• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Go4taste Blog

  • Facebook

Zapraszamy do sklepu: Go4Taste.pl

Jesteś tutaj: Home / Kasze / Kasza kuskus – co z niej zrobić? 9 pomysłów na danie.

4 stycznia 2022

Kasza kuskus – co z niej zrobić? 9 pomysłów na danie.

Spis treści ukryj
1. Czym jest kuskus?
2. Co można zrobić z kaszy kuskus?
3. 1. Kuskus po marokańsku
4. 2. Kotlety z kaszy kuskus
5. 3. Sałatki z kaszą kuskus
5.1. Sałatka z kaszą kuskus na słodko
5.2. Sałatka z kaszy kuskus na słono
6. 4. Kuskus na tabbouleh
7. 5. Kuskus z warzywami
8. 6. Kuskus na słono jako dodatek do potraw
9. 7. Kuskus na słodko, czyli Seffa – Tradycyjny Marokański Deser Wermiszel
10. 8. Placuszki z kaszy kuskus
11. 9. Wykwintne babeczki z kaszy kuskus
11.1. Powiązane wpisy


Kuskus to bardzo popularnym rodzaj kaszy, ceniony zwłaszcza za delikatny lekko orzechowy smak. Jakie potrawy można zrobić z kuskusu?

Czym jest kuskus?

Kuskus popularnie zwany “kaszą” w rzeczywistości jest makaronem. To mały makaron (maksymalnie 1 mm) wytwarzany z pszenicy lub jęczmienia. Początkowo był traktowany jako odpad powstały przy mieleniu pszenicy za pomocą kamiennych żaren. Obecnie kasza kuskus wytwarzana jest maszynowo.

Kasza kuskus znana jest ludzkości od ponad 5000 lat. W kulturze muzułmańskiej stanowi symbol szczęścia. Jest przysmakiem mieszkańców północnej Afryki. Do Europy przywieźli kuskus francuscy żołnierze po zdobyciu terenów dzisiejszej Algierii.

Więcej na ten temat przeczytasz w: Kuskus – właściwości i zastosowanie

Co można zrobić z kaszy kuskus?

Kuskus może stać się składnikiem zarówno słodkich, jak i słonych potraw. Lekko orzechowy smak idealnie podkreśla smak słodkich potraw i deserów. W Algierii i w Maroku na bazie kaszy kuskus przyrządza się deser seffa. Kasza kuskus stanowi również idealny dodatek do dań obiadowych np. kuskus z warzywami. W Maroku z kuskusu przygotowuje się tradycyjne danie tagine – niezbędne jest to tego gliniane naczynie. W Tunezji kasza kuskus podawana jest jako dodatek do ryby.
W Polsce kuskus można podać jako dodatek do gulaszu wieprzowego lub potrawki warzywne. Połączenie kaszy kuskus z ciecierzycą lub soczewicą oraz innymi warzywami daje sycące danie dla wegetarian. Na bazie kaszy kuskus można przygotować sałatki na słodko i słono, a nawet wytrawne babeczki (podajemy przepis).


1. Kuskus po marokańsku

Kuskus po marokańsku jest idealnym dodatkiem do jagnięciny. Składniki tej potrawy czerpie inspiracje z kuchni marokańskiej, podkreślając smak polskich dań mięsnych.

Rodzynki to jeden ze składników kuskusu po marokańsku

Składniki:

  • 1 szklanka kuskusu, (dobrej jakości znajdziesz tutaj)
  • 1 szklanka bulionu,
  • 1 średnia czerwona cebula,
  • 1 duży ząbek czosnku,
  • ½ szklanki orzeszków piniowych,
  • ½ szklanki rodzynek,
  • 1/3 szklanki daktyli. (kupisz tutaj)


Składniki sosu:

  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru, lub wybierz imbir mielony,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego lub oleju lnianego,
  • sól i pieprz do smaku.


