- Pestki słonecznika łuskane
- Pochodzą z Bułgarii
- Naturalny, bez dodatków, bez konserwantów, 100%
- Do bezpośredniej konsumpcji lub do przygotowania potraw, sałatek
- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane
Opis
Łuskane pestki słonecznika to wyśmienita, smaczna i zdrowa przekąska, a także doskonały dodatek, który wzbogaca smak sałatek, wypieków i dań obiadowych. Jadalne nasiona, które znajdują się w słoneczniku, oprócz walorów smakowych zawierają również wiele cennych dla organizmu składników.
Słonecznik należy do rodziny Asteraceae (Compositae), rodzaju Helianthus. Pierwotnie porastał stepy Ameryki Północnej. Do Europy został sprowadzony i posadzony w Ogrodzie Botanicznym w Madrycie w 1510 roku jako roślina ozdobna. Dopiero w XIX wieku odkryto jego właściwości i zaczęto uprawiać jako roślinę oleistą.
Obecnie słonecznik uprawiany jest jako roślina ozdobna, warzywo o jadalnych nasionach i roślina oleista przy produkcji oleju słonecznikowego i pochodnych tłuszczów roślinnych.
Słonecznik zwyczajny (Helianthus annuus) wyróżnia się pięknym i okazałym kwiatostanem z żółtymi, języczkowatymi kwiatami. Od nich właśnie pochodzi nazwa rośliny, która kojarzy się ze słońcem i promieniami słonecznymi. Małe, podłużne i beżowe nasiona znajdują się w skórzastych, ciemnoszarych łupkach, z białymi prążkami.
Wysokiej jakości nasiona słonecznika oferowane w sklepie Go4taste.pl pochodzą ze słonecznych i przyjaznych dla środowiska terenów południowo-wschodniej Bułgarii — największego eksportera i producenta nasion słonecznika w Unii Europejskiej. Nasiona nie zawierają żadnych dodatków ani konserwantów i mają naturalny smak.
Nasiona słonecznika dostępne są w atrakcyjnych pojemnościach i pakowane w solidne, szczelne woreczki torebki foliowe z praktycznym zapięciem strunowym. Dzięki temu przez długi czas zachowują swoją świeżość i nie są podatne na jełczenie.
Zawartość odżywcza pestek słonecznika
Jedzenie słonecznika łuskanego, który dostępny jest w sklepie Go4taste.pl ma wiele korzyści dla naszego zdrowia. W łuskanych ziarnach nie brakuje kwasów omega-6. Kwasy nienasycone to podstawowy element budowy błon komórkowych w organizmie.
- wyróżnia się wysoką zawartością błonnika pokarmowego;
- odznacza się również wysoką zawartością białka.
Więcej informacji o słoneczniku znajduje się w naszym poradniku słonecznik - właściwości.
Pestki słonecznika zastosowanie
Nasiona słonecznika mają dość neutralny smak o lekkiej nucie orzechowej.
Wygodna forma wyłuskanych nasion sprawia, że słonecznika można od razu dodać do swojej sałatki, a także do wielu innych potraw.
Nasiona słonecznika można z powodzeniem spożywać prosto z opakowania jako smaczne i pożywne "małe co nieco".
Delikatny, charakterystyczny smak słonecznika i chrupiąca konsystencja sprawia, że sprawdza się nie tylko jako przekąska, ale także element różnorakich dań, sałatek czy jogurtów.
Doskonale komponuje się zwłaszcza z kurczakiem czy tuńczykiem.
Aby uzyskać lepszy smak i aromat ziarna słonecznika można wyprażyć na suchej patelni, podgrzewając kilka minut na dużym ogniu i często mieszając.
Przechowywanie
Nasiona słonecznika najlepiej trzymać w szczelnym, hermetycznym opakowaniu w suchym miejscu. Tak przechowywane przetrwają w temperaturze pokojowej 2-3 miesiące. Warto pamiętać, że nasiona tej rośliny zawierają dużo tłuszczu i z tego powodu są bardziej podatne na jełczenie. Jeżeli chcesz trzymać je znacznie dłużej, włóż je do lodówki lub zamrażarki.
Nasiona słonecznika cena
Smaczne, świeże nasiona słonecznika oferowane są w praktycznej pojemności, która pozwala na cieszenie się przekąską na dłużej. Wysoka jakość nasion w połączeniu z relatywnie atrakcyjną ceną sprawia, że warto je umieścić na liście swoich zakupów.
Przeciwwskazania
Tłuszcz, z którego w połowie zbudowane są ziarna słonecznika, sprawia, że nie są one polecane osobom, które chcą schudnąć bądź zmagają się z nadwagą.
Ostrożność w spożywaniu nasion słonecznika powinny zachować osoby z alergią na orzechy (mogą również być uczulone na słonecznika).
U osób uczulonych na pyłki brzozy jedzenie surowych nasion słonecznika może powodować też objawy alergiczne w jamie ustnej, wargach i gardle: swędzenie i pieczenie. Objawy te zwykle ustępują kilka minut po ich pojawieniu się.
Inne opcje
Składniki
Składniki: słonecznik łuszczony.
Produkt może zawierać: sezam, orzeszki ziemne i inne orzechy, dwutlenek siarki i gluten. Co to znaczy ?
Kraj pochodzenia: Bułgaria
Indeks glikemiczny: 35
Producent: Go4taste I.Dyląg Allegro Sp.J Bonarka 21, 30-415 Kraków
Wartość odżywcza / 100 g
Wartość energetyczna | 2396 kJ/577 kcal |
Tłuszcz | 43,7 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 4,4 g |
Węglowodany | 18,6 g |
w tym cukry | 2,3 g |
Błonnik | 6 g |
Białko | 24,4 g |
Sól | 0,0 g |
Przepisy z tym produktem
-
Burgery z ciecierzycy pieczone
Prosty przepis na wegańskie burgery z ciecierzycy. Łatwe i szybkie w przygotowaniu.
Komentarze 0