• Risotto ze świeżymi szparagami

    Lekkie, aromatyczne i kremowe risotto z zielonymi lub fioletowymi szparagami oraz białym winem. Smaczny, zdrowy i lekki obiad jednogarnkowy.

    Składniki

    porcja: 4 osoby

    • - 1 pęczek raczej cienkich szparagów zielonych lub fioletowych
    • - 300 g ryżu arborio (lub innego ryżu do risotto)
    • - 50 g masła + 1 kuleczka masła
    • - 1 cebula lub 2 szalotki (do wyboru)
    • - 150 ml białęgo wina
    • - 1 l gorącego bulionu warzywnego
    • - 100 g drobno startego parmezanu lub grana padano
    • - sól
    • - biały pieprz

    Przygotowanie

    Czas

    Poziom trudności: Łatwe 
    Przygotowanie: 10 minut 
    Gotowanie: 30 minut 
    Całkowity czas: 40 minut

    Etapy przygotowania

    Etap 1

    Przygotować szparagi, ułamując dolną część szparagów jednym sprawnym ruchem (jest to najtwardsza część); w razie potrzeby szparagi obrać.

    Etap 2

    Szparagi pociąć na kawałki, zachowując końcówki.

    Etap 3

    Roztopić masło i dusić w nim drobno posiekaną szalotkę lub cebulę.

    Etap 4

    Dodać szparagi (bez końcówek) i gotować na wolnym ogniu przez 5 minut.

    Etap 5

    Dodać ryż i zwiększyć ogień.

    Etap 6

    Dodać białe wino, a następnie gorący wywar warzywny (to ważne!) w 3 etapach – za każdym razem, kiedy ryż wchłonie bulion, zrobić kolejną dolewkę.

    Etap 7

    Ryż nie powinien być chrupiący, ale kremowy, nie należy też go zbytnio solić – wino, bulion i ser stanowią wystarczającą przyprawę. 

    Etap 8

    W połowie gotowania dodać końcówki szparagów. Sprawdzić, czy ryż jest ugotowany, dodać pieprz, następnie wsypać drobno starty parmezan i kuleczkę masła. Dokładnie wymieszać, aby składniki się rozpuściły. 

    Etap 9

    Podawać bardzo ciepłe. 

    Wskazówka:

    W kuchni włoskiej risotto jest pierwszym daniem ciepłym podawanym po przystawkach (podobnie jak makaron), ale przed daniem mięsnym lub rybnym. Można je jednak podawać w dowolny sposób, jako dodatek do dania głównego lub jako danie główne. 

    Źródło przepisu

    https://www.marmiton.org/recettes/recette_risotto-aux-asperges-fraiches_37750.aspx

    Polecane produkty

    Dodaj wszystkie produkty do koszyka

Wróć