• Risotto w południowym stylu

    Ryż w różnej postaci bardzo często gości na naszym stole. Zwykle jest dodatkiem do dania głównego. Czasem jednak ryż to nie tylko dodatek, a podstawa całego dania – jak w risotto. Zapraszamy na delikatne risotto z warzywami.

    Składniki

    porcja: 4 osoby

    • - 300 g ryżu arborio (lub innego ryżu do risotto lub paelli)
    • - 1 bakłażan
    • - 1 cukinia
    • - 1 pomidor
    • - 1 cebula
    • - 2 ząbki czosnku
    • - 60 g parmezanu
    • - 1,5 l bulionu drobiowego
    • - oliwa z oliwek
    • - 3 listki świeżej bazylii

    Przygotowanie

    Czas

    Poziom trudności: Łatwe 
    Przygotowanie: 15 minut 
    Gotowanie: 40 minut 
    Całkowity czas: 55 minut

    Etapy przygotowania

    Etap 1

    Pokroić w kostkę bakłażana, cukinię i pomidora. Następnie obierać i posiekać cebulę i czosnek. 

    Etap 2

    Oliwę z oliwek podgrzać z cebulą, czosnkiem, bakłażanem, cukinią i pomidorem. Gotować około 10 minut. 

    Etap 3

    Dodać około 4 łyżek stołowych oliwy z oliwek, a następnie ryż. Smażyć wszystko przez 3 minuty, po czym dodać wywar z kurczaka. Przykryć i gotować na małym ogniu przez 30 minut, aż do całkowitego wchłonięcia bulionu. 

    Etap 4

    Pod koniec gotowania dodać parmezan i posiekane liście bazylii. 

    Wskazówka:

    To risotto jada się jako danie główne, ponieważ jest obfite i sycące, dlatego nie wymaga dodatku mięsnego. 

    Źródło przepisu

    https://www.marmiton.org/recettes/recette_risotto-du-sud_17392.aspx

    Polecane produkty

    Dodaj wszystkie produkty do koszyka

Wróć