• Filety z indyka z ryżem basmati

    Przepis idealny jako danie „na ostatnią chwilę”. I zawsze robi wrażenie!

    Składniki

    Porcja: 4 osoby

    • - 4 filety z indyka (ewentualnie z kurczaka)
    • - 2 żółtka
    • - 2 ząbki czosnku
    • - 1 szczypta słodkiej papryki w proszku
    • - 1 łyżka mieszanki przypraw (idealna mieszanka: kardamon, zioła prowansalskie, anyż i lawenda)
    • - pieprz
    • - sól
    • - oliwa z oliwek
    • - 400 g bułki tartej
    • - 240 g ryżu basmati (2 szklanki)

    Przygotowanie

    Czas

    Poziom trudności: Łatwe 
    Przygotowanie: 30 minut 
    Smażenie: 10 minut 
    Całkowity czas: 60 minut

    Etapy przygotowania

    Etap 1

    Pokroić filety na niewielkie paski lub kwadraty.

    Etap 2

    Przygotować marynatę: wymieszać żółtka, posiekany czosnek, paprykę, zioła, sól i pieprz. Dodać kawałki mięsa. Pozostawić do zamarynowania na 10 minut, mieszając od czasu do czasu.

    Etap 3

    Następnie dodać bułkę tartą: powinna okleić całe mięso i dokładnie połączyć się z marynatą.

    Etap 4

    Ugotować ryż basmati.

    Etap 5

    W woku lub na głębokiej patelni podgrzać oliwę i dodać mięso z marynatą. Regularnie mieszać, aby mięso nie przywierało do woka, a bułka tarta nie przypalała się.

    Etap 6

    Po usmażeniu mięsa dodać do woka/patelni ryż basmati i smażyć go, cały czas mieszając - również ryż powinien się trochę przysmażyć.

    Źródło przepisu

    https://www.marmiton.org/recettes/recette_saute-de-dinde-pane-et-marine-avec-riz-basmati_60055.aspx

    Polecane produkty

    Dodaj wszystkie produkty do koszyka

Wróć