Chcesz urozmaicić swoje posiłki, aby jednocześnie jeść zdrowo i smacznie? Polecamy burgery bez mięsa w wersji z komosą ryżową.
Składniki
Porcja: 4 osoby
- - 120 g komosy ryżowej
- - 1 łyżeczka oleju roślinnego
- - 200 g pieczarek
- - 1 cukinia
- - 2 marchewki
- - 1 szalotka
- - 1 ząbek czosnku
- - 1 jajko
- - 3 łyżki skrobi kukurydzianej
- - 1 szczypta soli
- - 1/2 łyżeczki pieprzu Cayenne
- - 1/2 cytryny
- - pomidory grillowane
- - listki młodej sałaty
- - 4 bułki do hamburgerów
Przygotowanie
Czas
Poziom trudności: Łatwe
Przygotowanie: 20 minut
Smażenie: 10 minut
Całkowity czas: 30 minut
Etapy przygotowania
Etap 1
Ugotować komosę zgodnie z instrukcją i odstawić na bok.
Etap 2
Pokroić pieczarki na ćwiartki.
Etap 3
Zetrzeć na tarce cukinię i marchewkę.
Etap 4
Obrać i drobno posiekać szalotkę i ząbek czosnku.
Etap 5
Na gorącej patelni, na niewielkiej ilości oleju, podsmażyć marchew, cukinię, pieczarki, szalotkę i czosnek.
Etap 6
Wymieszać warzywa z komosą.
Etap 7
Dodać jajko, skrobię kukurydzianą, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać.
Etap 8
Postawić patelnię na średnim ogniu. Formować burgery i smażyć je z obu stron na patelni.
Etap 9
Przypiec bułki do burgerów
Etap 10
Pomiędzy połówki bułki włożyć burgery z komosy, skropić sokiem z cytryny, ułożyć kilka grillowanych pomidorów, liście sałaty i kilka listków kolendry.
Etap 11
Podawać na ciepło.
Źródło przepisu
https://www.marmiton.org/recettes/recette_burger-de-quinoa_347160.aspx
Polecane produkty
Dodaj wszystkie produkty do koszyka