Kruche ciasto wypełnione orzechowym nadzieniem.
Składniki
Porcja: 9 osób
Ciasto (spód):
- - 270 g mąki
- - 150 g masła
- - 2 łyżki cukru
- - 1 szczypta soli
Krem orzechowy:
- - 225 g łuskanych orzechów włoskich
- - 3 łyżki miodu
- - 300 ml crème fraîche (można ją zrobić samemu)
- - 3 żółtka
- - 100 g cukru pudru
Przygotowanie
Czas
Poziom trudności: Łatwe
Przygotowanie: 15 minut
Pieczenie: 30 minut
Całkowity czas: 45 minut
Etapy przygotowania
Etap 1
Wyrobić ciasto, zagniatając masło, mąkę, cukier i sól.
Etap 2
Stopniowo dodawać ciepłą wodę i utworzyć z ciasta kulę. Pozostawić ciasto na 1 godzinę w chłodnym miejscu, ale nie w lodówce.
Etap 3
Rozgrzać piekarnik do 180°C (termostat 6).
Etap 4
Najładniejsze orzechy odłożyć do dekoracji tarty. Posiekać pozostałe orzechy do kremu.
Etap 5
Zrobić karmel, rozpuszczając cukier z 1/2 szklanki wody. Poczekać, aż lekko się zabarwi.
Etap 6
Zdjąć z ognia, dodać creme fraîche, miód i orzechy włoskie i zamieszać. Wmieszać żółtka.
Etap 7
Krem przełożyć na ciasto wyłożone w posmarowanej masłem formie do tarty.
Etap 8
Piec w piekarniku przez 30 min.
Etap 9
Na 5 minut przed zakończeniem pieczenia udekorować tartę odłożonymi wcześniej orzechami. Podawać schłodzone.
Źródło przepisu
https://www.marmiton.org/recettes/recette_tarte-aux-noix-maison_26279.aspx
Polecane produkty
Dodaj wszystkie produkty do koszyka