- Pomidory suszone na słońcu naturalne, połówki pomidorów, aromatyczne
- Pochodzą z Turcji
- 100% naturalne, naturalnie bezglutenowe, bez konserwantów
- Do bezpośredniej konsumpcji lub do przygotowania dań i sałatek
- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane
Opis
Suszony pomidor to nie tylko popularny składniki kuchni włoskiej, ale wartościowy owoc.
W naszych suszonych pomidorach poczujesz intensywny smak tego owocu. Powstają w wyniku tradycyjnego suszenia na słońcu i zawierają tylko i wyłącznie naturalne składniki. Wzbogacają smak wielu potraw. Idealne do sosów, pizzy, zapiekanek i sałatek.
Suszone pomidory dostępne w sklepie Go4taste.pl importowane są ze słonecznej Turcji, w której uprawa i suszenie pomidorów ma długą tradycję. Owoce te wyróżniają się naturalnym intensywnym aromatem i smakiem. Suszone na słońcu pomidory nie są siarkowane i zawierają mało soli. Pakowane są w szczelne i solidne torebki z praktycznym zapięciem strunowym. W takim opakowaniu na długo zachowują swoje wyjątkowe właściwości aromat i smak.
Więcej informacji o suszonych pomidorach znajduje się w naszym poradniku suszone pomidory - właściwości.
Czym wyróżniają się nasze suszone pomidory?
Ze słonecznych plantacji w Turcji. Suszone pomidory pochodzą z owoców, które uprawiane są w Turcji. W tym śródziemnomorskim kraju panują optymalne warunki do uprawy tego typu owoców.
Wyjątkowy aromat i smak. Tureckie pomidory wyróżniają się intensywnym smakiem, który w wersji suszonej jest mocno skoncentrowany. Pyszne pomidory suszone doskonale smakują jedzone solo, ale również mogą być wyśmienitym dodatkiem do wielu potraw.
Suszone naturalnie. Suszeniu poddawane są starannie wyselekcjonowane i sprawdzone pod kątem jakości pomidory. Odwadnianie pomidorów dokonuje się w naturalny sposób poprzez wystawienie na działanie słońca.
Wszechstronność zastosowań. Suszone pomidory mogą być stosowane w kuchni na wiele sposobów m.in. jako dodatek do wszelkiego rodzaju zapiekanek sałatek, a także sosów. Ich wyrazisty smak wprowadza do potrawy wiele urozmaicenia.
Skoncentrowane związki odżywcze. Suszone pomidory zawierają wiele zalet pomidorów świeżych a zawartość związków odżywczych jest w nich bardziej skoncentrowana. Innymi słowy, jedząc mniej pomidorów dostarczamy do organizmu więcej składników odżywczych niż ze świeżych pomidorów.
Właściwości
- wyróżniają się wysoką zawartością błonnika pokarmowego;
- są bardzo dobrym źródłem białka.
Historia i ciekawostki o pomidorach suszonych
Cudowne odkrycie w postaci pomidorów (świeżych i suszonych) zawdzięczamy Ameryce Południowej. Jak wynika z badań archeologicznych Aztekowie rozpoczęli solenie i suszenie na słońcu swoich pomidorów w celu zachowania ich świeżości już ok. 700 roku n.e.
Następnie, za pośrednictwem hiszpańskich konkwistadorów, pomidory trafiły w XVII wieku, do Europy, gdzie ze względu na ciepły klimat i żyzne gleby plantacje dosłownie pęczniały od upraw. Ostatecznie stały się podstawą południowej kuchni włoskiej. Włosi suszyli pomidory na dachach w letnim słońcu.
Dzisiaj w świecie kulinarnym suszone pomidory cieszą się dużym uznaniem i popularnością. Do niedawna stanowiły rzadko spotykany przysmak, a dzisiaj goszczą w kuchni prawdziwych fanów.
Obecnie jednym z większych producentów i eksporterów świeżych i suszonych pomidorów jest Turcja. Tureckie suszone pomidory są produkowane na wybrzeżu Aegean Region głównie w miastach Izmir i Manisa. Turcja pokrywa 40% całkowitej światowej produkcji tego owocu.
Jak powstają suszone pomidory na słońcu?
Suszenie na słońcu jest jedną z najstarszych technik konserwujących. Jak wynika z archeologicznych danych proces ten był stosowany był w starożytnym Egipcie i Mezopotamii.
Tradycyjny proces odbywa się na pełnym słońcu, ale ta pokoleniowa i naturalna metoda może być wykorzystywana tylko i wyłącznie w krajach, gdzie pogoda trwa cały czas. np w Turcji.
