• Tarta z orzechami włoskimi

    Kruche ciasto wypełnione orzechowym nadzieniem.

    Składniki

    Porcja: 9 osób

    Ciasto (spód):

    • - 270 g mąki
    • - 150 g masła
    • - 2 łyżki cukru
    • - 1 szczypta soli

    Krem orzechowy:

    • - 225 g łuskanych orzechów włoskich
    • - 3 łyżki miodu
    • - 300 ml crème fraîche (można ją zrobić samemu)
    • - 3 żółtka
    • - 100 g cukru pudru

    Przygotowanie

    Czas

    Poziom trudności: Łatwe 
    Przygotowanie: 15 minut 
    Pieczenie: 30 minut 
    Całkowity czas: 45 minut

    Etapy przygotowania

    Etap 1

    Wyrobić ciasto, zagniatając masło, mąkę, cukier i sól.

    Etap 2

    Stopniowo dodawać ciepłą wodę i utworzyć z ciasta kulę. Pozostawić ciasto na 1 godzinę w chłodnym miejscu, ale nie w lodówce.

    Etap 3

    Rozgrzać piekarnik do 180°C (termostat 6).

    Etap 4

    Najładniejsze orzechy odłożyć do dekoracji tarty. Posiekać pozostałe orzechy do kremu.

    Etap 5

    Zrobić karmel, rozpuszczając cukier z 1/2 szklanki wody. Poczekać, aż lekko się zabarwi.

    Etap 6

    Zdjąć z ognia, dodać creme fraîche, miód i orzechy włoskie i zamieszać. Wmieszać żółtka.

    Etap 7

    Krem przełożyć na ciasto wyłożone w posmarowanej masłem formie do tarty.

    Etap 8

    Piec w piekarniku przez 30 min.

    Etap 9

    Na 5 minut przed zakończeniem pieczenia udekorować tartę odłożonymi wcześniej orzechami. Podawać schłodzone.

    Źródło przepisu

    https://www.marmiton.org/recettes/recette_tarte-aux-noix-maison_26279.aspx

    Polecane produkty

    Dodaj wszystkie produkty do koszyka

Wróć