• Orzechy włoskie karmelizowane

    Zrobienie karmelizowanych orzechów, jest bardzo proste, a takie orzechy pięknie wyglądają i świetnie smakują.

    Składniki

    Porcja: 10 osób

    • - 500 g łuskanych orzechów włoskich
    • - 500 g cukru pudru
    • - 3 łyżki masła

    Przygotowanie

    Czas

    Poziom trudności: Łatwe 
    Czas przygotowania: 25 minut
    Czas gotowania: 15 minut

    Etapy przygotowania

    Etap 1

    Orzechy gotować w rondlu z wodą przez 5 minut, po czym dokładnie je odsączyć.

    Etap 2

    W garnku lub na patelni położyć orzechy, cukier i masło i podgrzewać na małym ogniu, bardzo często mieszając, aż do momentu skarmelizowania.

    Etap 3

    Po skarmelizowaniu wyłożyć orzechy na duży półmisek lub blachę, oddzielić je od siebie widelcem, a następnie pozostawić do ostygnięcia.

    Źródło przepisu

    https://www.marmiton.org/recettes/recette_noix-caramelisees_68882.aspx

    Polecane produkty

    Dodaj wszystkie produkty do koszyka

Wróć