Suszone owoce są smaczną i zdrową opcją poza sezonem. Tutaj proponujemy tartę w wersji z suszonymi morelami.
Składniki
porcja: 6 osób
Ciasto
- - 250 g mąki
- - 2 łyżki brązowego cukru
- - 125 g masła
- - 1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika
- - woda
Wierzch tarty
- - 200 g suszonych moreli
- - 100 g rodzynek
- - 100 g pełnoziarnistego musli
- - 1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika
- - 500 ml wody (lub naparu z tajskich ziół)
- - 1 łyżka brązowego cukru
Przygotowanie
Czas
Poziom trudności: Łatwe
Przygotowanie: 30 minut
Pieczenie: 30 minut
Całkowity czas: 1 godzina
Etapy przygotowania
Etap 1
Grubo pokroić morele, włożyć je do rondla razem z rodzynkami i wodą (lub naparem).
Etap 2
Gotować przez kilka minut, następnie obniżyć temperaturę i gotować na wolnym ogniu przez około 30 minut.
Etap 3
Rozgrzać piekarnik do 210°C (termostat 7).
Etap 4
Przygotować ciasto, łącząc wszystkie składniki i dodając wodę, aż ciasto uzyska pożądaną konsystencję.
Etap 5
Odłożyć jedną czwartą ciasta, pozostałą część rozwałkować i przełożyć do formy do tart ( o średnicy około 25 cm).
Etap 6
Ponakłuwać ciasto.
Etap 7
Resztę ciasta rozwałkować i wyciąć z niego paski.
Etap 8
Sprawdzić, czy mieszanka moreli z rodzynkami ma konsystencję przecieru owocowego.
Etap 9
Zdjąć rondel z ognia, do owocowej mieszanki dodać przyprawy i musli, po czym przełożyć całość na ciasto.
Etap 10
Na wierzchu ułożyć paski z ciasta w krzyżowy wzór.
Etap 11
Posypać brązowym cukrem.
Etap 12
Piec przez 10 minut w temperaturze 210°C (termostat 7), następnie zmniejszyć temperaturę do 180°C (termostat 6) i piec przez kolejne 20-25 minut (zależy od piekarnika!).
Wskazówka
Serwować na ciepło lub zimno. Można zastąpić morele i rodzynki innymi suszonymi owocami (i ewentualnie zmiksować je przed rozłożeniem na cieście, jeśli nie lubi się większych kawałków!).
Źródło przepisu
https://www.marmiton.org/recettes/recette_tarte-aux-abricots-seches_51550.aspx
Polecane produkty
Dodaj wszystkie produkty do koszyka