• Konfitura z dyni i suszonych moreli z dodatkiem wanilii

    Konfitura z dyni i suszonych moreli - antidotum na ponure jesienne dni.

    Składniki

    porcja: 6 słoiczków

    • - 1,5 kg dyni
    • - 500 g suszonych moreli
    • - 1,2 kg cukru
    • - 1 laska wanilii
    • - 1/2 cytryny

    Przygotowanie

    Czas

    Poziom trudności: Łatwe 
    Przygotowanie: 30 minut
    Gotowanie: 20 minut
    Całkowity czas: 50 minut

    Etapy przygotowania

    Etap 1

    Dzień wcześniej namoczyć suszone morele w 500 ml wody.

    Etap 2

    Odsączyć morele, a wodę spod moreli przelać do specjalnego naczynia do smażenia konfitur lub dużego garnka. 

    Etap 3

    Obrać i pokroić dynię w kostkę.

    Etap 4

    Doprowadzić wodę do wrzenia i gotować w niej kostki dyni przez około 20 minut. Następnie odsączyć i zredukować na papkę. 

    Etap 5

    Wylać wodę z garnka, włożyć z powrotem papkę z dyni, morele pokrojone na ćwiartki, cukier, laskę wanilii podzieloną na pół i startą skórkę z 1/2 cytryny. 

    Etap 6

    Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez około 45 minut, często mieszając. 

    Etap 7

    Sprawdzić konsystencję i przełożyć do słoików.

    Źródło przepisu

    https://www.marmiton.org/recettes/recette_confiture-de-potiron-et-abricots-secs-a-la-vanille_30274.aspx

    Polecane produkty

    Dodaj wszystkie produkty do koszyka

Wróć