Co to są morele?
Morela pospolita jest gatunkiem drzewa należącym do rodziny różowatych. Jej owoce są niewielkie, przypominają nieco brzoskwinie zarówno pod względem wyglądu, jak również smaku. Morela swoje korzenie ma w Azji, ale współcześnie rośnie w wielu innych miejscach na całym świecie, również w Polsce. Owoce moreli należą do grona pestkowców. Ich pestka ma migdałowy posmak.

Na czym polega suszenie moreli?
Suszenie moreli jest tradycyjnym sposobem na jej konserwację, ponieważ świeże owoce są bardzo nietrwałe. W trakcie tego procesu usuwa się z nich wodę, w której to namnaża się szkodliwa mikroflora. To działanie ma także na celu zahamowanie procesu enzymatycznego, który prowadzi do strat cennych barwników oraz wartościowych elementów. Zawarte w morelach składniki odżywcze, za sprawą procesu ich suszenia zostają skoncentrowane. Proces suszenia pozbawia owoców nawet 80% zawartej w nich wody.
Światowa produkcja moreli jest zdominowana przez Turcję, szczególnie region Malatya z około 695 300 tonami moreli wyprodukowanych w 2009 r. Na następnej pozycji plasuje się Iran z 397 700 tonami. Większość tureckiej produkcji przeznaczona jest do suszenia.
Wartości odżywcze suszonych moreli
Morele suszone są doskonałym źródłem kilku ważnych składników odżywczych, w tym błonnika, potasu i witaminy A. Chociaż proces suszenia obniża zawartość w owocach wrażliwych na ciepło witamin, takich jak witamina C, inne składniki odżywcze stają się bardziej skoncentrowane.
Jedna filiżanka suszonych moreli zapewnia 94% dziennego zapotrzebowania organizmu na witaminę A i 19% na żelazo. Suszone morele zawierają również potas i przeciwutleniacze znane z obniżania poziomu cholesterolu i poprawienia trawienia.
I najważniejsze — suszone morele są beztłuszczowe i niskokaloryczne.


Wartości odżywcze na 100 gram morele suszone:
- wartość energetyczna: 241 kcal / 1009 kJ;
- białko: 3,39 g;
- tłuszcz: 0,51 g;
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,017 g;
- kwasy tłuszczowe jednonienasycone: 0,074 g;
- kwasy tłuszczowe wielonienasycone: 0,074 g;
- kwasy tłuszczowe omega-6: 0,074 g;
- węglowodany: 62,64 g;
- błonnik pokarmowy: 7,3 g.
Witaminy suszone morele:
- wit. A: 3604 I.U;
- wit. E: 4,33 mg;
- wit. K1: 3,1 µg;
- wit. C: 1 mg;
- wit. B1: 0,015 mg;
- wit. B2: 0,074 mg;
- wit. B3 (PP): 2,589 mg;
- wit. B6: 0,143 mg;
- wit. B9 (kwas foliowy): 10 µg;
- wit. B5 (kwas pantotenowy): 0,516 mg.
Minerały suszone morele:
- wapń: 55 mg;
- żelazo: 2,66 mg;
- magnez: 32 mg;
- fosfor: 71 mg;
- potas: 1162 mg;
- sód: 10 mg;
- cynk: 0,39 mg;
- miedź: 0,34 mg;
- mangan: 0,26 mg;
- selen: 2,2 µg.
Właściwości zdrowotne suszonych moreli
Suszona morela zachowuje większość składników odżywczych moreli świeżej. Tak naprawdę w przypadku owocu suszonego większość składników odżywczych występuje wersji skondensowanej od 4 do 5 razy większej niż w świeżym owocu. Wyjątek stanowi witamina C, której jest zdecydowanie mniej niż w przypadku świeżej moreli. Suszona morela jest natomiast doskonałym źródłem potasu beta-karotenu, a także żelaza i witaminy A.
Suszone morele są zasadotwórcze, dzięki czemu pomagają w procesie odkwaszania organizmu. Morele zawierają w swoim składzie wiele witamin z grupy B, a także witaminy C i PP. Produkt ten należy polecić kobietom w okresie menopauzy – wysoka zawartość wapnia i witaminy B2 wzmacnia kości narażone na osteoporozę.
Suszone morele warto jeść po dużym wysiłku fizycznym, ponieważ ich słodycz dodaje energii. Produkt ten zapobiega utracie wody z organizmu, a do tego jest skuteczny w walce z trądzikiem. Suszone morele to jedne z nielicznych owoców, które mogą spożywać osoby chore na cukrzycę.


