• Wieprzowina z brązowym ryżem i warzywami

    Coś dla miłośników ryżu i wyrazistego smaku.

    Składniki

    Porcja: 4 osoby

    • - 500 g wieprzowiny (schab)
    • - 150 g brązowego ryżu
    • - 4 pomidory
    • - 1 bakłażan
    • - 1 cukinia
    • - 1 papryka świeża
    • - olej lub oliwa
    • - słodka papryka w proszku
    • - liść laurowy
    • - pieprz
    • - sól

    Przygotowanie

    Czas

    Poziom trudności: Łatwe 
    Przygotowanie: 20 minut
    Gotowanie: 30 minut
    Całkowity czas: 50 minut

    Etapy przygotowania

    Etap 1

    Pokroić mięso w paski.

    Etap 2

    Bakłażan, cukinię i paprykę umyć i pokroić w drobną kostkę.

    Etap 3

    Pomidory obrać ze skórki, usunąć nasiona i pokroić w ćwiartki.

    Etap 4

    W garnku podgrzać 1 łyżkę stołową oleju/oliwy i zrumienić mięso.

    Etap 5

    Doprawić solą, pieprzem i papryką w proszku.

    Etap 6

    Dodać ryż i wymieszać, poczekać, aż ziarna staną się półprzezroczyste.

    Etap 7

    Następnie dodać warzywa, przykryć i dusić przez 5 minut na małym ogniu.

    Etap 8

    Wlać 500 ml wody, przykryć i gotować przez kolejne 15 minut - ryż powinien wchłonąć całą wodę.

    Źródło przepisu

    https://www.marmiton.org/recettes/recette_porc-au-riz-brun-et-aux-legumes_30197.aspx

    Polecane produkty

    Dodaj wszystkie produkty do koszyka

Wróć