• Zupa dyniowa z mąką kasztanową

    Przepis na pyszną zupę z dyni z dodatkiem mąki kasztanowej. Idealnie wkomponowuje się w jesienną aurę.

    Składniki

    Porcja: 6 osób

    • - 1 kg dyni
    • - 50 g mąka kasztanowa
    • - 2 ząbki czosnku
    • - 200 ml płynnej śmietanki
    • - 2 kostki rosołowe (najlepiej z przyprawami i oliwą z oliwek)
    • pieprz czarny
    • - sproszkowany kmin rzymski

    Przygotowanie

    Czas

    Poziom trudności: Łatwe 
    Przygotowanie: 30 minut 
    Gotowanie: 15 minut 
    Całkowity czas: 45 minut

    Etapy przygotowania

    Etap 1

    Oczyścić dynię, pokroić ją w kostkę i ugotować w rondlu w takiej ilości wody, by tylko trochę zakrywała dynię.

    Etap 2

    Podczas gotowania dodać 2 ząbki czosnku.

    Etap 3

    Następnie dodać 2 kostki rosołowe, pieprz i kmin rzymski.

    Etap 4

    W tym czasie wlać do miski śmietanę i za pomocą trzepaczki wmieszać do niej na zimno mąkę kasztanową.

    Etap 5

    Pod koniec gotowania zmiksować dynię.

    Etap 6

    Mieszając trzepaczką, dodać do zupy mieszankę śmietany i mąki kasztanowej.

    Etap 7

    Gotować na małym ogniu przez około 2 minuty, bez przerwy mieszając. Gotowe!

    Wskazówka:

    Zupę można podawać z niewielkimi grzankami.

    Źródło przepisu

    https://www.marmiton.org/recettes/recette_soupe-potiron-farine-de-chataignes_221736.aspx

    Polecane produkty

    Dodaj wszystkie produkty do koszyka

Wróć