Dukkah to tradycyjna bliskowschodnia mieszanka nasion sezamu, orzechów i przypraw, która została zaadoptowana przez Australijczyków. Dukkah jest spożywane z olejem i chlebem płaskim, a także dodaje się je do pikantnego mięsa, ryb i potraw wegetariańskich. Ma wiele odmian i wersji. W Sydney nazywa się „bush dukkah” i zawiera orzechy makadamia, migdały, orzechy laskowe, sezam, kokos, siemię lniane, nasiona słonecznika, przyprawy, mirt cytrynowy i pieprz dorrigo. My prezentujemy mieszanką z migdałami i orzechami makadamia.
Składniki
porcja: 2 niewielkie słoiczki
- - 1 szklanka migdałów, ze skórką
- - 1 szklanka orzechów makadamia
- - 3 łyżki nasion sezamu
- - 3 łyżki kminku
- - 3 łyżki nasion kolendry
- - 2 łyżeczki soli morskiej w płatkach
- - 2 łyżeczki suszonego oregano
- - 2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
- - 2 łyżeczki mielonej kurkumy
- - 2 łyżeczki papryki
Przygotowanie
Czas
Poziom trudności: Łatwe
Przygotowanie: 10 minut
Pieczenie: 10 minut
Całkowity czas: 20 minut
Etapy przygotowania
Etap 1
Rozgrzej piekarnik do 180 ° C.
Etap 2
Umieść orzechy na blasze do pieczenia. Piecz przez 5-10 minut, od czasu do czasu mieszając, aż lekko się zarumienią. Wyjmij z piekarnika i ostudź.
Etap 3
W międzyczasie dodaj nasiona (z wyjątkiem nasion kopru włoskiego) do foremki i piecz w piekarniku przez 5 minut, często mieszając.
Etap 4
Umieść wszystkie składniki w robocie kuchennym i zmiel - ale niezbyt drobno. Mieszanina powinna mieć trochę tekstury.
Etap 5
Przechowuj w szczelnych słoikach w chłodnym miejscu.
Źródło przepisu
https://www.eatwell.co.nz/recipe/13006/Almond-and-macadamia-nut-dukkah/
Polecane produkty
Dodaj wszystkie produkty do koszyka