- -10%
- Komosa ryżowa Quinoa czerwona
- Pochodzi z Peru
- Naturalnie bezglutenowe, bez konserwantów,
- Do gotowania i przygotowania potraw
- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane
Opis
Komosa ryżowa czerwona (quinoa) zaliczana jest do grupy zbóż rzekomych. Uprawia się ją na terenie Ameryki Południowej już od ponad pięciu tysięcy lat. Ma postać niewielkich, ciemnoczerwonych ziaren o średnicy ok. 1 mm. W naszym sklepie dostępne są nasiona komosy ryżowej bez łupinek. Dzięki wyłuskaniu komosa ryżowa jest bardzo smaczna i od razu przygotowana do dalszej obróbki.
Komosa ryżowa dostępna w naszym sklepie pochodzi z Peru. Sprzedawana jest w solidnych i szczelnych woreczkach, które posiadają zapięcie strunowe. Dzięki temu komosa długo utrzymuje swoje wartości odżywcze. Produkt ten nie zawiera glutenu i konserwantów.
Komosa ryżowa ma wszechstronne zastosowanie w kuchni. W odróżnieniu od komosy białej praktycznie nie pęcznieje w trakcie gotowania i zachowuje twardość i chrupkość. Stanowi doskonały zamiennik ryżu lub ziemniaków. Quinoa czerwona stosowana jest jako dodatek do dań szczególnie zup. Można ją również dodać do jogurtów i sałatek.
Komosa ryżowa quinoa to bogactwo aminokwasów, takich jak lizyna, metionina i cysteina. Sprawia to, że komosa ryżowa niemalże w stu procentach pokrywa dzienne zapotrzebowanie na zawartość aminokwasów w codziennej diecie. Dzięki bogactwu kwasów linolenowych ma ona wiele wartości odżywczych.
Komosa ryżowa to doskonały element diety dla każdego, któremu zależy na zdrowym odżywianiu. Powinni po nią sięgać również diabetycy, ponieważ posiada niski indeks glikemiczny (35). Doskonale również sprawdzi się w diecie odchudzającej.
Jeżeli wolisz delikatniejszy smak, wybierz komosę ryżową białą.
Właściwości komosy ryżowej
- jest bardzo dobrym źródłem białka;
- wyróżnia się wysoką zawartością błonnika pokarmowego;
- bezglutenowa kasza idealna dla osób z nietolerancją na gluten;
- białko w niej zawarte jako jedno z nielicznych białek roślinnych posiada wszystkie te składniki, które dostarcza organizmowi białko odzwierzęce, dzięki czemu jest świetną alternatywą dla osób niespożywających mięsa;
Więcej informacji o komosie ryżowej znajduje się w naszym poradniku komosa ryżowa - właściwości.
Zastosowanie komosy ryżowej
Dzięki lekko słodkiemu smakowi komosa ryżowa czerwona nadaje się zarówno do zastosowania przy daniach głównych, jak i deserach. W codziennej diecie może zastąpić kaszę, ryż, ziemniaki czy makarony. Jej ziarna można także prażyć na suchej patelni.
Sprawdź: Jak jeść i jak gotować komosę ryżową.
Przechowywanie
Ziarna komosy ryżowej powinny być przechowywane w suchym i zacienionym miejscu. Dzięki temu długo zachowają swoje właściwości odżywcze.
Przeciwwskazania
Komosa może powodować alergię, więc przy jakichkolwiek zauważonych zmianach należy skonsultować się z lekarzem i wstrzymać się z jej spożywaniem.
Inne opcje
Składniki
Składniki: komosa ryżowa czerwona.
Produkt może zawierać: sezam, orzeszki ziemne i inne orzechy, dwutlenek siarki i gluten. Co to znaczy ?
Kraj pochodzenia: Peru
Indeks glikemiczny: 35
Producent: Go4taste I.Dyląg Allegro Sp.J Bonarka 21, 30-415 Kraków
Wartość odżywcza / 100 g
Wartość energetyczna | 1570 kJ/375 kcal |
Tłuszcz | 6,25 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,0 g |
Węglowodany | 64,58 g |
w tym cukry | 0,0 g |
Błonnik | 6,2 g |
Białko | 14,12 g |
Sól | 0,012 g |
Komentarze 0