Konfitura z dyni i suszonych moreli - antidotum na ponure jesienne dni.
Składniki
porcja: 6 słoiczków
- - 1,5 kg dyni
- - 500 g suszonych moreli
- - 1,2 kg cukru
- - 1 laska wanilii
- - 1/2 cytryny
Przygotowanie
Czas
Poziom trudności: Łatwe
Przygotowanie: 30 minut
Gotowanie: 20 minut
Całkowity czas: 50 minut
Etapy przygotowania
Etap 1
Dzień wcześniej namoczyć suszone morele w 500 ml wody.
Etap 2
Odsączyć morele, a wodę spod moreli przelać do specjalnego naczynia do smażenia konfitur lub dużego garnka.
Etap 3
Obrać i pokroić dynię w kostkę.
Etap 4
Doprowadzić wodę do wrzenia i gotować w niej kostki dyni przez około 20 minut. Następnie odsączyć i zredukować na papkę.
Etap 5
Wylać wodę z garnka, włożyć z powrotem papkę z dyni, morele pokrojone na ćwiartki, cukier, laskę wanilii podzieloną na pół i startą skórkę z 1/2 cytryny.
Etap 6
Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez około 45 minut, często mieszając.
Etap 7
Sprawdzić konsystencję i przełożyć do słoików.
Źródło przepisu
https://www.marmiton.org/recettes/recette_confiture-de-potiron-et-abricots-secs-a-la-vanille_30274.aspx
Polecane produkty
Dodaj wszystkie produkty do koszyka