- -5%
- Płatki drożdżowe nieaktywne
- Pochodzą z Francji
- Bez siarki
- Do przygotowania potraw
- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane
Opis
Płatki drożdżowe powstają z drożdży spożywczych w formie nieaktywnej. To jeden z popularnych składników kuchni wegańskiej — wzmacniacz smaku i zagęszczacz. Nadaje potrawom lekko serowego posmaku.
Płatki drożdżowe nie są tym samym co tradycyjne drożdże spożywcze - to tzw. drożdże nieaktywne. Oznacza to, że komórki drożdżowe w trakcie obróbki są zniszczone i pozbawione możliwości fermentowania, czyli są nieaktywne biologicznie.
Płatki drożdżowe, które dostępne są w sklepie Go4taste.pl pochodzą z Francji. Oferowane są w postaci drobno zmielonych płatków. Nie zawierają składników odzwierzęcych ani mlecznych i sztucznych barwników ani aromatów.
Pakowane są w szczelne i solidne opakowania foliowe typu doypack. Torebki posiadają praktyczne zapięcie strunowe wielokrotnego użytku.
Gdzie kupić płatki drożdżowe nieaktywne i ile one kosztują?
Płatki drożdżowe najlepiej kupować u sprawdzonych dostawców, którzy oferują produkty wysokiej jakości, bez zbędnych dodatków. W sklepie Go4taste.pl znajdziesz płatki drożdżowe nieaktywne pochodzące z Francji. Cena zależy od gramatury opakowania i aktualnych promocji, ale zawsze staramy się oferować konkurencyjne stawki przy zachowaniu najwyższej jakości.
Czym wyróżniają się płatki drożdżowe nieaktywne od Go4Taste?
- Oryginalny smak. Płatki drożdżowe nieaktywne wyróżniają się charakterystycznym smakiem łączącym nuty orzechowe, serowe i pikantne. Ten smak nadaje się doskonale do przyprawiania wielu potraw, zapiekanek, a także jako zagęszczenie do zup.
- Sypka konsystencja łatwa w użyciu Płatki drożdżowe charakteryzują się sypką, suchą konsystencją. Z wyglądu przypominają bułkę tartą o żółtawym kolorze. Forma to sprawia, że można je posypywać potrawy i dodawać jako przyprawa do wielu dań.
- Nie wywołują wzdęć W związku, z tym że w produkcie tym znajdują się nieaktywne drożdże nie fermentują one w jelitach, a tym samym nie wywołują skutków ubocznych takich jak wzdęcia i nieprzyjemne uczucie pełności.
- Nie zawierają laktozy. Płatki mogą być z powodzeniem stosowane przez osoby na diecie bezlaktozowej. Nie powodują żadnych problemów żołądkowych.
Więcej informacji o płatkach drożdżowych znajduje się w naszym poradniku: Płatki drożdżowe - właściwości.
Jak jeść płatki drożdżowe nieaktywne i używać ich w kuchni?
Płatki drożdżowe to stały element kuchni wegańskiej. Stosowane są praktycznie „do wszystkiego”. Można je używać w kuchni:
- do wzmacniania smaku, zagęszczania i zabielania zup;
- jako posypkę do makaronów i zapiekanek (zamiast parmezanu);
- jako dodatek do sosów, past (np. pasty z ciecierzycy) i pasztetów.
Jak przechowywać drożdże w płatkach?
Płatki drożdżowe podobnie jak inne tego typu produkty sypkie należy przechowywać w szczelnym pojemniku w suchym miejscu. W takich warunkach na długo utrzymują swoje wartości odżywcze.
Inne opcje
Składniki
Składniki: płatki drożdżowe nieaktywne.
Produkt może zawierać: sezam, orzeszki ziemne i inne orzechy, dwutlenek siarki i gluten. Co to znaczy ?
Kraj pochodzenia: Francja
Indeks glikemiczny: 15
Producent: Go4taste I.Dyląg Allegro Sp.J Bonarka 21, 30-415 Kraków
Wartość odżywcza / 100 g
| Wartość energetyczna | 1403 kJ/335 kcal |
| Tłuszcz | 5,0 g |
| w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,5 g |
| Węglowodany | 27,5 g |
| w tym cukry | 2,0 g |
| Błonnik | 20 g |
| Białko | 45 g |
| Sól | 0,04 g |

Komentarze 0