• Czarny ryż z mleczkiem kokosowym i mango

    Bardzo ciekawy i prosty przepis, którego dwa główne składniki – ryż czarny i mango, czynią go wyjątkowym.

    Składniki

    Porcja: 4 osoby

    • - 150 g kleistego czarnego ryżu
    • - 200 ml mleczka kokosowego
    • - 150 g cukru palmowego lub zwykłego białego
    • - 1 łyżeczka soli
    • - 1 dojrzałe i aromatyczne mango

    Przygotowanie

    Czas

    Poziom trudności: Łatwe
    Przygotowanie: 3 godziny
    Gotowanie: 35 minut
    Całkowity czas: 3 godziny 35 minut

    Etapy przygotowania

    Etap 1

    Czarny ryż moczyć przez co najmniej 3 godziny w zimnej wodzie lub 1,5 godziny w gorącej wodzie. Ryż należy kilkakrotnie przepłukać czystą wodą, do momentu uzyskania możliwie jak najbardziej przejrzystej wody (3-4 razy). 

    Etap 2

    Gotować odsączony ryż w 600 ml wody. Gotować na średnim ogniu przez 25 -  30 minut, mieszając od czasu do czasu, aż do całkowitego wchłonięcia wody. 

    Etap 3

    Odsączyć ryż i szybko go przepłukać. Następnie ponownie gotować go na małym ogniu z dodatkiem cukru, soli i połowy mleczka kokosowego. Cały czas mieszać, aż cukier całkowicie się rozpuści, a mleczko kokosowe się wchłonie. Wlać pozostałe mleczko kokosowe, odczekać 2 minuty, a następnie zdjąć z ognia. 

    Etap 4

    Pokroić mango na małe kostki.

    Etap 5

    Czarny kleisty ryż podawać z kawałkami mango i polać dodatkowo mleczkiem kokosowym, według uznania.

    Źródło przepisu

    https://www.marmiton.org/recettes/recette_riz-gluant-noir-au-lait-de-coco-et-a-la-mangue_89668.aspx

    Polecane produkty

    Dodaj wszystkie produkty do koszyka

Wróć