Wyśmienite danie a na dodatek bardzo efektowne. Mamy nadzieję, że Tobie również posmakuje</p.

Składniki
Porcja: 4 osoby
- - 150 g wędzonego łososia
- - 150 ml białego wina
- - 1,5 l bulionu drobiowego (około 3 kostki)
- - 400 g ryżu arborio
- - 1 por
- - 2 ząbki czosnku
- - 40 g masła
- - 1/4 łyżeczki kurkumy lub 1 porcja szafranu (ewentualnie)
- - 40 g dodatkowego zimnego masła lub 4 łyżki crème fraîche (do wyboru)
- - 40 g parmezanu
- - 1 łyżeczka koperku
- - 1 łyżeczka skórki z cytryny
- - biały pieprz
- - sól (ewentualnie)
Przygotowanie
Czas
Poziom trudności: Łatwe
Przygotowanie: 10 minut
Gotowanie: 30 minut
Całkowity czas: 40 minut
Etapy przygotowania
Etap 1
Przygotować bulion drobiowy.
Etap 2
Umyty i cienko pokrojony por wraz z czosnkiem smażyć z dodatkiem 40 g masła na małym ogniu przez około 10 minut, do momentu, aż por zacznie się rozpadać (smażyć w nieprzywierającym rondlu lub woku).
Etap 3
Dodać ryż i kurkumę i podsmażać, aż ziarna staną się półprzezroczyste.
Etap 4
Dodać białe wino, wymieszać i pozostawić do całkowitego odparowania.
Etap 5
Resztę bulionu wlać w kilku partiach, regularnie mieszając, aż do momentu ugotowania ryżu (ryż powinien rozpuszczać się w ustach i być jednocześnie dość jędrny). W razie potrzeby posolić podczas gotowania (ale sam bulion jest już słony).
Etap 6
Pod koniec gotowania dodać crème fraîche lub zimne masło oraz parmezan, delikatnie zamieszać.
Etap 7
Tuż przed podaniem dodać pieprz, paski łososia, koperek i skórkę z cytryny (łososia nie należy gotować ani smażyć!). Serwować natychmiast, ponieważ risotto nie nadaje się do ponownego odgrzewania!
Źródło przepisu
https://www.marmiton.org/recettes/recette_risotto-de-saumon-fume_27184.aspx
Polecane produkty
Dodaj wszystkie produkty do koszyka