Łatwe i szybkie ciasto, które właściwie robi się samo i idealnie wpasowuje się w jesienny klimat.
Składniki
Porcja: 8 osób
- - 150 g mąka kasztanowa
- - 3 jajka
- - 180 g masła
- - 150 g cukru pudru
- - 100 g rodzynek
- - 25 g posiekanych orzechów laskowych
- - 25 g posiekanych migdałów
- - skórka z pomarańczy
- - skórka z cytryny
- - wanilia
- - rum
- - 1/2 opakowania proszku do pieczenia
- - 1 szczypta soli
Przygotowanie
Czas
Poziom trudności: Łatwe
Przygotowanie: 25 minut
Pieczenie: 45 minut
Całkowity czas: 70 minut
Etapy przygotowania
Etap 1
Rozmiękczyć masło, nie topiąc go.
Etap 2
Wmieszać cukier puder, a potem jajka. Stopniowo dodawać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli.
Etap 3
Rozgrzać piekarnik do 250°C (termostat 8).
Etap 4
Wymieszać orzechy laskowe, migdały, skórkę pomarańczową i cytrynową, wanilię oraz rum i dodać do mieszanki, po czym całość dokładnie wymieszać.
Etap 5
Formę do keksów wyłożyć papierem do pieczenia i wlać do niej ciasto.
Etap 6
Piec w temperaturze 180°C (termostat 6) przez 45 minut.
Źródło przepisu
https://www.marmiton.org/recettes/recette_cake-a-la-farine-de-chataigne_13766.aspx#d32011-p4
Polecane produkty
Dodaj wszystkie produkty do koszyka