• Kasza jaglana z mlekiem, kruszonką z mąki gryczanej i słonym karmelem

    Łatwy w przygotowaniu delikatny deser z kaszą jaglaną i słonym karmelem.

    Składniki

    Porcja: 6 osób

    Kruszonka:

    • - 60 g masła półsłonego w temperaturze pokojowej
    • - 60 g ciemnego cukru
    • - 60 g proszku migdałowego
    • - 60 g mąki gryczanej

    Słony karmel:

    • - 75 g cukru
    • - 50 ml płynnej śmietanki
    • - półsłone masło

    Kasza jaglana z mlekiem:

    • - 100 g kaszy jaglanej
    • - 1 l pełnotłustego mleka
    • - 50 g ciemnego cukru

    Przygotowanie

    Czas

    Poziom trudności: Łatwe 
    Przygotowanie: 10 minut 
    Gotowanie: 50 minut 
    Całkowity czas: 60 minut

    Etapy przygotowania

    Etap 1

    Do kruszonki podgrzać piekarnik do temperatury 150°C.

    Etap 2

    W salaterce wymieszać brązowy cukier, migdały w proszku i mąkę gryczaną. Dodać masło pokrojone na kawałki.

    Etap 3

    Wymieszać i ugniatać kruszonkę palcami, a następnie umieścić ją na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową.

    Etap 4

    Piec w temperaturze 150°C przez 25 - 30 minut, w połowie pieczenia wymieszać kruszonkę za pomocą widelca.

    Etap 5

    Podczas pieczenia kruszonki przygotować solony karmel: w rondlu, na małym ogniu, rozpuścić cukier. W tym samym czasie podgrzać śmietankę w kuchence mikrofalowej lub w małym rondelku.

    Etap 6

    Kiedy karmel się zarumieni, zdjąć rondel z ognia i ostrożnie dodać do niego podgrzaną śmietankę. Dodać pokrojone na kawałki masło i energicznie wymieszać trzepaczką.

    Etap 7

    Przygotowanie kaszy jaglanej: mleko w rondlu doprowadzić do wrzenia, a następnie dodać kaszę. Gotować na średnim ogniu i mieszać ciągle przez około 20 minut, aż kasza w mleku napęcznieje.

    Etap 8

    Na sam koniec gotowania dodać cukier (i ewentualnie ulubiony aromat).

    Etap 9

    Warstwy: Na dno każdego słoiczka deserowego wlać warstwę karmelu. Następnie wlać na karmel świeżo ugotowana kaszę. Jeśli od razu serwuje się deser, wysypać kruszonkę na jeszcze ciepłą kaszę i natychmiast podawać. W przeciwnym razie należy wstawić słoiczki z deserem do ostygnięcia do lodówki, a kruszonkę wysypać tuż przed podaniem.

    Wskazówka:

    - Kaszę jaglaną można zastąpić kaszą pszenną - gotowanie zajmie wtedy mniej czasu!

    Źródło przepisu

    https://www.marmiton.org/recettes/recette_millet-au-lait-crumble-sarrasin-et-caramel-beurre-sale_392147.aspx

    Polecane produkty

    Dodaj wszystkie produkty do koszyka

Wróć