- Mąka orkiszowa jasna Odmiana Frankenkorn
- Pochodzi z Czech
- Bez konserwantów, bez siarki
- Do pieczenia
- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane
Opis
Mąka orkiszowa powstaje w wyniku przemiału oczyszczonych ziaren pszenicy w odmianie orkisz. Mąka z orkiszu doskonale nadaje się do wypieku chleba, wszelkiego rodzaju ciast, ciasteczek i innych produktów mącznych.
Zwolennicy orkiszu podkreślają, że w przeciwieństwie do pszenicy nie został on poddany żadnym modyfikacjom na przestrzeni lat. Same ziarna orkiszu wyglądają inaczej niż ziarna pszenicy. Kompozycja aminokwasów w mące orkiszowej jest inna niż w mące pszennej. W produkcie orkiszowym znaleźć można wiele lizyny i metioniny, czyli aminokwasów dostarczanych wraz z dietą i nie wytwarzanych przez człowieka.
Kupując mąkę orkiszową w naszym sklepie, możesz mieć pewność, że kupujesz czysty produkt, bez dodatków zwiększających objętość. To gwarancja doskonałego smaku oraz wysokich wartości odżywczych. Mąka orkiszowa ze sklepu Go4taste.pl sprzedawana jest w solidnych i wytrzymałych opakowaniach typu doypack, dzięki temu na długo utrzymuje swoje cenne właściwości.
Właściwości
- jest bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego;
- jest również cennym źródłem białka;
- zawiera więcej białka niż mąka pszenna. Białka w mące orkiszowej mają odmienną strukturę cząsteczkową, są bardziej kruche i łatwiej rozpuszczalne, dlatego są lepiej przyswajalne w przewodzie pokarmowym;
- zawiera rodanid, który stymuluje działanie układu odpornościowego;
Więcej informacji o mące orkiszowej znajduje się w naszym poradniku mąka orkiszowa - właściwości.
Zastosowanie w kuchni
Mąkę orkiszową można stosować dokładnie tak samo jak mąkę pszenną. Może być używana samodzielnie lub w połączeniu z innymi mąkami.
- doskonała do wypieku ciast i przygotowywania ciasteczek;
- sprawdzi się jako składnik do ciasta naleśnikowego, na biszkopty czy do wyrobu makaronu.
Sprawdź: Jak stosować mąkę orkiszową?
Przechowywanie
Mąkę przechowywać należy w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Przeciwwskazania
Mąka orkiszowa jasna zawiera gluten, z tego powodu nie może być spożywana przez osoby chorujące na celiakię i z nietolerancją glutenu.
Inne opcje
Składniki
Składniki: mąka z pszenicy orkisz.
Produkt może zawierać: sezam, orzeszki ziemne i inne orzechy, dwutlenek siarki i gluten. Co to znaczy ?
Kraj pochodzenia: Czechy
Indeks glikemiczny: 40
Producent: Go4taste I.Dyląg Allegro Sp.J Bonarka 21, 30-415 Kraków
Wartość odżywcza / 100 g
Wartość energetyczna | 1412 kJ/334 kcal |
Tłuszcz | 2,26 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,51 g |
Węglowodany | 62,47 g |
w tym cukry | 3,04 g |
Błonnik | 5,93 g |
Białko | 12,89 g |
Sól | 0,01 g |
Komentarze 0