Gałka muszkatołowa cała -25g

New product

Gałka muszkatołowa 25g Expand

- Gałka muszkatołowa cała

- Pochodzą z Grenady

- Do przygotowania potraw

- Bez glutenu, bez konserwantów, bez siarki, niepasteryzowane

- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane

- Gwarancja smaku

Więcej szczegółów

  • W magazynie, dostawa 24h

4,00 zł

brutto

Opis produktu

Gałka muszkatołowa to przyprawa najczęściej spotykana w formie niewielkiej, twardej kulki, którą należy zetrzeć przed dodaniem do potraw.

Gałka muszkatołowa to ziarno lub mielona przyprawa pochodząca z rośliny z rodzaju Myristica. Prawdziwa gałka muszkatołowa to wiecznie zielone drzewo ciemnolistne. Przyprawa ma charakterystyczny ostry zapach i ciepły, lekko słodki smak. Nasiona są suszone stopniowo na słońcu przez okres od sześciu do ośmiu tygodni. Suszone gałki muszkatołowe to szaro-brązowe owale o zmarszczonych powierzchniach.

W Go4taste.pl proponujemy gałkę muszkatołową w formie kulek do samodzielnego starcia. Przyprawa importowana jest z Indonezji. Pakowane są  opakowaniach ze strunowym zamknięciem wykonanych z grubej folii, dzięki czemu nic nie dzieje się z nimi w trakcie transportu i przechowywania.

Właściwości

Gałka muszkatołowa zawiera wiele olejków eterycznych, takich jak mirystycyna, elemicyna, eugenol i safrol. Lotne oleje z gałki muszkatołowej mają właściwości przeciwzapalne, dzięki czemu są przydatne w leczeniu bólu stawów i mięśni.

  • Pomaga leczyć bezsenność – gałka muszkatołowa działa uspokajająco, gdy jest spożywana w mniejszych dawkach. Według ajurwedy powinno się dodać szczyptę gałki muszkatołowej do szklanki ciepłego mleka i wypić przed snem. 

  • Pomaga w trawieniu – gałka muszkatołowa zawiera olejki eteryczne, które mają działanie wiatropędne. Pomoże w wydzielaniu enzymów trawiennych, przynosząc ulgę, a zawartość błonnika w gałce muszkatołowej pomoże w wypróżnianiu. Pomaga również w usuwaniu nadmiaru gazów.

  • Zdrowie mózgu – gałka muszkatołowa to afrodyzjak, stymulujący nerwy w mózgu. Jako adaptogen może być zarówno stymulantem, jak i środkiem uspokajającym, w zależności od potrzeb organizmu. W czasach stresu może pomóc obniżyć ciśnienie krwi. 

Zastosowanie w kuchni

  • W tradycyjnej kuchni europejskiej gałkę muszkatołową stosuje się zwłaszcza w potrawach ziemniaczanych i przetworzonych produktach mięsnych; jest również stosowana w zupach, sosach i pieczywie. 

  • W kuchni holenderskiej gałkę muszkatołową dodaje się do warzyw takich jak brukselka, kalafior i fasolka szparagowa. Gałka muszkatołowa to tradycyjny składnik grzanego cydru, grzanego wina i ajerkoniaku. 

  • W kuchni włoskiej gałka muszkatołowa jest stosowana jako część farszu do wielu regionalnych pierożków z mięsem, takich jak tortellini, a także tradycyjnego pieczonego mięsa.

  •  Gałka muszkatołowa jest przyprawą używaną do ciasta z dyni oraz w przepisach na inne dyniowe potrawy.

Przechowywanie

Przechowywać w odpowiednio zabezpieczonym, suchym i zacienionym miejscu i szczelnym opakowaniu.

Przeciwwskazania

W przypadku spożycia w ilości przekraczającej typowe zastosowanie jako przyprawy, gałka muszkatołowa w proszku może wywoływać reakcje alergiczne, powodować kontaktowe zapalenie skóry lub nawet mieć działanie psychoaktywne.

Opinie

Na razie nie dodano żadnej recenzji.

Napisz opinię

Gałka muszkatołowa cała -25g

Gałka muszkatołowa cała -25g

Brakuje 200,00 zł do darmowej wysyłki.

Składniki

Skład: gałka muszkatołowa 100%

Produkt może zawierać śladowe ilości: migdałów, sezamu, orzechów włoskich, pistacjowych, glutenu i innych.

Kraj pochodzenia: Grenada

Przepisy z tym produktem

Rozumiem

Nasza strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.