• Tunezyjskie daktyle faszerowane

    Jedna z popularniejszych tunezyjskich przekąsek. Bez pieczenia, świetnie wygląda na półmisku.

    Składniki

    Porcja: 15 osób

    • - 300 g daktyli
    • - 250 g migdałów bez skórki
    • - 2 łyżki wody różanej
    • - 1/2 l syropu cukrowego
    • - 1 szczypta barwnika spożywczego
    • - 200 g drobnego cukru

    Przygotowanie

    Czas

    Poziom trudności: Łatwe 
    Przygotowanie: 1 godzina
    Całkowity czas: 1 godzina

    Etapy przygotowania

    Etap 1

    Przygotować wcześniej syrop cukrowy i odstawić go.

    Etap 2

    Migdały należy obrać ze skórki, wytrzeć do sucha, zetrzeć na tarce, przesiać i wsypać do miski.

    Etap 3

    Dodać drobny cukier, barwnik spożywczy i wodę różaną, po czym dokładnie zmieszać, aby uzyskać jednolitą masę.

    Etap 4

    Daktyle przekroić z boku, usunąć pestkę, a w jej miejsce włożyć podwójną ilość nadzienia migdałowego.

    Etap 5

    Następnie zanurzyć nadziewane daktyle w syropie, osuszyć na chłonnej ściereczce, po uprzednim posypaniu ich cukrem pudrem.

    Etap 6

    Pozostawić do wyschnięcia na 1 godzinę i podawać je na typowym tunezyjskim półmisku (o ile to możliwe).

    Uwaga:

    UWAGA: daktyle należy dość szybko zjeść, ponieważ nie zachowują świeżości zbyt długo.

    Źródło przepisu

    https://www.marmiton.org/recettes/recette_dattes-farcies-tunisie_12079.aspx#d33064-p2

    Polecane produkty

    Dodaj wszystkie produkty do koszyka

Wróć