- Gałka muszkatołowa cała
- Pochodzą z Grenady
- Naturalnie bezglutenowe, bez konserwantów, bez siarki, niepasteryzowane
- Do przygotowania potraw
- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane
Opis
Gałka muszkatołowa to przyprawa najczęściej spotykana w formie niewielkiej, twardej kulki, którą należy zetrzeć przed dodaniem do potraw.
Gałka muszkatołowa to ziarno lub mielona przyprawa pochodząca z rośliny z rodzaju Myristica. Prawdziwa gałka muszkatołowa to wiecznie zielone drzewo ciemnolistne. Przyprawa ma charakterystyczny ostry zapach i ciepły, lekko słodki smak. Nasiona są suszone stopniowo na słońcu przez okres od sześciu do ośmiu tygodni. Suszone gałki muszkatołowe to szaro-brązowe owale o zmarszczonych powierzchniach.
W Go4taste.pl proponujemy gałkę muszkatołową w formie kulek do samodzielnego starcia. Przyprawa importowana jest z Indonezji. Pakowane są opakowaniach ze strunowym zamknięciem wykonanych z grubej folii, dzięki czemu nic nie dzieje się z nimi w trakcie transportu i przechowywania.
Właściwości
Gałka muszkatołowa zawiera wiele olejków eterycznych, takich jak mirystycyna, elemicyna, eugenol i safrol. Lotne oleje z gałki muszkatołowej mają właściwości przeciwzapalne.
-
Pomaga leczyć bezsenność – gałka muszkatołowa działa uspokajająco, gdy jest spożywana w mniejszych dawkach. Według ajurwedy powinno się dodać szczyptę gałki muszkatołowej do szklanki ciepłego mleka i wypić przed snem.
-
Pomaga w trawieniu – gałka muszkatołowa zawiera olejki eteryczne, które mają działanie wiatropędne. Pomoże w wydzielaniu enzymów trawiennych, przynosząc ulgę, a zawartość błonnika w gałce muszkatołowej pomoże w wypróżnianiu. Pomaga również w usuwaniu nadmiaru gazów.
-
Zdrowie mózgu – gałka muszkatołowa to afrodyzjak, stymulujący nerwy w mózgu. Jako adaptogen może być zarówno stymulantem, jak i środkiem uspokajającym, w zależności od potrzeb organizmu. W czasach stresu może pomóc obniżyć ciśnienie krwi.
Więcej informacji o gałce muszkatołowej znajduje się w naszym poradniku gałka muszkatołowa - właściwości.
Zastosowanie w kuchni
-
W tradycyjnej kuchni europejskiej gałkę muszkatołową stosuje się zwłaszcza w potrawach ziemniaczanych i przetworzonych produktach mięsnych; jest również stosowana w zupach, sosach i pieczywie.
-
W kuchni holenderskiej gałkę muszkatołową dodaje się do warzyw takich jak brukselka, kalafior i fasolka szparagowa. Gałka muszkatołowa to tradycyjny składnik grzanego cydru, grzanego wina i ajerkoniaku.
-
W kuchni włoskiej gałka muszkatołowa jest stosowana jako część farszu do wielu regionalnych pierożków z mięsem, takich jak tortellini, a także tradycyjnego pieczonego mięsa.
-
Gałka muszkatołowa jest przyprawą używaną do ciasta z dyni oraz w przepisach na inne dyniowe potrawy.
Przechowywanie
Przechowywać w odpowiednio zabezpieczonym, suchym i zacienionym miejscu i szczelnym opakowaniu.
Przeciwwskazania
W przypadku spożycia w ilości przekraczającej typowe zastosowanie jako przyprawy, gałka muszkatołowa w proszku może wywoływać reakcje alergiczne, powodować kontaktowe zapalenie skóry lub nawet mieć działanie psychoaktywne.
Inne opcje
Składniki
Składniki: gałka muszkatołowa 100%
Produkt może zawierać: sezam, orzeszki ziemne i inne orzechy, dwutlenek siarki i gluten. Co to znaczy ?
Kraj pochodzenia: Grenada
Producent: Go4taste I.Dyląg Allegro Sp.J Bonarka 21, 30-415 Kraków
Wartość odżywcza / 100 g
Wartość energetyczna | 0 kJ/0 kcal |
Tłuszcz | 0,0 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,0 g |
Węglowodany | 0,0 g |
w tym cukry | 0,0 g |
Błonnik | 0,0 g |
Białko | 0,0 g |
Sól | 0,0 g |
Przepisy z tym produktem
-
Zapiekanka z porów z dodatkiem orzechów nerkowca oraz rodzynek
Szybki i łatwy przepis na smaczną zapiekankę z porów z chrupiącymi orzechami i słodkimi rodzynkami.
Komentarze 0