Ten chleb to moja propozycja dla wszystkich osób, które narzekają na trudności w znalezieniu dobrego pieczywa bezglutenowego.
Składniki
Porcja: 6 osób
- - 200 g mąki gryczanej
- - 200 g mąki ryżowej
- - 1 łyżka zakwasu bezglutenowego (ale nie z agar-agar)
- - 1 łyżeczka soli
- - 400 ml wody
- - olej do wysmarowania formy
Przygotowanie
Czas
Poziom trudności: Łatwe
Przygotowanie: 10 minut
Pieczenie: 1 godzina
Całkowity czas: 1 godzina 10 minut
Etapy przygotowania
Etap 1
Wymieszać zakwas, sól i trochę wody.
Etap 2
Dodać obie mąki. Wlać 400 ml wody.
Etap 3
Wyrabiać aż do uzyskania płynnej, gładkiej i jednorodnej masy.
Etap 4
Ciasto powinno być trochę bardziej rzadkie niż zwykłe słodkie ciasto.
Etap 5
Wysmarować formę olejem i piec w temperaturze 250° C (termostat 8) przez 1 godzinę.
Uwaga
Po kwadransie przykryć chleb folią aluminiową.
Źródło przepisu
https://www.marmiton.org/recettes/recette_pain-riz-sarrasin-sans-gluten_219812.aspx
Polecane produkty
Dodaj wszystkie produkty do koszyka