Łatwy w przygotowaniu delikatny deser z kaszą jaglaną i słonym karmelem.
Składniki
Porcja: 6 osób
Kruszonka:
- - 60 g masła półsłonego w temperaturze pokojowej
- - 60 g ciemnego cukru
- - 60 g proszku migdałowego
- - 60 g mąki gryczanej
Słony karmel:
- - 75 g cukru
- - 50 ml płynnej śmietanki
- - półsłone masło
Kasza jaglana z mlekiem:
- - 100 g kaszy jaglanej
- - 1 l pełnotłustego mleka
- - 50 g ciemnego cukru
Przygotowanie
Czas
Poziom trudności: Łatwe
Przygotowanie: 10 minut
Gotowanie: 50 minut
Całkowity czas: 60 minut
Etapy przygotowania
Etap 1
Do kruszonki podgrzać piekarnik do temperatury 150°C.
Etap 2
W salaterce wymieszać brązowy cukier, migdały w proszku i mąkę gryczaną. Dodać masło pokrojone na kawałki.
Etap 3
Wymieszać i ugniatać kruszonkę palcami, a następnie umieścić ją na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia lub matą silikonową.
Etap 4
Piec w temperaturze 150°C przez 25 - 30 minut, w połowie pieczenia wymieszać kruszonkę za pomocą widelca.
Etap 5
Podczas pieczenia kruszonki przygotować solony karmel: w rondlu, na małym ogniu, rozpuścić cukier. W tym samym czasie podgrzać śmietankę w kuchence mikrofalowej lub w małym rondelku.
Etap 6
Kiedy karmel się zarumieni, zdjąć rondel z ognia i ostrożnie dodać do niego podgrzaną śmietankę. Dodać pokrojone na kawałki masło i energicznie wymieszać trzepaczką.
Etap 7
Przygotowanie kaszy jaglanej: mleko w rondlu doprowadzić do wrzenia, a następnie dodać kaszę. Gotować na średnim ogniu i mieszać ciągle przez około 20 minut, aż kasza w mleku napęcznieje.
Etap 8
Na sam koniec gotowania dodać cukier (i ewentualnie ulubiony aromat).
Etap 9
Warstwy: Na dno każdego słoiczka deserowego wlać warstwę karmelu. Następnie wlać na karmel świeżo ugotowana kaszę. Jeśli od razu serwuje się deser, wysypać kruszonkę na jeszcze ciepłą kaszę i natychmiast podawać. W przeciwnym razie należy wstawić słoiczki z deserem do ostygnięcia do lodówki, a kruszonkę wysypać tuż przed podaniem.
Wskazówka:
- Kaszę jaglaną można zastąpić kaszą pszenną - gotowanie zajmie wtedy mniej czasu!
Źródło przepisu
https://www.marmiton.org/recettes/recette_millet-au-lait-crumble-sarrasin-et-caramel-beurre-sale_392147.aspx
Polecane produkty
Dodaj wszystkie produkty do koszyka