- Orzeszki piniowe, naturalne, niepowtarzalny smak
- Pochodzą z Chin
- Bez konserwantów, bez siarki
- Do bezpośredniej konsumpcji lub do przygotowania potraw, idealne do pesto
- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane
Opis
Orzeszki piniowe to jadalne nasiona kilku gatunków sosny. Smaczne i świeże orzeszki piniowe z naszego sklepu mają jasnokremową barwę. Są miękkie i delikatne w smaku.
Orzeszki piniowe pomimo potocznej nazwy nie są orzechami. W istocie są to wydłużone nasiona różnych odmian sosny: meksykańskiej (Pinus cembroides), pinionu Colorado (P. edulis), zwyczajnej (P. pinea), orzechowej (P. koraiensis) lub syberyjskiej (Pinus sibirica).
Orzeszki piniowe zazwyczaj mają kształt wydłużonych nasion o kolorze kości słoniowej. Mierzą około 1 cm i wyróżniają się miękką konsystencją i słodkim maślanym smakiem.
Pochodzą z naturalnych i dziewiczych terenów. Nie zawierają konserwantów, w tym dwutlenku siarki.
Pakowane są w grube, chroniące produkt woreczki foliowe, które zaopatrzone są w praktyczne i poręczne zamknięcie strunowe.
Właściwości
Orzeszki piniowe, które dostępne są w sklepie Go4taste.pl, mają wiele korzyści dla naszego zdrowia:
- są cennym źródłem błonnika pokarmowego;
- są bogate w magnez, fosfor, potas i mangan.
Więcej informacji o orzeszkach piniowych znajduje się w naszym poradniku orzeszki piniowe - właściwości.
Czym wyróżniają się nasze orzeszki piniowe?
- Wyjątkowy smak i aromat.
Ze względu na to, że te orzeszki zbierane są na terenach dzikich i wolnych od przemysłowych wpływów, orzeszki piniowe wyróżniają się naturalnym, delikatnym i niepowtarzalnym smakiem.
- Tradycyjnie produkowane.
Obróbka orzeszków piniowych w większości jest wykonywana ręcznie zgodnie z długą tradycją.
- Zachowują wiele składników odżywczych.
Orzechy zbierane ręcznie chronione są przed światłem, utlenianiem i zewnętrznymi uszkodzeniami. W ten sposób zachowują cenne składniki i korzyści zdrowotne.
Zastosowanie
Orzeszki pinii są ważnym składnikiem w kuchni włoskiej. Są jednym z podstawowych składników słynnego sosu z Italii: pesto, w którego skład wchodzą również bazylia, parmezan, oliwa i czosnek.
Dzięki delikatnemu smakowi dobrze komponują się także z innymi sosami i makaronami, a także jako chrupiąca ozdoba do sałatek. Doskonałe do deserów, takich jak kruche ciasteczka, oraz jako dodatek do hummusu.
Przechowywanie
Jak każde orzechy, te piniowe powinny być przechowywane w miejscu zacienionym i niedostępnym dla tlenu. To z powodu zawartych w nich tłuszczów, które bardzo szybko jełczeją.
Przeciwwskazania
Jedyną naukowo potwierdzoną barierą co do spożywania orzeszków piniowych jest uczulenie na orzechy.
Inne opcje
Składniki
Składniki: orzechy piniowe.
Produkt może zawierać: sezam, orzeszki ziemne i inne orzechy, dwutlenek siarki i gluten. Co to znaczy ?
Kraj pochodzenia: Chiny
Indeks glikemiczny: 15
Producent: Go4taste I.Dyląg Allegro Sp.J Bonarka 21, 30-415 Kraków
Wartość odżywcza / 100 g
Wartość energetyczna | 2818 kJ/637 kcal |
Tłuszcz | 68,37 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 4,9 g |
Węglowodany | 13,08 g |
w tym cukry | 3,59 g |
Błonnik | 3,7 g |
Białko | 13,69 g |
Sól | 0,01 g |
Magnez | 251 mg |
Fosfor | 575 mg |
Potas | 597 mg |
Mangan | 8,8 mg |
Przepisy z tym produktem
-
Ciasteczka z orzeszkami piniowymi, czekoladą i rodzynkami
Pyszne, mega kruche i rozpływające się w ustach ciasteczka. Idealny dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty.
-
Makaron linguine z brokułami, orzeszkami piniowymi i rodzynkami
Pyszne danie o lekkim orzechowym aromacie, a wszystko to za sprawą delikatnych orzeszków piniowych i brokułów
-
Szpinak z orzeszkami piniowymi i rodzynkami
Bardzo ciekawy sposób na szpinak. Danie lekkie, ultra szybkie i absolutnie wyśmienite
Komentarze 0