• Burger z komosy ryżowej

    Chcesz urozmaicić swoje posiłki, aby jednocześnie jeść zdrowo i smacznie? Polecamy burgery bez mięsa w wersji z komosą ryżową.

    Składniki

    Porcja: 4 osoby

    • - 120 g komosy ryżowej
    • - 1 łyżeczka oleju roślinnego
    • - 200 g pieczarek
    • - 1 cukinia
    • - 2 marchewki
    • - 1 szalotka
    • - 1 ząbek czosnku
    • - 1 jajko
    • - 3 łyżki skrobi kukurydzianej
    • - 1 szczypta soli
    • - 1/2 łyżeczki pieprzu Cayenne
    • - 1/2 cytryny
    • - pomidory grillowane
    • - listki młodej sałaty
    • - 4 bułki do hamburgerów

    Przygotowanie

    Czas

    Poziom trudności: Łatwe 
    Przygotowanie: 20 minut 
    Smażenie: 10 minut 
    Całkowity czas: 30 minut

    Etapy przygotowania

    Etap 1

    Ugotować komosę zgodnie z instrukcją i odstawić na bok.

    Etap 2

    Pokroić pieczarki na ćwiartki.

    Etap 3

    Zetrzeć na tarce cukinię i marchewkę.

    Etap 4

    Obrać i drobno posiekać szalotkę i ząbek czosnku.

    Etap 5

    Na gorącej patelni, na niewielkiej ilości oleju, podsmażyć marchew, cukinię, pieczarki, szalotkę i czosnek.

    Etap 6

    Wymieszać warzywa z komosą.

    Etap 7

    Dodać jajko, skrobię kukurydzianą, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać.

    Etap 8

    Postawić patelnię na średnim ogniu. Formować burgery i smażyć je z obu stron na patelni.

    Etap 9

    Przypiec bułki do burgerów

    Etap 10

    Pomiędzy połówki bułki włożyć burgery z komosy, skropić sokiem z cytryny, ułożyć kilka grillowanych pomidorów, liście sałaty i kilka listków kolendry.

    Etap 11

    Podawać na ciepło.

    Źródło przepisu

    https://www.marmiton.org/recettes/recette_burger-de-quinoa_347160.aspx

    Polecane produkty

    Dodaj wszystkie produkty do koszyka

Wróć