• Makaron linguine z brokułami, orzeszkami piniowymi i rodzynkami

    Pyszne danie o lekkim orzechowym aromacie, a wszystko to za sprawą delikatnych orzeszków piniowych i brokułów

    Składniki

    porcja: 4 osoby

    • - 400 g makaronu linguine (płaskie spaghetti)
    • - 600 g brokułów
    • - 1 cebula
    • - 100 g parmezanu w kawałku
    • - 1 garść rodzynek
    • - 1 garść orzeszków piniowych
    • - 50 ml oliwy z oliwek
    • - pieprz
    • - sól

    Przygotowanie

    Czas

    Poziom trudności: Łatwe 
    Przygotowanie: 30 minut 
    Gotowanie: 20 minut 
    Całkowity czas: 50 minut

    Etapy przygotowania

    Etap 1

    Brokuły gotować we wrzącej osolonej wodzie tylko przez 5 minut, aby pozostały dość twarde.

    Etap 2

    Odcedzić je i pokroić na małe pęczki.

    Etap 3

    Ugotować makaron al dente we wrzącej osolonej wodzie.

    Etap 4

    Podczas gotowania makaronu na patelni podsmażyć na oliwie posiekaną cebulę.

    Etap 5

    Dodać brokuły, zmniejszyć ogień i podsmażać, aż brokuły staną się miękkie.

    Etap 6

    Następnie dodać odsączony makaron, wiórki parmezanu, rodzynki i orzeszki piniowe.

    Etap 7

    Przed podaniem wymieszać i pozostawić na kilka minut w cieple.

    Źródło przepisu

    https://www.marmiton.org/recettes/recette_liguine-aux-brocolis-raisins-et-pignons_23909.aspx

    Polecane produkty

    Dodaj wszystkie produkty do koszyka

Wróć