie przywierało do woka, a bułka tarta nie przypalała się.
Etap 6
Po usmażeniu mięsa dodać do woka/patelni ryż basmati i smażyć go, cały czas mieszając - również ryż powinien się trochę przysmażyć.
Źródło przepisu
https://www.marmiton.org/recettes/recette_saute-de-dinde-pane-et-marine-avec-riz-basmati_60055.aspx
Polecane produkty
Dodaj wszystkie produkty do koszyka