• Australijski „bush dukkah” z orzechami makadamia

    Dukkah to tradycyjna bliskowschodnia mieszanka nasion sezamu, orzechów i przypraw, która została zaadoptowana przez Australijczyków. Dukkah jest spożywane z olejem i chlebem płaskim, a także dodaje się je do pikantnego mięsa, ryb i potraw wegetariańskich. Ma wiele odmian i wersji. W Sydney nazywa się  „bush dukkah” i zawiera orzechy makadamia, migdały, orzechy laskowe, sezam, kokos, siemię lniane, nasiona słonecznika, przyprawy, mirt cytrynowy i pieprz dorrigo. My prezentujemy mieszanką z migdałami i orzechami makadamia.

    Składniki

    porcja: 2 niewielkie słoiczki

    • - 1 szklanka migdałów, ze skórką
    • - 1 szklanka orzechów makadamia
    • - 3 łyżki nasion sezamu
    • - 3 łyżki kminku
    • - 3 łyżki nasion kolendry
    • - 2 łyżeczki soli morskiej w płatkach
    • - 2 łyżeczki suszonego oregano
    • - 2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
    • - 2 łyżeczki mielonej kurkumy
    • - 2 łyżeczki papryki

    Przygotowanie

    Czas

    Poziom trudności: Łatwe
    Przygotowanie: 10 minut
    Pieczenie: 10 minut
    Całkowity czas: 20 minut

    Etapy przygotowania

    Etap 1

    Rozgrzej piekarnik do 180 ° C.

    Etap 2

    Umieść orzechy na blasze do pieczenia. Piecz przez 5-10 minut, od czasu do czasu mieszając, aż lekko się zarumienią.  Wyjmij z piekarnika i ostudź.

    Etap 3

    W międzyczasie dodaj nasiona (z wyjątkiem nasion kopru włoskiego) do foremki i piecz w piekarniku  przez 5 minut, często mieszając. 

    Etap 4

    Umieść wszystkie składniki w robocie kuchennym i zmiel - ale niezbyt drobno. Mieszanina powinna mieć trochę tekstury.

    Etap 5

    Przechowuj  w szczelnych słoikach w chłodnym miejscu.

    Źródło przepisu

    https://www.eatwell.co.nz/recipe/13006/Almond-and-macadamia-nut-dukkah/

    Polecane produkty

    Dodaj wszystkie produkty do koszyka

Wróć