- Pestki dyni łuskane ciemne smaczne bezłupinowa styryjska
- Pochodzą z polskich pól
- Naturalnie bezglutenowe, bez konserwantów,
- Do bezpośredniej konsumpcji lub do przygotowania potraw, past
- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane
Opis
Główne korzyści
Łuskane pestki dyni pochodzą z Polski. Charakteryzują się ciemnozieloną barwą, wyjątkowym orzechowym aromatem oraz nieocenionymi walorami smakowymi i odżywczymi.
Wprowadzenie
Nasiona dyni są jadalne, płaskie, owalne zielone. Po usunięciu z miąższu dyni można je opłukać i upiec, aby stworzyć pyszną, chrupiącą przekąskę. Dynia to popularny i odżywczy owoc. Istnieje około 760 jej gatunków. W Polsce popularne są odmiany o pomarańczowym zabarwieniu, które są niezwykle bogate w pyszne pestki.
Właściwości
Pestki dyni, które dostępne są w sklepie Go4taste.pl, posiadają cenne wartości odżywcze.
- wyróżniają się wysoką zawartością błonnika pokarmowego;
- posiadają również wysoką zawartość białka.
Więcej informacji o pestkach dyni znajduje się w naszym poradniku pestki dyni - właściwości.
Historia i ciekawostki
Pochodzące z Ameryki Północnej (północno-wschodni Meksyk i południowe Stany Zjednoczone) dynie są jednymi z najstarszych udomowionych roślin, które były używane już od 7500 do 5000 roku p.n.e. Już wówczas doceniono przysmak, jakim są pestki dyni.
Jak jeść?
Pestki dyni najlepiej jeść na surowo. Można je podprażyć, ale nie powinno się robić tego dłużej niż 20 minut, by nie stracić cennych właściwości w nich zawartych.
Przeciwwskazania
Alergia na pestki dyni jest rzadka i nie są one uważane za żywność wysoce alergizującą, w przeciwieństwie do na przykład nasion sezamu. Jeśli jednak obawiasz się alergii na nasiona dyni, zawsze skonsultuj się z lekarzem rodzinnym przed wprowadzeniem ich do swojej diety.
Przechowywanie
Pestki dyni przechowywać należy w lodówce, zwłaszcza w dolnej szufladzie, ponieważ mają bardzo wysoką zawartość tłuszczu, który może jełczeć.
Inne opcje
Składniki
Składniki: pestki dyni łuskane.
Produkt może zawierać: sezam, orzeszki ziemne i inne orzechy, dwutlenek siarki i gluten. Co to znaczy ?
Kraj pochodzenia: Polska
Indeks glikemiczny: 25
Producent: Go4taste I.Dyląg Allegro Sp.J Bonarka 21, 30-415 Kraków
Wartość odżywcza / 100 g
Wartość energetyczna | 2558 kJ/617 kcal |
Tłuszcz | 49 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 8,7 g |
Węglowodany | 11 g |
w tym cukry | 1,4 g |
Błonnik | 6,0 g |
Białko | 30 g |
Sól | 0,02 g |
Komentarze 0