• Kurczak z orzechami nerkowca i suszonymi śliwkami

    Kurczak z orzechami i śliwkami - zupełnie nowy smak kurczaka.

    Składniki

    porcja: 4 osoby

    • - 500 g suszonych śliwek
    • - 1/2 l ciepłej herbaty miętowej
    • - 4 cebule
    • - 4 udka z kurczaka
    • - 4 cienko pokrojone lub zmiażdżone ząbki czosnku
    • - świeża kolendra (może też być mrożona)
    • - pieprz
    • - sól
    • - szafran
    • - oliwa z oliwek
    • - 100 g orzechów nerkowca
    • - 3 łyżki miodu

    Przygotowanie

    Czas

    Poziom trudności: Łatwe 
    Przygotowanie: 30 minut
    Gotowanie: 35 minut
    Całkowity czas: 1 godzina 5 minut

    Etapy przygotowania

    Etap 1

    Namoczyć 500 g śliwek w 1/2 litra gorącej miętowej herbaty (można zaparzyć herbatę w torebkach).

    Etap 2

    W garnku, na oliwie z oliwek, podsmażyć pokrojoną cebulę. Kiedy się zarumieni, dodać udka kurczaka, sól, pieprz, posiekaną kolendrę, szafran i zmiażdżony czosnek.

    Etap 3

    Gdy kurczak się zarumieni, dodać połowę herbaty, w której moczyły się śliwki, po czym przykryć garnek. Gotować 20 minut, a następnie dodać śliwki. Ponownie przykryć garnek i gotować przez kolejne10 minut.

    Etap 4

    Na patelni podsmażyć orzechy nerkowca z odrobiną masła. Uważać, bo szybko się rumienią. Następnie  osuszyć orzechy.

    Etap 5

    Dodać orzechy do pozostałych składników w garnku i gotować jeszcze przez 5 minut bez przykrycia.

    Źródło przepisu

    https://www.marmiton.org/recettes/recette_poulet-aux-pruneaux-et-aux-noix-de-cajou_26685.aspx

    Polecane produkty

    Dodaj wszystkie produkty do koszyka

Wróć