Przygotowanie:

  1. Orzeszki piniowe delikatnie upraż na suchej patelni.
  2. Na drugiej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Zeszklij na niej drobno posiekaną cebulę. W czasie smażenia dodaj czosnek i inne przyprawy.
  3. Gdy cebula będzie delikatnie zarumieniona, dodaj daktyle i rodzynki. Dokładnie wymieszaj.
  4. Kuskus wsyp do miski. Zalej gorącym bulionem. Przykryj. Pozostaw na kilka chwil.
  5. Gdy kuskus wchłonie bulion, przesyp do miski dodaj podsmażoną cebulkę, daktyle i rodzynki.
  6. Składniki sosu połącz w osobnym kubeczku. Następnie dodaj do kaszy kuskus i wymieszaj.

2. Kotlety z kaszy kuskus

Kotlety z kaszy kuskus są niedrogą i smaczną propozycją dania obiadowego. Można je podawać samodzielnie z sosem lub jako dodatek do mięsnych potraw.


Składniki:

  • 170 g kaszy kuskus, (dobrej jakości znajdziesz tutaj)
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • pół pęczka zielonej pietruszki,
  • 6-8 pieczarek,
  • 3 cebule,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • pieprz i sól,
  • olej.


Przygotowanie:

  1. Pieczarki podsmaż z cebulą.
  2. Kuskus wsyp do miski zalej gorącą, wodą 2 cm ponad poziom kaszy.
  3. Gdy pieczarki ostygną, to przesyp je do miski z kaszą. Dodaj zieloną pietruszkę, jajko i bułkę tartą. Wymieszaj.
  4. Formuj kotlety i smaż na rozgrzanej patelni.

Opakowanie Go4Taste

Kasza kuskus z Włoch - 1kg – cena : 10,00 zł

Kup kasze kuskus sklep go4taste

3. Sałatki z kaszą kuskus

Sałatki z kaszą kuskus można zrobić zarówno na słono, jak i na słodko np. z suszonymi owocami i kurczakiem. Sałatki z kuskusu na słono są bardzo popularnym dodatkiem do dań mięsnych np. gulaszu.

Sałatka z kaszą kuskus na słodko

Jest bardzo pożywna. Można ją spakować do lunchboxa i wziąć ze sobą np. do pracy.

Składniki:

  • 100 g kaszy kuskus, (dobrej jakości znajdziesz tutaj)
  • 100 ml bulionu mięsnego lub warzywnego,
  • 150 g fileta z kurczaka,
  • 3 łyżki rodzynek,
  • 2 łyżki ziaren słonecznikowych, (kupisz tutaj)
  • 40 g sera feta.


W wersji wegetariańskiej grillowaną pierś z kurczaka można zastąpić wędzonym lub grillowanym tofu.

Składniki sosu:

  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżeczkę miodu,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub olej z pestek dyni,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Kaszę wsyp do miski. Zalej gorącym bulionem. Pozostaw na kilka chwil.
  2. W międzyczasie namocz krótko rodzynki w gorącej wodzie.
  3. Pierś z kurczaka umyj. Przypraw. Usmaż na gorącej patelni. Ostudź i pokrój w kostkę.
  4. Na osobnej patelni upraż ziarna słonecznika.
  5. Kaszę przemieszaj. Dodaj pokrojone w kostkę mięso, rodzynki i pod prażonego słonecznika.
  6. Przed podaniem posyp serem feta.

Sałatka z kaszy kuskus na słono

Idealnie nadaje się jako sałatka do zimnej płyty lub jako dodatek do drugiego dania.

Składniki:

  • 100 g kaszy kuskus, (dobrej jakości znajdziesz tutaj)
  • 100 ml bulionu warzywnego,
  • 150 g świeżych różyczek brokułu,
  • mała czerwona cebula,
  • 8 suszonych pomidorów z zalewy,
  • 5 łyżek płatków migdałowych, (kupisz tutaj)
  • 2 łyżki wcześniej posiekanej zielonej pietruszki,
  • 80 g sera feta lub wędzonego tofu.

Składniki sosu:

  • 3 łyżki oleju rzepakowego lub dyniowego,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • ząbek czosnku,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Kaszę wsyp do miski. Zalej gorącym bulionem. Pozostaw na kilka chwil.
  2. Różyczki brokuła ugotuj na parze do miękkości. Przelej zimną wodą. Pozostaw na sicie do odsączenia.
  3. Cebulę drobno posiekaj.
  4. Suszone pomidory pokrój w niewielką kosteczkę.
  5. Migdały upraż na patelni.
  6. Kaszę delikatnie rozgnieć widelcem, dodaj do niej brokuł, cebulę, zieloną pietruszkę, suszone pomidory oraz migdały.
  7. Wszystkie składniki sosu wymieszaj w kubeczku.
  8. Zalej kuskus sosem. Wymieszaj.
  9. Przed podaniem posyp fetą lub tofu wędzonym.

