• Batonik owsiany z suszonymi morelami

    Zdrowe płatki owsiane w połączeniu z ulubionymi owocami (tutaj morelami).

    Składniki

    porcja: 6 osób

    • - 250 g masła
    • - 250 g brązowego cukru
    • - 4 łyżki miodu (lub Golden syrup)
    • - 425 g płatków owsianych
    • - 1 garść suszonych moreli

    Przygotowanie

    Czas

    Poziom trudności: Bardzo łatwe 
    Przygotowanie: 30 minut
    Pieczenie: 20 minut 
    Całkowity czas: 50 minut

    Etapy przygotowania

    Etap 1

    Rozgrzać piekarnik do 160°C (termostat 5-6).

    Etap 2

    Roztopić masło na małym ogniu.

    Etap 3

    Dodać cukier i miód, cały czas mieszając.

    Etap 4

    Poczekać, aż mieszanka stanie się jednolita i lekko się zarumieni.

    Etap 5

    Zdjąć z ognia i dodać płatki owsiane oraz drobno posiekane suszone morele.

    Etap 6

    Naczynie do zapiekania posmarować masłem, wyłożyć zwartą mieszankę w taki sposób, by była jak najbardziej płaska. Wyrównać za pomocą tylnej części łyżki stołowej. 

    Etap 7

    Piec przez 20 minut - wierzch powinien się lekko zarumienić.

    Etap 8

    Wyjąć z piekarnika, pokroić na kwadraty i pozostawić do ostygnięcia.

    Wskazówka

    Przepis pochodzi z Anglii. Batoniki są idealne jako przekąska dla dzieci i dorosłych.
    Są bardzo bogate w składniki odżywcze i dlatego mogą być także świetną

    Źródło przepisu

    https://www.marmiton.org/recettes/recette_incontournable-flapjack-aux-abricots-secs_253906.aspx

    Polecane produkty

    Dodaj wszystkie produkty do koszyka

Wróć