Lekkie, aromatyczne i kremowe risotto z zielonymi lub fioletowymi szparagami oraz białym winem. Smaczny, zdrowy i lekki obiad jednogarnkowy.
Składniki
porcja: 4 osoby
- - 1 pęczek raczej cienkich szparagów zielonych lub fioletowych
- - 300 g ryżu arborio (lub innego ryżu do risotto)
- - 50 g masła + 1 kuleczka masła
- - 1 cebula lub 2 szalotki (do wyboru)
- - 150 ml białęgo wina
- - 1 l gorącego bulionu warzywnego
- - 100 g drobno startego parmezanu lub grana padano
- - sól
- - biały pieprz
Przygotowanie
Czas
Poziom trudności: Łatwe
Przygotowanie: 10 minut
Gotowanie: 30 minut
Całkowity czas: 40 minut
Etapy przygotowania
Etap 1
Przygotować szparagi, ułamując dolną część szparagów jednym sprawnym ruchem (jest to najtwardsza część); w razie potrzeby szparagi obrać.
Etap 2
Szparagi pociąć na kawałki, zachowując końcówki.
Etap 3
Roztopić masło i dusić w nim drobno posiekaną szalotkę lub cebulę.
Etap 4
Dodać szparagi (bez końcówek) i gotować na wolnym ogniu przez 5 minut.
Etap 5
Dodać ryż i zwiększyć ogień.
Etap 6
Dodać białe wino, a następnie gorący wywar warzywny (to ważne!) w 3 etapach – za każdym razem, kiedy ryż wchłonie bulion, zrobić kolejną dolewkę.
Etap 7
Ryż nie powinien być chrupiący, ale kremowy, nie należy też go zbytnio solić – wino, bulion i ser stanowią wystarczającą przyprawę.
Etap 8
W połowie gotowania dodać końcówki szparagów. Sprawdzić, czy ryż jest ugotowany, dodać pieprz, następnie wsypać drobno starty parmezan i kuleczkę masła. Dokładnie wymieszać, aby składniki się rozpuściły.
Etap 9
Podawać bardzo ciepłe.
Wskazówka:
W kuchni włoskiej risotto jest pierwszym daniem ciepłym podawanym po przystawkach (podobnie jak makaron), ale przed daniem mięsnym lub rybnym. Można je jednak podawać w dowolny sposób, jako dodatek do dania głównego lub jako danie główne.
Źródło przepisu
https://www.marmiton.org/recettes/recette_risotto-aux-asperges-fraiches_37750.aspx
Polecane produkty
Dodaj wszystkie produkty do koszyka