4. Kuskus na tabbouleh

Libańskie danie tabbouleh, czyli tradycyjna sałatka z pomidorów, ogórka, zielonej pietruszki oraz świeżej mięty. Zioła zawierają dużo wit. C, która wspomaga wchłanianie żelaza.

Sałatka z kuskusu, tabbouleh
Z kuskusu można przygotować sałatkę tabbouleh

Składniki:

  • 100 g kaszy kuskus,
  • 1 średniej wielkości pomidor,
  • ½ ogórka zielonego,
  • ¼ czerwonej papryki,
  • pęczek cebulki dymki lub szczypiorku,
  • 1 czerwona mała cebula,
  • pęczek zielonej pietruszki.
  • listki mięty wg uznania.

Świeżego ogórka możesz zastąpić ogórkiem konserwowym. Świeżą paprykę możesz również zamienić na konserwową.

Składniki sosu:

  • 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny,
  • 4 łyżki oleju rzepakowego lub dyniowego,
  • 1 ząbek świeżo przeciśniętego przez praskę czosnku,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Kuskus wsyp do miski. Następnie zalej wodą 2 cm powyżej kaszy.
  2. Przykryj. Pozostaw na kilka minut.
  3. W międzyczasie sparz pomidora.
  4. Ogórka i pomidora pokrój w drobną kostkę. Wsyp do pustej miski.
  5. Czerwoną cebulę posiekaj w drobną kostkę. Następnie wsyp do miski z pokrojonym ogórkiem i pomidorem.
  6. Liście mięty, zieloną pietruszkę i cebulkę dymkę posiekaj.
  7. Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszaj np. w niewielkim kubku.
  8. Wsyp kaszę kuskus do miski z warzywami.
  9. Polej sosem. Wymieszaj.
  10. Odstaw na około 15 min. Po upływie tego czasu podaj sałatkę.

5. Kuskus z warzywami

Kuskus z warzywami jest świetnym sposobem na zdrową przekąskę po szkole lub po pracy. Warto go przygotować rano. Dzięki temu można wydobyć głębię smaku potrawy.

Składniki:

  • ½ szklanki kuskusu,
  • ¾ szklanki bulionu warzywnego,
  • ½ papryki czerwonej, żółtej i zielonej,
  • ½ puszki czerwonej fasoli,
  • 1 średni świeży ogórek gruntowy lub 2 małe korniszony,
  • ½ posiekanego pęczka natki pietruszki.

Składniki sosu:

  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub dyniowego,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Kuskus zalać gorącym bulionem. Odstawiać pod przykryciem na około 5 min.
  2. W międzyczasie wymieszać w kubeczku lub miseczce olej, sok z cytryny i przyprawy.
  3. Paprykę i ogórka pokroić w drobną kostkę.
  4. Kuskus przesypać do miski, dodać warzywa, zieloną pietruszkę i sos. Wymieszać.

6. Kuskus na słono jako dodatek do potraw

Kasza kuskus na słono jest idealnym dodatkiem do smażonych i pieczonych mięs, a nawet panierowanych i smażonych warzyw. Dodanie ciecierzycy sprawia, że danie daje uczucie sytości na dłużej.

Składniki:

  • 100 g kuskusu,
  • bulion warzywny,
  • pęczek zielonej pietruszki,
  • 70 g ugotowanej cieciorki lub z puszki (waga po odsączeniu z zalewy).

Składniki sosu:

  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Kuskus wsypać do miseczki. Zalać gorącym bulionem na wysokość 1 cm powyżej kaszy.
  2. Przykryć talerzykiem i odstawić na około 5 min.
  3. Natkę pietruszki drobno posiekać.
  4. Kuskus spulchnić widelcem dodać zieloną pietruszkę i ciecierzycę.
  5. Wszystkie składniki sosu wymieszaj w kubeczku lub miseczce.
  6. Kaszę i wymieszać.

