Coś dla miłośników ryżu i wyrazistego smaku.
Składniki
Porcja: 4 osoby
- - 500 g wieprzowiny (schab)
- - 150 g brązowego ryżu
- - 4 pomidory
- - 1 bakłażan
- - 1 cukinia
- - 1 papryka świeża
- - olej lub oliwa
- - słodka papryka w proszku
- - liść laurowy
- - pieprz
- - sól
Przygotowanie
Czas
Poziom trudności: Łatwe
Przygotowanie: 20 minut
Gotowanie: 30 minut
Całkowity czas: 50 minut
Etapy przygotowania
Etap 1
Pokroić mięso w paski.
Etap 2
Bakłażan, cukinię i paprykę umyć i pokroić w drobną kostkę.
Etap 3
Pomidory obrać ze skórki, usunąć nasiona i pokroić w ćwiartki.
Etap 4
W garnku podgrzać 1 łyżkę stołową oleju/oliwy i zrumienić mięso.
Etap 5
Doprawić solą, pieprzem i papryką w proszku.
Etap 6
Dodać ryż i wymieszać, poczekać, aż ziarna staną się półprzezroczyste.
Etap 7
Następnie dodać warzywa, przykryć i dusić przez 5 minut na małym ogniu.
Etap 8
Wlać 500 ml wody, przykryć i gotować przez kolejne 15 minut - ryż powinien wchłonąć całą wodę.
Źródło przepisu
https://www.marmiton.org/recettes/recette_porc-au-riz-brun-et-aux-legumes_30197.aspx
Polecane produkty
Dodaj wszystkie produkty do koszyka