Pyszne danie o lekkim orzechowym aromacie, a wszystko to za sprawą delikatnych orzeszków piniowych i brokułów
Składniki
porcja: 4 osoby
- - 400 g makaronu linguine (płaskie spaghetti)
- - 600 g brokułów
- - 1 cebula
- - 100 g parmezanu w kawałku
- - 1 garść rodzynek
- - 1 garść orzeszków piniowych
- - 50 ml oliwy z oliwek
- - pieprz
- - sól
Przygotowanie
Czas
Poziom trudności: Łatwe
Przygotowanie: 30 minut
Gotowanie: 20 minut
Całkowity czas: 50 minut
Etapy przygotowania
Etap 1
Brokuły gotować we wrzącej osolonej wodzie tylko przez 5 minut, aby pozostały dość twarde.
Etap 2
Odcedzić je i pokroić na małe pęczki.
Etap 3
Ugotować makaron al dente we wrzącej osolonej wodzie.
Etap 4
Podczas gotowania makaronu na patelni podsmażyć na oliwie posiekaną cebulę.
Etap 5
Dodać brokuły, zmniejszyć ogień i podsmażać, aż brokuły staną się miękkie.
Etap 6
Następnie dodać odsączony makaron, wiórki parmezanu, rodzynki i orzeszki piniowe.
Etap 7
Przed podaniem wymieszać i pozostawić na kilka minut w cieple.
Źródło przepisu
https://www.marmiton.org/recettes/recette_liguine-aux-brocolis-raisins-et-pignons_23909.aspx
Polecane produkty
Dodaj wszystkie produkty do koszyka