• Risotto z wędzonym łososiem

    Wyśmienite danie a na dodatek bardzo efektowne. Mamy nadzieję, że Tobie również posmakuje</p.

    Składniki

    Porcja: 4 osoby

    • - 150 g wędzonego łososia
    • - 150 ml białego wina
    • - 1,5 l bulionu drobiowego (około 3 kostki)
    • - 400 g ryżu arborio
    • - 1 por
    • - 2 ząbki czosnku
    • - 40 g masła
    • - 1/4 łyżeczki kurkumy lub 1 porcja szafranu (ewentualnie)
    • - 40 g dodatkowego zimnego masła lub 4 łyżki crème fraîche (do wyboru)
    • - 40 g parmezanu
    • - 1 łyżeczka koperku
    • - 1 łyżeczka skórki z cytryny
    • - biały pieprz
    • - sól (ewentualnie)

    Przygotowanie

    Czas

    Poziom trudności: Łatwe 
    Przygotowanie: 10 minut 
    Gotowanie: 30 minut 
    Całkowity czas: 40 minut

    Etapy przygotowania

    Etap 1

    Przygotować bulion drobiowy.

    Etap 2

    Umyty i cienko pokrojony por wraz z czosnkiem smażyć z dodatkiem 40 g masła na małym ogniu przez około 10 minut, do momentu, aż por zacznie się rozpadać (smażyć w nieprzywierającym rondlu lub woku). 

    Etap 3

    Dodać ryż i kurkumę i podsmażać, aż ziarna staną się półprzezroczyste. 

    Etap 4

    Dodać białe wino, wymieszać i pozostawić do całkowitego odparowania.

    Etap 5

    Resztę bulionu wlać w kilku partiach, regularnie mieszając, aż do momentu ugotowania ryżu (ryż powinien rozpuszczać się w ustach i być jednocześnie dość jędrny). W razie potrzeby posolić podczas gotowania (ale sam bulion jest już słony). 

    Etap 6

    Pod koniec gotowania dodać crème fraîche lub zimne masło oraz parmezan, delikatnie zamieszać.

    Etap 7

    Tuż przed podaniem dodać pieprz, paski łososia, koperek i skórkę z cytryny (łososia nie należy gotować ani smażyć!). Serwować natychmiast, ponieważ risotto nie nadaje się do ponownego odgrzewania! 

    Źródło przepisu

    https://www.marmiton.org/recettes/recette_risotto-de-saumon-fume_27184.aspx

    Polecane produkty

    Dodaj wszystkie produkty do koszyka

Wróć