• Zapiekanka z komosy ryżowej i cukinii

    Zapiekanki zwykle robimy z ziemniakami, makaronem lub ryżem. A co powiecie na sycącą i zdrową komosę ryżową?

    Składniki

    porcja: 4 osoby

    • - 3 cukinie pokrojone w drobną kostkę
    • - 1 cebula
    • - 200 g pieczarek
    • - 2 jajka
    • - 200 ml płynnej śmietany
    • - 1 filiżanka komosy
    • - tymianek
    • - pieprz
    • - sól
    • - oliwa

    Przygotowanie

    Czas

    Poziom trudności: Łatwe 
    Przygotowanie: 10 minut 
    Gotowanie: 15 minut 
    Całkowity czas: 60 minut

    Etapy przygotowania

    Etap 1

    Ugotować komosę w posolonej wodzie – wody powinno być 2,5 razy więcej niż ziaren; gotować do momentu, aż pojawią się sprężyste białe kiełki.

    Etap 2

    Na oliwie poddusić pokrojoną w plasterki cebulę.

    Etap 3

    Dodać cukinię i tymianek.

    Etap 4

    Gotować na średnim ogniu przez 10 minut, następnie dodać pokrojone w plasterki pieczarki i gotować jeszcze przez 5 minut, doprawić solą i pieprzem.

    Etap 5

    Ugotowaną komosę wymieszać z warzywami, dodać 2 jajka oraz śmietanę.

    Etap 6

    Mieszankę przełożyć do wysmarowanej masłem formy do zapiekanek, a następnie piec w piekarniku w temperaturze 200°C (termostat 6-7) przez około 40 minut (do momentu, aż wierzch zapiekanki się zarumieni).

    Wskazówka:

    Cukinię można zastąpić dynią.

    Źródło przepisu

    https://www.marmiton.org/recettes/recette_gratin-fondant-courgettes-quinoa_41280.aspx

    Polecane produkty

    Dodaj wszystkie produkty do koszyka

Wróć