Zapiekanki zwykle robimy z ziemniakami, makaronem lub ryżem. A co powiecie na sycącą i zdrową komosę ryżową?
Składniki
porcja: 4 osoby
- - 3 cukinie pokrojone w drobną kostkę
- - 1 cebula
- - 200 g pieczarek
- - 2 jajka
- - 200 ml płynnej śmietany
- - 1 filiżanka komosy
- - tymianek
- - pieprz
- - sól
- - oliwa
Przygotowanie
Czas
Poziom trudności: Łatwe
Przygotowanie: 10 minut
Gotowanie: 15 minut
Całkowity czas: 60 minut
Etapy przygotowania
Etap 1
Ugotować komosę w posolonej wodzie – wody powinno być 2,5 razy więcej niż ziaren; gotować do momentu, aż pojawią się sprężyste białe kiełki.
Etap 2
Na oliwie poddusić pokrojoną w plasterki cebulę.
Etap 3
Dodać cukinię i tymianek.
Etap 4
Gotować na średnim ogniu przez 10 minut, następnie dodać pokrojone w plasterki pieczarki i gotować jeszcze przez 5 minut, doprawić solą i pieprzem.
Etap 5
Ugotowaną komosę wymieszać z warzywami, dodać 2 jajka oraz śmietanę.
Etap 6
Mieszankę przełożyć do wysmarowanej masłem formy do zapiekanek, a następnie piec w piekarniku w temperaturze 200°C (termostat 6-7) przez około 40 minut (do momentu, aż wierzch zapiekanki się zarumieni).
Wskazówka:
Cukinię można zastąpić dynią.
Źródło przepisu
https://www.marmiton.org/recettes/recette_gratin-fondant-courgettes-quinoa_41280.aspx
Polecane produkty
Dodaj wszystkie produkty do koszyka