- Pestki dyni łuskane ciemne smaczne bezłupinowa styryjska,
- Pochodzą z polskich pól,
- Naturalnie bezglutenowe, bez konserwantów,
- Do bezpośredniej konsumpcji lub do przygotowania potraw, past,
- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane.
Opis
Łuskane pestki dyni pochodzą z Polski. Charakteryzują się ciemnozieloną barwą, wyjątkowym orzechowym aromatem oraz nieocenionymi walorami smakowymi i odżywczymi.
Nasiona dyni są jadalne, płaskie, owalne zielone. Po usunięciu z miąższu dyni można je opłukać i upiec, aby stworzyć pyszną, chrupiącą przekąskę. Dynia to popularny i odżywczy owoc. Istnieje około 760 jej gatunków. W Polsce popularne są odmiany o pomarańczowym zabarwieniu, które są niezwykle bogate w pyszne pestki.
Pochodzące z Ameryki Północnej (północno-wschodni Meksyk i południowe Stany Zjednoczone) dynie są jednymi z najstarszych udomowionych roślin, które były używane już od 7500 do 5000 roku p.n.e. Już wówczas doceniono przysmak, jakim są pestki dyni.
Właściwości pestek z dyni bezłupinowej
Pestki dyni, które dostępne są w sklepie Go4taste.pl, posiadają cenne wartości odżywcze.
- wyróżniają się wysoką zawartością błonnika pokarmowego;
- posiadają również wysoką zawartość białka;
- źródło cynku;
- bogate w kwasy tłuszczowe omega 3;
- wspierają układ nerwowy i mięśnie.
Więcej informacji o pestkach dyni znajduje się w naszym poradniku Jakie właściwości ma dynia?.
Jak jeść i do czego używać pestek dyni?
- Pestki dyni najlepiej jeść na surowo;
- można je podprażyć, ale nie powinno się robić tego dłużej niż 20 minut, by nie stracić cennych właściwości w nich zawartych;
- jako dodatek do dań mięsnych;
- składnik deski serów;
- dobrze komponują się z pomarańczami.
Więcej informacji na temat zastosowania pestek dyni znajduje się w naszym poradniku Z czym jeść pestki dyni?
Jak przechowywać pestki dyni styryjskiej?
Pestki dyni przechowywać należy w lodówce, zwłaszcza w dolnej szufladzie, ponieważ mają bardzo wysoką zawartość tłuszczu, który może jełczeć.
Pestki dyni przeciwwskazania
Alergia na pestki dyni jest rzadka i nie są one uważane za żywność wysoce alergizującą, w przeciwieństwie do na przykład nasion sezamu. Jeśli jednak obawiasz się alergii na nasiona dyni, zawsze skonsultuj się z lekarzem rodzinnym przed wprowadzeniem ich do swojej diety.
Inne opcje
Składniki
Składniki: pestki dyni łuskane.
Produkt może zawierać: sezam, orzeszki ziemne i inne orzechy, dwutlenek siarki i gluten. Co to znaczy ?
Kraj pochodzenia: Polska
Indeks glikemiczny: 25
Producent: Go4taste I.Dyląg Allegro Sp.J Bonarka 21, 30-415 Kraków
Wartość odżywcza / 100 g
| Wartość energetyczna | 2558 kJ/617 kcal |
| Tłuszcz | 49 g |
| w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 8,7 g |
| Węglowodany | 11 g |
| w tym cukry | 1,4 g |
| Błonnik | 6,0 g |
| Białko | 30 g |
| Sól | 0,02 g |

Komentarze 0