Pyszna sałatka, której głównymi składnikami są czarny ryż i suszona szynka
Składniki
Porcja: 4 osoby
- - 100 g czarnego ryżu
- - 100 g przecieru pomidorowego
- - 300 ml octu balsamicznego
- - 4 plasterki suszonej szynki
- - pieprz
- - sól
- - 1 szalotka
- - świeża kolendra
Przygotowanie
Czas
Poziom trudności: Łatwe
Przygotowanie: 30 minut
Gotowanie: 20 minut
Całkowity czas: 50 minut
Etapy przygotowania
Etap 1
Czarny ryż ugotować w osolonej wodzie, a po ugotowaniu dokładnie przepłukać go zimną wodą.
Etap 2
Zredukować ocet balsamiczny (powinien być gęsty jak syrop).
Etap 3
Posiekać szalotkę i kolendrę.
Etap 4
Wymieszać czarny ryż z przecierem pomidorowym, szalotką i kolendrą, doprawić solą i pieprzem.
Etap 5
Plastry szynki wysuszyć w piekarniku.
Etap 6
Zrobić małą kupkę czarnego ryżu, włożyć do niej szynkę i polać „nitkami” octu balsamicznego.
Wskazówka
Zachowaj ładny listek kolendry do dekoracji.
Źródło przepisu
https://www.marmiton.org/recettes/recette_salade-de-riz-noir_57927.aspx
Polecane produkty
Dodaj wszystkie produkty do koszyka