• Keks z mąki kasztanowej

    Łatwe i szybkie ciasto, które właściwie robi się samo i idealnie wpasowuje się w jesienny klimat.

    Składniki

    Porcja: 8 osób

    • - 150 g mąka kasztanowa
    • - 3 jajka
    • - 180 g masła
    • - 150 g cukru pudru
    • - 100 g rodzynek
    • - 25 g posiekanych orzechów laskowych
    • - 25 g posiekanych migdałów
    • - skórka z pomarańczy
    • - skórka z cytryny
    • - wanilia
    • - rum
    • - 1/2 opakowania proszku do pieczenia
    • - 1 szczypta soli

    Przygotowanie

    Czas

    Poziom trudności: Łatwe 
    Przygotowanie: 25 minut 
    Pieczenie: 45 minut 
    Całkowity czas: 70 minut

    Etapy przygotowania

    Etap 1

    Rozmiękczyć masło, nie topiąc go.

    Etap 2

    Wmieszać cukier puder, a potem jajka. Stopniowo dodawać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli.

    Etap 3

    Rozgrzać piekarnik do 250°C (termostat 8).

    Etap 4

    Wymieszać orzechy laskowe, migdały, skórkę pomarańczową i cytrynową, wanilię oraz rum i dodać do mieszanki, po czym całość dokładnie wymieszać.

    Etap 5

    Formę do keksów wyłożyć papierem do pieczenia i wlać do niej ciasto.

    Etap 6

    Piec w temperaturze 180°C (termostat 6) przez 45 minut.

    Źródło przepisu

    https://www.marmiton.org/recettes/recette_cake-a-la-farine-de-chataigne_13766.aspx#d32011-p4

    Polecane produkty

    Dodaj wszystkie produkty do koszyka

Wróć