• Ciasteczka z orzeszkami piniowymi, czekoladą i rodzynkami

    Pyszne, mega kruche i rozpływające się w ustach ciasteczka. Idealny dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty.

    Składniki

    porcja: 30 sztuk

    • - 200 g cukru
    • - 125 g roztopionego masła
    • - 250 g mąki
    • - 100 g czekolady
    • - 100 g orzeszków piniowych
    • - 1 garść rodzynek
    • - 1 mała szklanka wody z kwiatów pomarańczy
    • - ciemny rum
    • - 1 opakowanie proszku do pieczenia
    • - 1 szczypta soli

    Przygotowanie

    Czas

    Poziom trudności: Łatwe 
    Przygotowanie: 15 minut 
    Pieczenie: 10 minut 
    Całkowity czas: 25 minut

    Etapy przygotowania

    Etap 1

    Rozgrzać piekarnik do 170°C.

    Etap 2

    Masło rozpuścić i zostawić do ostygnięcia. Można rozpuścić masło w mikrofalówce, włożywszy je uprzednio do miski i podgrzewając je przez 10 - 20 sekund. Masło nie powinno być jednak zbyt płynne.

    Etap 3

    Wsypać garść rodzynek do małego kubeczka i zalać je rumem (rum ma jedynie zakryć rodzynki). Wstawić rodzynki z rumem do mikrofalówki na około 20 sekund, aby nasiąknęły rumem. Od czasu do czasu mieszać rodzynki, aby były dobrze nasączone.

    Etap 4

    W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli.

    Etap 5

    W drugiej misce dokładnie roztrzepać jajko, dodać zmiękczone masło, cukier i wodę z kwiatów pomarańczy. Wymieszać całość energicznie.

    Etap 6

    Do sypkich składników dodać mieszanką jaja z cukrem. Wmieszać kawałki czekolady i orzeszki piniowe, Dokładnie wymieszać, aby uzyskać jednorodne ciasto. Wlać mieszankę rumu i rodzynek, zakończyć mieszanie.

    Etap 7

    Za pomocą łyżki stołowej formować kupki z ciasta, układać je w odstępach około 3 lub 4 cm na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Piec  8 - 10 minut pośrodku piekarnika w temperaturze 170°C. Pilnować, aby ciasteczka się zrumieniły, ale nie przypiekły.

    Etap 8

    Przed podaniem pozostawić do ostygnięcia na 5 minut. Ciasteczka powinny być chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku.

    Źródło przepisu

    https://www.marmiton.org/recettes/recette_cookies-chocolat-raisins-et-pignons_167933.aspx

    Polecane produkty

    Dodaj wszystkie produkty do koszyka

Wróć