Suszone pomidory na słońcu - 500g

New product

Suszone pomidory cena 500g Expand

- Pomidory suszone na słońcu naturalne,

- Pochodzą z Turcji

- Do bezpośredniej konsumpcji lub do przygotowania dań i sałatek

- 100% naturalne, bez konserwantów, 

- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane

- Gwarancja smaku

- Indeks glikemiczny pomidorów 1

Więcej szczegółów

  • W magazynie, dostawa 24h

16,00 zł

brutto

Opis produktu

Suszony pomidor to  nie tylko popularny składniki kuchni włoskiej, ale wartościowy owoc, który w swoim składzie  zawiera  witaminy C, A, B oraz znaczne ilości,  potasu, żelaza i fosforu.

Historia i ciekawostki o pomidorach suszonych

Cudowne odkrycie w postaci pomidorów (świeżych i suszonych)  zawdzięczamy Ameryce Południowej.  Jak wynika z badań archeologicznych Aztekowie rozpoczęli solenie i suszenie na słońcu swoich pomidorów w celu zachowania ich świeżości już  ok. 700 roku n.e.

Następnie, za pośrednictwem hiszpańskich konkwistadorów, pomidory trafiły w XVII wieku, do ​​Europy, gdzie ze względu na ciepły klimat i żyzne gleby plantacje dosłownie pęczniały od upraw. Ostatecznie stały się podstawą południowej kuchni włoskiej. Włosi suszyli pomidory na dachach w letnim słońcu.

Dzisiaj w świecie kulinarnym suszone pomidory cieszą się dużym uznaniem i popularnością. Do niedawna stanowiły rzadko spotykany przysmak, a dzisiaj goszczą w kuchni prawdziwych fanów.

Obecnie jednym  z większych producentów i eksporterów świeżych i  suszonych pomidorów jest Turcja. Tureckie suszone pomidory są produkowane na wybrzeżu Aegean Region głównie w miastach Izmir i Manisa. Turcja pokrywa 40% całkowitej światowej produkcji tego owocu.  

Jak powstają suszone pomidory na słońcu?

Suszenie na słońcu jest jedną z najstarszych technik konserwujących. Jak wynika z archeologicznych danych proces ten był stosowany był w starożytnym Egipcie i Mezopotamii.

Tradycyjny proces odbywa się na pełnym słońcu, ale ta pokoleniowa i naturalna metoda może być wykorzystywana tylko i wyłącznie w krajach, gdzie pogoda trwa cały czas. np w Turcji.

Sezon na zbiory trwa latem, gdy pomidory są intensywnie czerwone oraz soczyste.

Pomidory przed umieszczeniem na słońcu  poddaje się wstępnej obróbce dwutlenkiem siarki lub solą w celu poprawy jakości. Pomidory suszone w naszym sklepie konserwowane są jedynie solą.  Nie  zawierają w swoim składzie siarki. Pomidory, które zawierają więcej wilgoci niż przeciętne owoce pestkowe, muszą wygrzewać się na słońcu przez okres od 4 do 10 dni, aby proces suszenia na słońcu został zakończony. Owoce zazwyczaj rozkładane są na specjalnych tacach na otwartej,  ogrodzonej przestrzeni wystawione na działanie promieni słońca. 

Pomidory wiśniowe tracą 88% swojej świeżej masy, a pomidory innych, większych odmian mogą stracić  nawet do  93% w trakcie procesu suszenia.  Wyniku czego potrzeba od 8 do 14 kilogramów świeżych pomidorów, aby zrobić jeden kilogram  pomidorów suszonych na słońcu.

Na całe szczęście dzisiejsza technologia pozwala bez użycia środków chemicznych na równie sprawne wysuszenie warzyw i owoców w dowolnym kraju. Obecnie proces jest znacznie krótszy i odbywa się za pomocą obróbki termicznej w przeznaczonych do tego suszarkach lub taśmach z gorącym powietrzem. Do suszenia wybierane są w pełni dojrzałe i zdrowe pomidory.

Jakie korzyści dla zdrowia wynikają z jedzenia suszonych  pomidorów?

W porównaniu do świeżych warzyw suszone płatki są dużo większym źródłem wartości odżywczych i zaliczane są jako składnik dietetyczny. To zaskakujące, ale znajduje się w nich mnóstwo witaminy C, A, B, które uzupełniają dzienne zapotrzebowanie organizmu.  Płatki pomidorów suszonych zawierają również ogromne ilości potasu, żelaza i fosforu. Od dawna pomidory są stosowane w profilaktyce onkologicznej. Zawartość likopenu pomaga zmniejszyć ryzyko powstawania komórek nowotworowych. Wspomagają również układ krwionośny i mają działanie przeciwmiażdżycowe. Ponadto regulują poziom cukru we krwi i poprawiają stan skóry. Te czynniki sprawiają, że suszone płatki określane są mianem superfoods. Suszony pomidor - zastosowanie w kuchni

Skoro mają tak pozytywne działanie na organizm, warto wiedzieć, jakie mają zastosowanie w kuchni. Płatki suszonych pomidorów nadają się do marynaty drobiu, wołowiny lub wieprzowiny. Dzięki nim mięso zyskuje nieco innego i smaczniejszego charakteru. Oprócz tego warto dodawać je do różnej maści sałatek, zapiekanek, sosów, twarożków lub zwykłej jajecznicy przyrządzanej na śniadanie. Sprawdzają się również, jako zwykła codzienna przekąska.

Jak przechowywać suszone pomidory?

Suszone pomidory po otwarciu najlepiej jest trzymać w hermetycznej torebce lub pojemniku. Nieotwarte suszone pomidory zachowują zdatność do spożycia przez sześć do dziewięciu miesięcy. Po otwarciu należy je zjeść w ciągu kilku tygodni. Jeżeli chcemy suszone pomidory zachować na dłużej, wówczas należy je zamrozić. W formie zamrożonej zamknięte w szczelnym opakowaniu  w lodówce zachowują swoje walory przez wiele miesięcy. 

Przeciwwskazania, alergie, środki ostrożności 

Suszone pomidory to bezpieczne pożywienie, które nie wywołuje skutków ubocznych.  Z powodzeniem może  jeść je każdy.

Opinie

Na razie nie dodano żadnej recenzji.

Napisz opinię

Suszone pomidory na słońcu - 500g

Suszone pomidory na słońcu - 500g

Brakuje 200,00 zł do darmowej wysyłki.

Składniki

Skład: pomidory suszone, sól.

Produkt może zawierać śladowe ilości: migdałów, sezamu, orzechów włoskich, pistacjowych i innych.

Kraj pochodzenia: Turcja

Indeks glikemiczny: 1

Wartość odżywcza / 100 g

Wartość energetyczna1080kJ/258 kcal
Tłuszcz3 g
   w tym kwasy tłuszczowe nasycone0,0 g
Węglowodany56 g
   w tym cukry38 g
   Błonnik12 g
Białko14 g
Sól7 g

Przepisy z tym produktem

Rozumiem

Nasza strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.