Pyszne, mega kruche i rozpływające się w ustach ciasteczka. Idealny dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty.
Składniki
porcja: 30 sztuk
- - 200 g cukru
- - 125 g roztopionego masła
- - 250 g mąki
- - 100 g czekolady
- - 100 g orzeszków piniowych
- - 1 garść rodzynek
- - 1 mała szklanka wody z kwiatów pomarańczy
- - ciemny rum
- - 1 opakowanie proszku do pieczenia
- - 1 szczypta soli
Przygotowanie
Czas
Poziom trudności: Łatwe
Przygotowanie: 15 minut
Pieczenie: 10 minut
Całkowity czas: 25 minut
Etapy przygotowania
Etap 1
Rozgrzać piekarnik do 170°C.
Etap 2
Masło rozpuścić i zostawić do ostygnięcia. Można rozpuścić masło w mikrofalówce, włożywszy je uprzednio do miski i podgrzewając je przez 10 - 20 sekund. Masło nie powinno być jednak zbyt płynne.
Etap 3
Wsypać garść rodzynek do małego kubeczka i zalać je rumem (rum ma jedynie zakryć rodzynki). Wstawić rodzynki z rumem do mikrofalówki na około 20 sekund, aby nasiąknęły rumem. Od czasu do czasu mieszać rodzynki, aby były dobrze nasączone.
Etap 4
W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli.
Etap 5
W drugiej misce dokładnie roztrzepać jajko, dodać zmiękczone masło, cukier i wodę z kwiatów pomarańczy. Wymieszać całość energicznie.
Etap 6
Do sypkich składników dodać mieszanką jaja z cukrem. Wmieszać kawałki czekolady i orzeszki piniowe, Dokładnie wymieszać, aby uzyskać jednorodne ciasto. Wlać mieszankę rumu i rodzynek, zakończyć mieszanie.
Etap 7
Za pomocą łyżki stołowej formować kupki z ciasta, układać je w odstępach około 3 lub 4 cm na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Piec 8 - 10 minut pośrodku piekarnika w temperaturze 170°C. Pilnować, aby ciasteczka się zrumieniły, ale nie przypiekły.
Etap 8
Przed podaniem pozostawić do ostygnięcia na 5 minut. Ciasteczka powinny być chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku.
Źródło przepisu
https://www.marmiton.org/recettes/recette_cookies-chocolat-raisins-et-pignons_167933.aspx
Polecane produkty
Dodaj wszystkie produkty do koszyka