Witamina A w suszonych morelach.
Żółty kolor morela zawdzięcza obecności w swoim składzie beta-karotenu. Ma on właściwości przeciwutleniające, dzięki czemu chroni organizm przed działaniem wolnych rodników. Opóźnia to procesy starzenia się ciała i chroni je przed chorobami cywilizacyjnymi. Beta-karoten jest prekursorem witaminy A, za sprawą czego posiada on właściwości ochronne dla wzroku i zapobiega degeneracji plamki żółtej. Warto podkreślić, że suszone morele mają wyższą zawartość beta-karotenu w porównaniu do świeżych owoców.
Suszone morele a potas
Suszone morele warto jeść ze względu na zawartość potasu. W 100 g suszonych moreli znajduje się 1162 mg, co stanowi nawet 1/4 dziennego zapotrzebowania organizmu na ten składnik. Zalecenia żywieniowe w tym względzie są jednoznaczne – powinniśmy dostarczać organizmowi około 4,700 mg potasu na dobę. Z tej perspektywy suszone morele są doskonałym źródłem naturalnego potasu.
Potas to bardzo ważny składnik odżywczy, który kontroluje prawidłowe funkcjonowanie serca i mózgu a wiele wskazuje na to, że pomaga on również ustabilizować ciśnienia krwi. Z tego względu potas bardzo często rekomendowany jest osobom z problemami sercowo-naczyniowym. Zapewnia sercu zdrowie i energię do ciężkiej pracy. Osoby, które mają niewydolność serca po zawale i cierpią na schorzenie sercowe, powinny włączyć suszone morele do swojej diety.
Suszone morele na zaparcia
Suszone morele, podobnie jak inne owoce suszone, wykazują się dużą zawartością błonnika. W każdej porcji suszonych moreli znajduje się około 4 g błonnika pokarmowego, czyli mniej więcej 16% zalecanej dziennej porcji. W składzie moreli znajduje się zarówno błonnik rozpuszczalny jak i nierozpuszczalny. Błonnik rozpuszczalny pomaga obniżyć poziom cholesterolu i glukozy we krwi, a także sprawia, że czujesz się pełniejszy, co pomaga bez wątpienia w odchudzaniu. Nierozpuszczalny wspomaga działanie układu pokarmowego, między innymi pobudza jelita do pracy. W ten sposób znacznie mniej narażeni jesteśmy na zaparcia. Błonnik połączony z wodą nadaje również stolcowi odpowiednią konsystencję, która ułatwia wypróżnianie. Z tego powodu suszone morele obok śliwek są najchętniej rekomendowanymi owocami dla osób cierpiących na przewlekłe zaparcia. Regularne spożywanie moreli może w znaczący sposób poprawić komfort życia, zdrowie układu pokarmowego i wydalniczego
Suszone morele a żelazo
Owoce te są też doskonałym źródłem żelaza. Średnie zapotrzebowanie żelaza oczywiście różni się w zależności od wieku płci i uwarunkowań. Najwięcej żelaza potrzebują organizmy kobiet w ciąży i karmiących piersią, a także kobiet po menopauzie. 100 gramach suszonych moreli znajduje się 2,7 g żelaza. Ta ilość w zależności od potrzeb może zapewniać od 2% do 5% dziennego zapotrzebowania osoby dorosłej i dziecka na żelazo. Żelazo spożywane z morelą jest jednak znacznie lepiej wchłaniane niż w innych owocach. Wszystko za sprawą witaminy C, która wspomaga wchłanianie tego pierwiastka do organizmu.
Żelazo jest jednym z podstawowych pierwiastków, który wspiera produkcję hemoglobiny. Niedobór żelaza prowadzi do anemii, czyli niedokrwistości. Z tego powodu morele są zalecane również do spożywania dla osób, w których organizmie powinno znaleźć się więcej tego pierwiastka.
Więcej o właściwościach moreli dowiesz się z artykułu: Morele i ich właściwości.
Zastosowanie suszonych moreli
Suszone owoce moreli można jeść na surowo, bezpośrednio z opakowania. Ich smak kojarzy się zwłaszcza ze świętami Bożego Narodzenia. Świetnie nadają się do przygotowywania deserów, dzięki swojemu naturalnie słodkiemu smakowi. Sprawdzą się na przykład jako dodatek do owsianki. Dodatkowo można ich używać również do dań mięsnych, ponieważ podkreślają one ich smak i wydobywają głębię.
Przed zakupem suszonych moreli należy zwrócić uwagę na sposób ich konserwacji i nie wybierać tych, do których używa się dwutlenku siarki. Lepszym wyborem są owoce o mniej intensywnym kolorze, które zostały suszone w naturalny sposób – morele suszone bez siarki