Jak upiec ciasteczka z parmezanem i suszonymi pomidorami? Zapraszamy do przepisu.
Składniki
porcja: 5 osób
- - 80 g mąki
- - 40 g startego parmezanu
- - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- - 1 jajko
- - 40 g masła
- - zioła prowansalskie
- - 30 g suszonych pomidorów
- - sól
Przygotowanie
Czas
Poziom trudności: Łatwe
Przygotowanie: 10 minut
Gotowanie: 50 minut
Całkowity czas: 60 minut
Etapy przygotowania
Etap 1
Wymieszać mąkę, parmezan, proszek do pieczenia, sól. Dodać jajko, a następnie masło. Uformować kulę z ciasta. Ugniatać, dodając zioła prowansalskie (w dużej ilości, dla lepszego i bardziej wyrazistego smaku).
Etap 2
Pokroić suszone pomidory na małe kawałki. Z niewielkich ilości ciasta formować ciasteczka i układać je na blasze do pieczenia. Do każdego ciasteczka włożyć kilka kawałeczków suszonych pomidorów (nie kłaść pomidorów na wierzchu ciasteczek, tylko wkładać je do środka, aby całość była jednolita).
Etap 3
Spłaszczyć ciasteczka, aby za bardzo nie urosły.
Etap 4
Piec ciastka przez 10 minut w piekarniku w temperaturze 210°C (termostat 7).
Wskazówka:
Ciasteczka są idealne jako przekąska lub dodatek do letniej zupy, np. gazpacho.
Źródło przepisu
https://www.marmiton.org/recettes/recette_cookies-parmesan-tomates-sechees_71491.aspx
Polecane produkty
Dodaj wszystkie produkty do koszyka