• Bezglutenowy chleb z mąki ryżowej i gryczanej

    Ten chleb to moja propozycja dla wszystkich osób, które narzekają na trudności w znalezieniu dobrego pieczywa bezglutenowego.

    Składniki

    Porcja: 6 osób

    • - 200 g mąki gryczanej
    • - 200 g mąki ryżowej
    • - 1 łyżka zakwasu bezglutenowego (ale nie z agar-agar)
    • - 1 łyżeczka soli
    • - 400 ml wody
    • - olej do wysmarowania formy

    Przygotowanie

    Czas

    Poziom trudności: Łatwe 
    Przygotowanie: 10 minut
    Pieczenie: 1 godzina
    Całkowity czas: 1 godzina 10 minut

    Etapy przygotowania

    Etap 1

    Wymieszać zakwas, sól i trochę wody. 

    Etap 2

    Dodać obie mąki. Wlać 400 ml wody. 

    Etap 3

    Wyrabiać aż do uzyskania płynnej, gładkiej i jednorodnej masy. 

    Etap 4

    Ciasto powinno być trochę bardziej rzadkie niż zwykłe słodkie ciasto. 

    Etap 5

    Wysmarować formę olejem i piec w temperaturze 250° C (termostat 8) przez 1 godzinę. 

    Uwaga

    Po kwadransie przykryć chleb folią aluminiową. 

    Źródło przepisu

    https://www.marmiton.org/recettes/recette_pain-riz-sarrasin-sans-gluten_219812.aspx

    Polecane produkty

    Dodaj wszystkie produkty do koszyka

Wróć