Mąka orkiszowa jasna - 1kg

New product

Mąka orkiszowa - 1kg Expand

- Mąka orkiszowa jasna

- Pochodzi z Węgier

- Do pieczenia 

- Bez konserwantów, bez siarki, 

- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane

- Gwarancja smaku

- Indeks glikemiczny mąki gryczanej 40

Więcej szczegółów

  • W magazynie, dostawa 24h

13,00 zł

brutto

Opis produktu

Mąka orkiszowa powstaje w wyniku przemiału oczyszczonych ziaren pszenicy w odmianie orkisz. Mąka z orkiszu doskonale nadaje się do wypieku chleba, wszelkiego rodzaju ciast, ciasteczek i innych produktów mącznych. Mąka ta jest cennym źródłem białka oraz zawiera wiele witamin z grupy B. 

Zwolennicy orkiszu podkreślają, że w przeciwieństwie do pszenicy nie został on poddany żadnym modyfikacjom na przestrzeni lat. Same ziarna orkiszu wyglądają inaczej niż ziarna pszenicy. Kompozycja aminokwasów w mące orkiszowej jest inna niż w mące pszennej. W produkcie orkiszowym znaleźć można wiele lizyny i metioniny, czyli aminokwasów dostarczanych wraz z dietą i nie wytwarzanych przez człowieka. 

Kupując mąkę orkiszową w naszym sklepie, możesz mieć pewność, że kupujesz czysty produkt, bez dodatków zwiększających objętość. To gwarancja doskonałego smaku oraz wysokich wartości odżywczych. Mąka orkiszowa ze sklepu Go4taste.pl sprzedawana jest w solidnych i wytrzymałych opakowaniach typu doypack, dzięki temu na długo utrzymuje swoje cenne właściwości. 

 

Właściwości

  • jest bogatym źródłem witamin z grupy B, w tym ryboflawiny, niacyny i tiaminy;
  • poza tym znaleźć w niej można także żelazo, mangan, miedź i aminokwasy;
  • zawiera więcej białka niż mąka pszenna. Białka w mące orkiszowej mają odmienną strukturę cząsteczkową, są bardziej kruche i łatwiej rozpuszczalne, dlatego są lepiej przyswajalne w przewodzie pokarmowym;
  • zawiera rodanid, który stymuluje działanie układu odpornościowego;
  • poprzez zawartość błonnika pokarmowego pozytywnie wpływa na działanie jelit, reguluje rytm wypróżnień, przeciwdziała zaparciom i wzdęciom;
  • zmniejsza ryzyko miażdżycy i problemów sercowo- jelitowych;
  • dzięki wysokiej zawartości żelaza i miedzi przeciwdziała anemii i niedoborom  tego pierwiastka;
  • zawartość niacyny i błonnika wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. 

 

Zastosowanie w kuchni

Mąkę orkiszową można stosować  dokładnie tak samo jak  mąkę pszenną. Może być używana samodzielnie lub w połączeniu z innymi mąkami.

  • doskonała do wypieku ciast i przygotowywania ciasteczek;
  • sprawdzi się jako składnik do ciasta naleśnikowego, na biszkopty czy do wyrobu makaronu. 

  

Przechowywanie

Mąkę przechowywać należy w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

 

Przeciwwskazania 

Mąka orkiszowa jasna zawiera gluten, z tego powodu nie może być spożywana przez osoby chorujące na celiakię i z nietolerancją glutenu.

Opinie

Na razie nie dodano żadnej recenzji.

Napisz opinię

Mąka orkiszowa jasna - 1kg

Mąka orkiszowa jasna - 1kg

Brakuje 200,00 zł do darmowej wysyłki.

Składniki

Skład: mąka z pszenicy orkisz.

Produkt może zawierać śladowe ilości: migdałów, sezamu, orzechów włoskich, pistacjowych i innych.

Kraj pochodzenia: Czechy

Indeks glikemiczny: 40

Wartość odżywcza / 100 g

Wartość energetyczna1412 kJ/334 kcal
Tłuszcz2,26 g
   w tym kwasy tłuszczowe nasycone0,51 g
Węglowodany62,47 g
   w tym cukry3,04 g
   Błonnik5,93 g
Białko12,89 g
Sól0,01 g
Rozumiem

Nasza strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.