Kurczak z orzechami i śliwkami - zupełnie nowy smak kurczaka.
Składniki
porcja: 4 osoby
- - 500 g suszonych śliwek
- - 1/2 l ciepłej herbaty miętowej
- - 4 cebule
- - 4 udka z kurczaka
- - 4 cienko pokrojone lub zmiażdżone ząbki czosnku
- - świeża kolendra (może też być mrożona)
- - pieprz
- - sól
- - szafran
- - oliwa z oliwek
- - 100 g orzechów nerkowca
- - 3 łyżki miodu
Przygotowanie
Czas
Poziom trudności: Łatwe
Przygotowanie: 30 minut
Gotowanie: 35 minut
Całkowity czas: 1 godzina 5 minut
Etapy przygotowania
Etap 1
Namoczyć 500 g śliwek w 1/2 litra gorącej miętowej herbaty (można zaparzyć herbatę w torebkach).
Etap 2
W garnku, na oliwie z oliwek, podsmażyć pokrojoną cebulę. Kiedy się zarumieni, dodać udka kurczaka, sól, pieprz, posiekaną kolendrę, szafran i zmiażdżony czosnek.
Etap 3
Gdy kurczak się zarumieni, dodać połowę herbaty, w której moczyły się śliwki, po czym przykryć garnek. Gotować 20 minut, a następnie dodać śliwki. Ponownie przykryć garnek i gotować przez kolejne10 minut.
Etap 4
Na patelni podsmażyć orzechy nerkowca z odrobiną masła. Uważać, bo szybko się rumienią. Następnie osuszyć orzechy.
Etap 5
Dodać orzechy do pozostałych składników w garnku i gotować jeszcze przez 5 minut bez przykrycia.
Źródło przepisu
https://www.marmiton.org/recettes/recette_poulet-aux-pruneaux-et-aux-noix-de-cajou_26685.aspx
Polecane produkty
Dodaj wszystkie produkty do koszyka