Bardzo ciekawy i prosty przepis, którego dwa główne składniki – ryż czarny i mango, czynią go wyjątkowym.
Składniki
Porcja: 4 osoby
- - 150 g kleistego czarnego ryżu
- - 200 ml mleczka kokosowego
- - 150 g cukru palmowego lub zwykłego białego
- - 1 łyżeczka soli
- - 1 dojrzałe i aromatyczne mango
Przygotowanie
Czas
Poziom trudności: Łatwe
Przygotowanie: 3 godziny
Gotowanie: 35 minut
Całkowity czas: 3 godziny 35 minut
Etapy przygotowania
Etap 1
Czarny ryż moczyć przez co najmniej 3 godziny w zimnej wodzie lub 1,5 godziny w gorącej wodzie. Ryż należy kilkakrotnie przepłukać czystą wodą, do momentu uzyskania możliwie jak najbardziej przejrzystej wody (3-4 razy).
Etap 2
Gotować odsączony ryż w 600 ml wody. Gotować na średnim ogniu przez 25 - 30 minut, mieszając od czasu do czasu, aż do całkowitego wchłonięcia wody.
Etap 3
Odsączyć ryż i szybko go przepłukać. Następnie ponownie gotować go na małym ogniu z dodatkiem cukru, soli i połowy mleczka kokosowego. Cały czas mieszać, aż cukier całkowicie się rozpuści, a mleczko kokosowe się wchłonie. Wlać pozostałe mleczko kokosowe, odczekać 2 minuty, a następnie zdjąć z ognia.
Etap 4
Pokroić mango na małe kostki.
Etap 5
Czarny kleisty ryż podawać z kawałkami mango i polać dodatkowo mleczkiem kokosowym, według uznania.
Źródło przepisu
https://www.marmiton.org/recettes/recette_riz-gluant-noir-au-lait-de-coco-et-a-la-mangue_89668.aspx
Polecane produkty
Dodaj wszystkie produkty do koszyka