- Kukurydza na PopCorn świeża i słodka, bez tłuszczu
- Pochodzi z Argentyny
- Naturalnie bezglutenowe, bez konserwantów, naturalny cukier konserwuje
- Wysoki stopień rozprężenia, idealna do prażenia na patelni lub w mikrofali
- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane
Opis
Popcorn, czyli prażone ziarna kukurydzy, należy do grona najbardziej popularnych przekąsek. Zamiast kupować go w formie gotowej, dużo lepszym pomysłem jest przygotowywanie go samodzielnie w domu.
Kukurydza popcorn zawiera w składzie sporo błonnika pokarmowego, odpowiedzialnego za prawidłową perystaltykę jelit. Jego działanie sprawia, że już niewielka porcja ziaren jest w stanie zniwelować głód na długo. W ziarnach kukurydzy znaleźć można również polifenole, czyli naturalne przeciwutleniacze. Ich działanie polega na wiązaniu wolnych rodników. Kukurydza jest również źródłem białka, a także składników mineralnych, takich jak fosfor i żelazo
Kukurydzę popcorn należy samodzielnie przygotować w domu, poprzez uprażenie jej na maśle, oleju kokosowym lub oliwie z oliwek. Ziarna kukurydzy, jakie oferujemy w naszym sklepie, to produkt wywodzący się ze sprawdzonych źródeł, dlatego nie będą w nim obecne żadne negatywne substancje.
Ziarna popcornu przechowywane są w szczelnych torebkach z praktycznym zapięciem strunowym. W ten sposób na długo zachowują swoją świeżość i właściwości fizyczne.
Najlepsze ziarna kukurydzy na popcorn
Ziarna na popcorn różnią się od klasycznych ziaren kukurydzy. Ziarna do prażenia są okrągłe, o połowę mniejsze niż ziarno zwykłej kukurydzy, a ich kolor to mieszanka pomarańczy i żółci. Ich główną właściwością jest zdolność do pękania w wysokiej temperaturze. Podstawowym wyznacznikiem jakości ziaren popcornu jest tzw. indeks wyprażalności (ekspansji). Daje on informację o zdolności ziarna do rozszerzenia swojej masy do określonej objętości. Mierzona jest w cm3 na gram metodą pomiaru Cretors MWVT (Cretors Metric Weight Volumetric).
Minimalny rozmiar ekspansji wymagany przez rynki eksportowe to 38/40. Najlepszej jakości ziarna mogą osiągnąć wskaźnik 44/46.
Drugim istotnym parametrem związanym z popcornem jest tzw. wskaźnik eksplozji,który dotyczy liczby ziaren zdolnych do ekspansji. Minimalna akceptowana wartość to 97%.
Właściwości
Kukurydza, która dostępna jest w sklepie Go4taste.pl, charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika pokarmowego.
Więcej informacji o kukurydzy na popcorn znajduje się w naszym poradniku popcorn- właściwości.
Sprawdź: Jak zrobić zdrowy popcorn?
Czym wyróżniają się nasze ziarna na popcorn?
- Wysoka jakość i parametry ziaren. Kukurydza pękająca importowana jest z Argentyny, z kraju specjalizującego się w produkcji doskonałej jakości ziaren popcornu.
- Wysoki stopień rozprężenia. Popcorn uprawiany w Argentynie charakteryzuje się wysokim współczynnikiem pękania oraz doskonałymi indeksami wyprażalności. wskutek tego z ziaren popcornu uzyskamy więcej pulchnych chrupiących kawałków popcornu.
- Doskonały do prażenia na oleju i mikrofali. Ziarna popcornu oferowane w naszym sklepie można przygotowywać na dwa sposoby: prażąc je w garnku/ na patelni z dodatkiem oleju lub bez dodatku oleju w mikrofalówce.
Jak jeść?
Najczęściej popcorn spożywa się jako zwykłą przekąskę. W zależności od kultury czy regionu podaje się go na różne sposoby. W Ameryce Północnej popcorn spożywa się solony, z masłem, toffi lub przyprawami. W Peru popcorn słodzi się cukrem lub mlekiem skondensowanym, zaś w Meksyku popcorn podaje się z ostrymi sosami, serem lub masłem.
Prócz standardowego przyrządzenia, taka kukurydza może posłużyć jako dodatek do ciast czy deserów z czekoladą.
Przechowywanie kukurydzy
Kukurydzę prażoną należy przechowywać przede wszystkim w suchym miejscu, w szczelnym pojemniku i chronić ją przed wilgocią.
Przeciwwskazania
Największą barierą co do jedzenia popcornu jest jego kaloryczność. Nie należy przesadzać z jego ilością, bo odbije się to negatywnie na naszej linii i zdrowiu.
Inne opcje
Składniki
Składniki: ziarno kukurydzy.
Produkt może zawierać: sezam, orzeszki ziemne i inne orzechy, dwutlenek siarki i gluten. Co to znaczy ?
Kraj pochodzenia: Argentyna
Indeks glikemiczny: 85
Producent: Go4taste I.Dyląg Allegro Sp.J Bonarka 21, 30-415 Kraków
Wartość odżywcza / 100 g
Wartość energetyczna | 1531 kJ/363 kcal |
Tłuszcz | 4,7 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,7 g |
Węglowodany | 67 g |
w tym cukry | 0,6 g |
Błonnik | 7,3 g |
Białko | 9,4 g |
Sól | 0,088 g |
Komentarze 0