Prażenie orzechów włoskich korzystnie wpływa na ich smak. Jak uprażyć orzechy włoskie, by wydobyć ich naturalny, słodki smak i aromat? Przedstawiamy poradnik krok po kroku.
Prażenie orzechów włoskich – co daje?
Prażenie, czy jak kto woli opiekanie orzechów włoskich, to czynność, którą warto włączyć do swojej rutyny kulinarnej. Prażenie wpływa na poprawę ich smaku i konsystencji, usuwa ich naturalną goryczkę i sprawia, że orzechy stają się słodsze. Każdy, kto chociaż raz kosztował prażonych orzechów włoskich, powie to samo: smak jest wyborny!
Czynność ta zajmuje tylko kilka minut i nie jest specjalnie wymagającym zajęciem. Najważniejsze jest zachowanie czujności. Chwila nieuwagi a z orzechów prażonych mogą zrobić się orzechy przypalone. Dlatego przygotuj się, aby nie popełnić błędu i zawsze ustawiaj minutnik w piekarniku.
Istnieją dwa sposoby na prażenie orzechów: można je uprażyć w piekarniku lub na patelni. Obie metody działają bardzo dobrze i dają porównywalne efekty, jeżeli chodzi o finalny smak orzechów. Wybór techniki może zależeć od ilości i czasu (pieczenie w piekarniku może trwać dłużej, ale może pomieścić więcej orzechów).
Zobacz też: Orzechy włoskie i ich właściwości.
Jak uprażyć orzechy włoskie w piekarniku?
Zaletą piekarnika jest to, że możemy w nim prażyć znacznie więcej porcji niż na patelni. Teoretycznie jest to również mniej wymagające. Nie musimy cały czas stać nad patelnią i przewracać orzeszków.
- Przed włożeniem orzechów do piekarnika rozgrzej go do 190 C.
- W czasie gdy piekarnik będzie się nagrzewał, wsyp orzechy włoskie łuskane 1kg na blachę (możesz ją wyłożyć folią lub papierem do pieczenia). Orzechy powinny być rozłożone równomiernie. Między nimi warto zachować przestrzeń, aby zapewnić równomierną cyrkulację gorącego powietrza.
- Gdy piekarnik osiągnie wymaganą temperaturę, włóż blachę z orzechami i piecz, aż zaczną się rumienić i pachnieć.
- Zazwyczaj proces prażenia trwa od przez 5 do 10 minut.
- Orzechy włoskie bardzo szybko się przypalają, dlatego trzeba cały czas kontrolować ich stan. Najlepiej ustaw sobie minutnik na 5 minut, a po tym czasie sprawdzaj regularnie (najlepiej co minutę) ich wygląd.
- Orzechy są gotowe, gdy zaczynają brązowieć i mają orzechowy zapach. Musisz wyjąć orzechy z piernika od razu gdy zaczniesz zauważać zmianę koloru.
- Przed pokrojeniem lub użyciem pozostaw orzechy włoskie do całkowitego ostygnięcia.
Jak uprażyć orzechy włoskie na patelni?
Prażenie orzechów włoskich na patelni jest znacznie szybszym procesem. Doskonale sprawdza się w przypadku, gdy mamy niewielką liczbę orzechów do prażenia np. jako dodatek do śniadaniowej owsianki. Aby uzyskać pyszne i chrupiące orzechy prażone z patelni:
- Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu.
- Na rozgrzaną, suchą patelnię wrzuć garść orzechów włoskich. Dodaj tylko tyle, ile jest w stanie zmieścić się w jednej warstwie.
- Przygrzewaj i upraż orzechy, obserwując i często mieszając, aż orzechy włoskie zaczną się brązowieć i będą pachnieć. Zazwyczaj orzechy na patelni gotowe po 5 minutach
- Przełóż orzechy włoskie na talerz lub blachę do pieczenia, gdzie mogą pozostać w jednej warstwie, aby mogły ostygnąć (i uprażyć się do końca). Po ostygnięciu twoje orzechy będą smaczne, słodsze i chrupiące.
Zobacz też: Jak często jeść orzechy włoskie?
Prażone orzechy włoskie w piekarniku i patelni – jak stosować?
Prażone orzechy włoskie to doskonały dodatek do wielu dań. Dodają wybornego, orzechowego smaku i chrupkości sałatkom (np. sałatka gruszkowa z orzechami włoskimi i gorgonzolą), a także śniadaniowej owsiance czy muesli.
Orzechy włoskie prażone wzbogacają też smak dań, mięsnych i warzywnych. Można wrzucić je do pilawu, do pieczonych lub smażonych dań warzywnych (brukselka z orzechami włoskimi). Doskonale sprawdzają się jako dodatek do makaronu (z orzechami włoskimi z brokułami). Dodają chrupkości i orzechowego smaku. Oczywiście orzechy włoskie to przede wszystkim smakowity dodatek do wszelkiego rodzaju słodkości. Można je dodać do ciast i ciasteczek, a także wyśmienitych deserów z bitą śmietaną i lodami.