Ryż w różnej postaci bardzo często gości na naszym stole. Zwykle jest dodatkiem do dania głównego. Czasem jednak ryż to nie tylko dodatek, a podstawa całego dania – jak w risotto. Zapraszamy na delikatne risotto z warzywami.
Składniki
porcja: 4 osoby
- - 300 g ryżu arborio (lub innego ryżu do risotto lub paelli)
- - 1 bakłażan
- - 1 cukinia
- - 1 pomidor
- - 1 cebula
- - 2 ząbki czosnku
- - 60 g parmezanu
- - 1,5 l bulionu drobiowego
- - oliwa z oliwek
- - 3 listki świeżej bazylii
Przygotowanie
Czas
Poziom trudności: Łatwe
Przygotowanie: 15 minut
Gotowanie: 40 minut
Całkowity czas: 55 minut
Etapy przygotowania
Etap 1
Pokroić w kostkę bakłażana, cukinię i pomidora. Następnie obierać i posiekać cebulę i czosnek.
Etap 2
Oliwę z oliwek podgrzać z cebulą, czosnkiem, bakłażanem, cukinią i pomidorem. Gotować około 10 minut.
Etap 3
Dodać około 4 łyżek stołowych oliwy z oliwek, a następnie ryż. Smażyć wszystko przez 3 minuty, po czym dodać wywar z kurczaka. Przykryć i gotować na małym ogniu przez 30 minut, aż do całkowitego wchłonięcia bulionu.
Etap 4
Pod koniec gotowania dodać parmezan i posiekane liście bazylii.
Wskazówka:
To risotto jada się jako danie główne, ponieważ jest obfite i sycące, dlatego nie wymaga dodatku mięsnego.
Źródło przepisu
https://www.marmiton.org/recettes/recette_risotto-du-sud_17392.aspx
Polecane produkty
Dodaj wszystkie produkty do koszyka