Zdrowe płatki owsiane w połączeniu z ulubionymi owocami (tutaj morelami).
Składniki
porcja: 6 osób
- - 250 g masła
- - 250 g brązowego cukru
- - 4 łyżki miodu (lub Golden syrup)
- - 425 g płatków owsianych
- - 1 garść suszonych moreli
Przygotowanie
Czas
Poziom trudności: Bardzo łatwe
Przygotowanie: 30 minut
Pieczenie: 20 minut
Całkowity czas: 50 minut
Etapy przygotowania
Etap 1
Rozgrzać piekarnik do 160°C (termostat 5-6).
Etap 2
Roztopić masło na małym ogniu.
Etap 3
Dodać cukier i miód, cały czas mieszając.
Etap 4
Poczekać, aż mieszanka stanie się jednolita i lekko się zarumieni.
Etap 5
Zdjąć z ognia i dodać płatki owsiane oraz drobno posiekane suszone morele.
Etap 6
Naczynie do zapiekania posmarować masłem, wyłożyć zwartą mieszankę w taki sposób, by była jak najbardziej płaska. Wyrównać za pomocą tylnej części łyżki stołowej.
Etap 7
Piec przez 20 minut - wierzch powinien się lekko zarumienić.
Etap 8
Wyjąć z piekarnika, pokroić na kwadraty i pozostawić do ostygnięcia.
Wskazówka
Przepis pochodzi z Anglii. Batoniki są idealne jako przekąska dla dzieci i dorosłych.
Są bardzo bogate w składniki odżywcze i dlatego mogą być także świetną
Źródło przepisu
https://www.marmiton.org/recettes/recette_incontournable-flapjack-aux-abricots-secs_253906.aspx
Polecane produkty
Dodaj wszystkie produkty do koszyka