Jedna z popularniejszych tunezyjskich przekąsek. Bez pieczenia, świetnie wygląda na półmisku.
Składniki
Porcja: 15 osób
- - 300 g daktyli
- - 250 g migdałów bez skórki
- - 2 łyżki wody różanej
- - 1/2 l syropu cukrowego
- - 1 szczypta barwnika spożywczego
- - 200 g drobnego cukru
Przygotowanie
Czas
Poziom trudności: Łatwe
Przygotowanie: 1 godzina
Całkowity czas: 1 godzina
Etapy przygotowania
Etap 1
Przygotować wcześniej syrop cukrowy i odstawić go.
Etap 2
Migdały należy obrać ze skórki, wytrzeć do sucha, zetrzeć na tarce, przesiać i wsypać do miski.
Etap 3
Dodać drobny cukier, barwnik spożywczy i wodę różaną, po czym dokładnie zmieszać, aby uzyskać jednolitą masę.
Etap 4
Daktyle przekroić z boku, usunąć pestkę, a w jej miejsce włożyć podwójną ilość nadzienia migdałowego.
Etap 5
Następnie zanurzyć nadziewane daktyle w syropie, osuszyć na chłonnej ściereczce, po uprzednim posypaniu ich cukrem pudrem.
Etap 6
Pozostawić do wyschnięcia na 1 godzinę i podawać je na typowym tunezyjskim półmisku (o ile to możliwe).
Uwaga:
UWAGA: daktyle należy dość szybko zjeść, ponieważ nie zachowują świeżości zbyt długo.
Źródło przepisu
https://www.marmiton.org/recettes/recette_dattes-farcies-tunisie_12079.aspx#d33064-p2
Polecane produkty
Dodaj wszystkie produkty do koszyka