7. Kuskus na słodko, czyli Seffa – Tradycyjny Marokański Deser Wermiszel

Seffa jest jednym z tradycyjnych marokańskich deserów. Podawany najczęściej w czasie ceremonii ślubnej oraz zjazdów rodzinnych. Zaraz po głównym daniu, a przed właściwym deserem lub zamiast niego. Jest bardzo smaczny i łatwy do przygotowania.

Tradycyjny deser z kuskusu

Składniki:

  • 300 g kaszy kuskus,
  • 80 g rodzynek,
  • 100 g cukru pudru,
  • 80 g masła,
  • 100 g prażonych płatków migdałowych lub orzeszków,
  • ¼ łyżki oleju,
  • 1 łyżka cynamonu,
  • 1 łyżeczka soli
  • suszona morela/brzoskwinia do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Kuskus umieść w misce. Zalej gorącą wodą 2 cm powyżej kaszy. Odstaw na około 10 min.
  2. Po upływie tego czasu delikatnie ugnieć widelcem. Dodaj rodzynki i prażone płatki migdałowe.
  3. Wymieszaj z masłem.
  4. Ułóż kaszę kuskus na talerzu w kształcie kopuły. Posyp cukrem pudrem i cynamonem. Możesz udekorować rodzynkami i prażonymi płatkami migdałowymi.

8. Placuszki z kaszy kuskus

Placuszki z kaszy kuskus są bardzo smaczne. Można je podawać jako dodatek do dań mięsnych lub wegetariańskich. Polane sosem grzybowym mogą być daniem na kolację.

Składniki:

  • 150 g kaszy kuskus,
  • 1 mała cukinia,
  • 1 cebula,
  • 1 średniej wielkości jajko,
  • 3 łyżki startego parmezanu lub innego pikantnego sera żółtego,
  • tłuszcz do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Cukinie umyj i obierz. Następnie zetrzyj na tarce na grubych oczkach.
  2. Pokrój cebulę.
  3. Cebulę i cukinię podsmaż na gorącym tłuszczu.
  4. Dodaj surową kaszę. Wymieszaj. Zalej 300 ml wrzącej wody. Odstaw na około 10 min.
  5. Ostudź.
  6. Gdy kasza będzie już chłodna, dodaj jajko i starty ser.
  7. Formuj placuszki i smaż na rozgrzanym gorącym tłuszczu.

9. Wykwintne babeczki z kaszy kuskus

Wykwintne babeczki wyglądają bardzo efektownie. Można je podawać jako dodatek do zimnej płyty. Są smaczne i łatwe w przygotowaniu.

Składniki:

  • 50 g kaszy kuskus,
  • 3 małe jaja,
  • ½ cukinii,
  • 100 g szynki (w wersji wegetariańskiej można użyć tofu),
  • 3 łyżki startego pikantnego sera żółtego,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Kuskus zalej wodą 1 cm ponad kaszę. Odstaw na około 10 min.
  2. Cukinię zetrzyj na drobnych oczkach. Odciśnij z nadmiaru wody.
  3. Szynkę lub tofu pokrój w drobną kostkę.
  4. Jaja delikatnie roztrzep widelcem. Dodaj kuskus, szynkę lub tofu, ser żółty oraz przyprawy.
  5. Wymieszaj. Do natłuszczonych wcześniej foremek przelej masę jajeczną.
  6. Piec 20-25 minut w temp. 190°.

Powiązane wpisy

W kategorii:Kasze

Drugi sidebar

O surowcach

  • Bakalie
  • Cukier
  • Częste pytania
  • Herbaty
  • Kasze
  • Kawa
  • Mąki
  • Miody i syropy
  • Oleje
  • Orzechy
  • Owoce liofilizowane
  • Owoce suszone
  • Pestki i nasiona
  • Przyprawy
  • Ryże
  • Superfoods
  • Suplementy diety
  • Witaminy i minerały

Wyszukiwarka

Zaproponowane posty

orzechy pekan w skorupkach

Antyoksydanty w żywności – gdzie najwięcej?

Antyoksydanty to ostatnio modne hasło. Występują w wielu artykułach w prasie i internecie, ale także ...

Czytaj więcej

Copyright© 2023 · Brunch Pro by Feast Design Co.