Przepis na pyszną zupę z dyni z dodatkiem mąki kasztanowej. Idealnie wkomponowuje się w jesienną aurę.
Składniki
Porcja: 6 osób
- - 1 kg dyni
- - 50 g mąka kasztanowa
- - 2 ząbki czosnku
- - 200 ml płynnej śmietanki
- - 2 kostki rosołowe (najlepiej z przyprawami i oliwą z oliwek)
- - pieprz czarny
- - sproszkowany kmin rzymski
Przygotowanie
Czas
Poziom trudności: Łatwe
Przygotowanie: 30 minut
Gotowanie: 15 minut
Całkowity czas: 45 minut
Etapy przygotowania
Etap 1
Oczyścić dynię, pokroić ją w kostkę i ugotować w rondlu w takiej ilości wody, by tylko trochę zakrywała dynię.
Etap 2
Podczas gotowania dodać 2 ząbki czosnku.
Etap 3
Następnie dodać 2 kostki rosołowe, pieprz i kmin rzymski.
Etap 4
W tym czasie wlać do miski śmietanę i za pomocą trzepaczki wmieszać do niej na zimno mąkę kasztanową.
Etap 5
Pod koniec gotowania zmiksować dynię.
Etap 6
Mieszając trzepaczką, dodać do zupy mieszankę śmietany i mąki kasztanowej.
Etap 7
Gotować na małym ogniu przez około 2 minuty, bez przerwy mieszając. Gotowe!
Wskazówka:
Zupę można podawać z niewielkimi grzankami.
Źródło przepisu
https://www.marmiton.org/recettes/recette_soupe-potiron-farine-de-chataignes_221736.aspx
Polecane produkty
Dodaj wszystkie produkty do koszyka