Sezon na zbiory trwa latem, gdy pomidory są intensywnie czerwone oraz soczyste.
Pomidory przed umieszczeniem na słońcu poddaje się wstępnej obróbce dwutlenkiem siarki lub solą w celu poprawy jakości. Pomidory suszone w naszym sklepie konserwowane są jedynie solą. Nie zawierają w swoim składzie siarki. Pomidory, które zawierają więcej wilgoci niż przeciętne owoce pestkowe, muszą wygrzewać się na słońcu przez okres od 4 do 10 dni, aby proces suszenia na słońcu został zakończony. Owoce zazwyczaj rozkładane są na specjalnych tacach na otwartej, ogrodzonej przestrzeni wystawione na działanie promieni słońca.
Pomidory wiśniowe tracą 88% swojej świeżej masy, a pomidory innych, większych odmian mogą stracić nawet do 93% w trakcie procesu suszenia. Wyniku czego potrzeba od 8 do 14 kilogramów świeżych pomidorów, aby zrobić jeden kilogram pomidorów suszonych na słońcu.
Na całe szczęście dzisiejsza technologia pozwala bez użycia środków chemicznych na równie sprawne wysuszenie warzyw i owoców w dowolnym kraju. Obecnie proces jest znacznie krótszy i odbywa się za pomocą obróbki termicznej w przeznaczonych do tego suszarkach lub taśmach z gorącym powietrzem. Do suszenia wybierane są w pełni dojrzałe i zdrowe pomidory.
Jakie korzyści wynikają z jedzenia suszonych pomidorów?
W porównaniu do świeżych warzyw suszone płatki są dużo większym źródłem wartości odżywczych i zaliczane są jako składnik dietetyczny.
Skoro mają tak pozytywne działanie na organizm, warto wiedzieć, jakie mają zastosowanie w kuchni. Płatki suszonych pomidorów nadają się do marynaty drobiu, wołowiny lub wieprzowiny. Dzięki nim mięso zyskuje nieco innego i smaczniejszego charakteru. Oprócz tego warto dodawać je do różnej maści sałatek, zapiekanek, sosów, twarożków lub zwykłej jajecznicy przyrządzanej na śniadanie. Sprawdzają się również, jako zwykła codzienna przekąska.
Jak przechowywać suszone pomidory?
Suszone pomidory po otwarciu najlepiej jest trzymać w hermetycznej torebce lub pojemniku. Nieotwarte suszone pomidory zachowują zdatność do spożycia przez sześć do dziewięciu miesięcy. Po otwarciu należy je zjeść w ciągu kilku tygodni. Jeżeli chcemy suszone pomidory zachować na dłużej, wówczas należy je zamrozić. W formie zamrożonej zamknięte w szczelnym opakowaniu w lodówce zachowują swoje walory przez wiele miesięcy.
Przeciwwskazania, alergie, środki ostrożności
Suszone pomidory to bezpieczne pożywienie, które nie wywołuje skutków ubocznych. Z powodzeniem może jeść je każdy.
Inne opcje
Składniki
Składniki: pomidory suszone, sól.
Produkt może zawierać: sezam, orzeszki ziemne i inne orzechy, dwutlenek siarki i gluten. Co to znaczy ?
Kraj pochodzenia: Turcja
Indeks glikemiczny: 1
Producent: Go4taste I.Dyląg Allegro Sp.J Bonarka 21, 30-415 Kraków
Wartość odżywcza / 100 g
Wartość energetyczna | 1080kJ/258 kcal |
Tłuszcz | 3 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,0 g |
Węglowodany | 56 g |
w tym cukry | 38 g |
Błonnik | 12 g |
Białko | 14 g |
Sól | 7 g |
Przepisy z tym produktem
-
Ciasteczka z suszonymi pomidorami i parmezanem
Jak upiec ciasteczka z parmezanem i suszonymi pomidorami? Zapraszamy do przepisu.
-
Ryż z kurczakiem, suszonymi pomidorami, cukinią i papryką
Ryż z kawałkami kurczaka, pomidorami, papryką smażony.
-
Tarta z suszonymi pomidorami i kozim serem
Wegetariańskie danie, proste i szybkie w przygotowaniu. Tarta to doskonała propozycja na obiad i kolację.
-
Muffiny z komosy ryżowej ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Lubisz czasem eksperymentować w kuchni? Jeśli tak, nasz przepis powinien Cię zainteresować
Komentarze 0