• Ciasteczka z suszonymi pomidorami i parmezanem

    Jak upiec ciasteczka z parmezanem i suszonymi pomidorami? Zapraszamy do przepisu.

    Składniki

    porcja: 5 osób

    • - 80 g mąki
    • - 40 g startego parmezanu
    • - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • - 1 jajko
    • - 40 g  masła
    • - zioła prowansalskie
    • - 30 g suszonych pomidorów
    • - sól

    Przygotowanie

    Czas

    Poziom trudności: Łatwe 
    Przygotowanie: 10 minut 
    Gotowanie: 50 minut 
    Całkowity czas: 60 minut

    Etapy przygotowania

    Etap 1

    Wymieszać mąkę, parmezan, proszek do pieczenia, sól. Dodać jajko, a następnie masło. Uformować kulę z ciasta. Ugniatać, dodając zioła prowansalskie (w dużej ilości, dla lepszego i bardziej wyrazistego smaku).

    Etap 2

    Pokroić suszone pomidory na małe kawałki. Z niewielkich ilości ciasta formować ciasteczka i układać je na blasze do pieczenia. Do każdego ciasteczka włożyć kilka kawałeczków suszonych pomidorów (nie kłaść pomidorów na wierzchu ciasteczek, tylko wkładać je do środka, aby całość była jednolita).

    Etap 3

    Spłaszczyć ciasteczka, aby za bardzo nie urosły.

    Etap 4

    Piec ciastka przez 10 minut w piekarniku w temperaturze 210°C (termostat 7).

    Wskazówka:

    Ciasteczka są idealne jako przekąska lub dodatek do letniej zupy, np. gazpacho.

    Źródło przepisu

    https://www.marmiton.org/recettes/recette_cookies-parmesan-tomates-sechees_71491.aspx

    Polecane produkty

    Dodaj wszystkie produkty do koszyka

Wróć