Morele suszone bez siarki są doskonałym wyborem, jeżeli szukasz zdrowej i smacznej przekąski. Dostarczają organizmowi wiele cennych składników odżywczych — pod warunkiem, że są przygotowywane i suszone w naturalny sposób. Jak poznać morele suszone na słońcu od tych z dodatkiem siarki?
Suszone morele to przekąska, którą warto włączyć do swojej zdrowej diety. Owoce te są bogatym źródłem witaminy A, która wspomaga m.in. odporność i zmysł wzroku. Zawierają także fosfor, sporo wapnia i witaminy B2, które polecane są dla osób narażonych na łamanie kości. O cennych właściwościach suszonej moreli dowiecie się z obszernego artykułu zamieszczonego na blogu Go4Taste. Morele zachowają te wszystkie właściwości wówczas, gdy ich suszenie przebiega w naturalny sposób, a do samych owoców nie jest dodawany dwutlenek siarki i inne konserwanty.
Co to znaczy, że morela jest siarkowana?
Morele suszone siarkowane to taka, do której podczas procesu suszenia dodano dwutlenek siarki. To gaz, który zwykle powstaje w wyniku spalania siarki, będącej produktem ubocznym zbieranym ze spalania gazu ziemnego i ropy naftowej. Dwutlenek siarki często dodawany jest do suszonych owoców jako środek konserwujący. Zapobiega ich psuciu i brązowieniu. Z tego względu często używa się go do owoców o jaskrawych kolorach (jak morele, ananasy, brzoskwinie, czy rodzynki), aby zwiększyć ich atrakcyjność.
Czy siarka w morelach zaszkodzi?
Dwutlenek siarki, jak wspomnieliśmy wcześniej, jest związkiem bardzo często stosowanym w przemyśle spożywczym. Suszone morele zawierają tego związku stosunkowo niewiele, poniżej wartości uznanych za toksyczne, ale należy zachować ostrożność w jedzeniu siarkowych owoców.
Jak udowodniono, związek ten jest szczególnie niebezpieczny dla astmatyków, u których może powodować problemy z oddychaniem (astma siarczanowa). U osób, które są uczulone na siarczany, mogą pojawić się trudności w oddychaniu, pokrzywka, wysypka skórna lub obrzęk twarzy.
Najważniejsze jest jednak to, że dwutlenek siarki niszczy witaminy, które dostarczamy z pożywieniem do organizmu. Dotyczy to głównie witamin A, B1 i B12. A to oznacza, że jedząc bogate w witaminy, ale siarkowane morele, w istocie nie dostarczymy organizmowi wartościowych składników. Związek ten hamuje również przyswajanie kwasu foliowego, cennego dla organizmu zwłaszcza podczas ciąży.
Na szczęście, chociaż na półkach sklepowych królują morele siarkowane, coraz częściej można spotkać ten drugi zdrowszy rodzaj moreli, czyli moreli niesiarkowanych, suszonych na słońcu.
Zobacz też: Jak przechowywać suszone morele?
Jak poznać morele suszone na słońcu?
Rozróżnienie suszonych na słońcu od tych tych z dodatkiem dwutlenku siarki jest stosunkowo łatwe. Poniżej kilka praktycznych wskazówek.
- Czytamy etykietę.
Pierwszą krokiem jest lektura etykiety na opakowaniu. Zgodnie z polskimi normami informacje o wykorzystanych w czasie produkcji konserwantach i innych składnikach powinny znaleźć się właśnie na opakowaniu. Z morelą siarkowaną mamy do czynienia wówczas, gdy na etykiecie umieszczone są takie informacje jak: zawiera E-220, dwutlenek siarki, siarczany (siarczyny), konserwowany siarką lub konserwant E220. - Weryfikujemy kolor owoców.
Nie zawsze mamy możliwość przeczytania etykiety produktu, ponieważ czasami morele sprzedawane są luzem, na wagę. Wówczas kierujemy się wyglądem owocu. Morele siarkowane zazwyczaj prezentują się bardziej atrakcyjnie dla oka. Przede wszystkim mają ładny wygląd i żółto-pomarańczowy kolor. Dla nas to jest informacja, że został do nich dodany dwutlenek siarki, niebezpieczny konserwant. - Cena owoców.
W związku z tym, że produkcja moreli suszonych na słońcu jest bardziej czasochłonna i kosztowniejsza niż tych siarkowanych, odbija się to również na cenie produktu. Morele suszone naturalnie są droższe od tych zawierających konserwanty. Warto jednak zapłacić więcej, aby cieszyć się zdrową, smaczną i cenną w wartości odżywcze przekąską. - Kupujemy u sprawdzonych dostawców.
W tym momencie większość moreli, również tych suszonych naturalnie, sprowadzana jest do Polski z Turcji. Morele suszone na słońcu warto kupować u sprawdzonych sprzedawców, którzy oferują owoce z upraw ekologicznych, przetwarzane w sposób naturalny. Zaopatrując się w dobrych sklepach mamy również pewność, że owoce są przechowywane w odpowiedni sposób. A to w przypadku naturalnie suszonych moreli ma istotne znaczenie, ponieważ nie zostały one zakonserwowane. Świeżość i dobrą jakość produktu gwarantują m.in. odpowiednie, szczelne opakowania.
Morele suszone niesiarkowane to nie tylko dawka witamin i składników odżywczych, ale przede wszystkim naturalny smak. Warto po nie sięgać, gdy mamy ochotę na coś słodkiego.