Pestki dyni łuskane polskie - 1kg styryjska bezłupinowa

  • Pestki dyni  łuskane polskie - barwa ciemnozielona
  • Pestki dyni styryjskiej - opakowanie 1kg ze sklepu Go4Taste
  • Skład i właściwości odżywcze pestek dyni łuskanej - polskie nasiona
Pestki dyni  łuskane polskie - barwa ciemnozielona Pestki dyni styryjskiej - opakowanie 1kg ze sklepu Go4Taste Skład i właściwości odżywcze pestek dyni łuskanej - polskie nasiona
  • Pestki dyni łuskane ciemne smaczne bezłupinowa styryjska,

  • Pochodzą z polskich pól,

  • Naturalnie bezglutenowe, bez konserwantów, 

  • Do bezpośredniej konsumpcji lub do przygotowania potraw, past,

  • Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane.

Opis

Łuskane pestki dyni pochodzą z Polski. Charakteryzują się ciemnozieloną barwą, wyjątkowym orzechowym aromatem oraz nieocenionymi walorami smakowymi i odżywczymi. 

Nasiona dyni są jadalne, płaskie, owalne zielone. Po usunięciu z miąższu dyni można je opłukać i upiec, aby stworzyć pyszną, chrupiącą przekąskę. Dynia to popularny i odżywczy owoc. Istnieje około 760 jej gatunków. W Polsce popularne są odmiany o pomarańczowym zabarwieniu, które są niezwykle bogate w pyszne pestki.

Pochodzące z Ameryki Północnej (północno-wschodni Meksyk i południowe Stany Zjednoczone) dynie są jednymi z najstarszych udomowionych roślin, które były używane już od 7500 do 5000 roku p.n.e. Już wówczas doceniono przysmak, jakim są pestki dyni.

 Właściwości pestek z dyni bezłupinowej

Pestki dyni, które dostępne są w sklepie Go4taste.pl, posiadają cenne wartości odżywcze.

  • wyróżniają się wysoką zawartością błonnika pokarmowego;
  • posiadają również wysoką zawartość białka;
  • źródło cynku;
  • bogate w kwasy tłuszczowe omega 3;
  • wspierają układ nerwowy i mięśnie. 

Więcej informacji o pestkach dyni znajduje się w naszym poradniku Jakie właściwości ma dynia?.

Jak jeść i do czego używać pestek dyni?

  • Pestki dyni najlepiej jeść na surowo;
  • można je podprażyć, ale nie powinno się robić tego dłużej niż 20 minut, by nie stracić cennych właściwości w nich zawartych;
  • jako dodatek do dań mięsnych;
  • składnik deski serów;
  • dobrze komponują się z pomarańczami.

Więcej informacji na temat zastosowania pestek dyni znajduje się w naszym poradniku Z czym jeść pestki dyni?

Jak przechowywać pestki dyni styryjskiej?

Pestki dyni przechowywać należy w lodówce, zwłaszcza w dolnej szufladzie, ponieważ mają bardzo wysoką zawartość tłuszczu, który może jełczeć. 

Pestki dyni przeciwwskazania

Alergia na pestki dyni jest rzadka i nie są one uważane za żywność wysoce alergizującą, w przeciwieństwie do na przykład nasion sezamu. Jeśli jednak obawiasz się alergii na nasiona dyni, zawsze skonsultuj się z lekarzem rodzinnym przed wprowadzeniem ich do swojej diety.

Cena:
29,00 zł
W magazynie, dostawa 24h

Do darmowej dostawy brakuje 250,00 zł

Inne opcje

Składniki

Składniki: pestki dyni łuskane.

Produkt może zawierać: sezam, orzeszki ziemne i inne orzechy, dwutlenek siarki i glutenCo to znaczy ?

Kraj pochodzenia: Polska

Indeks glikemiczny: 25

Producent: Go4taste I.Dyląg Allegro Sp.J Bonarka 21, 30-415 Kraków

Wartość odżywcza / 100 g

Wartość energetyczna 2558 kJ/617 kcal
Tłuszcz 49 g
   w tym kwasy tłuszczowe nasycone 8,7 g
Węglowodany 11 g
   w tym cukry 1,4 g
   Błonnik 6,0 g
Białko 30 g
Sól 0,02 g

Komentarze 0

Na razie nie dodano żadnej recenzji.