Mąka orkiszowa razowa - 1kg

New product

Mąka orkiszowa razowa - 1kg Expand

- Mąka orkiszowa razowa

- Pochodzi z Węgier

- Do gotowania, pieczenia 

- Bez glutenu, bez konserwantów, bez siarki, 

- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane

- Gwarancja smaku

- Indeks glikemiczny mąki gryczanej 40

Więcej szczegółów

  • W magazynie, dostawa 24h

12,00 zł

brutto

Opis produktu

Mąka orkiszowa powstaje w wyniku mielenia całych ziaren orkiszu. Charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika i ciemną barwą. Doskonała do wypieku ciemnego pieczywa, nadając mu lekko orzechowy smak. Ten rodzaj mąki zawierają więcej białka niż mąka pszenna i jest cennym źródłem witamin z grupy B. 

Mąka orkiszowa to produkt, który stanowi zdrowszą alternatywę dla mąki pszennej. Zawiera od niej więcej białka i cechuje się niższym indeksem glikemicznym (IG 25, mąka pszenna IG 60). W związku tym, że orkisz jest znacznie wytrzymalszy od pszenicy, w trakcie jego uprawy nie stosuje się żadnych środków ochrony roślin. 

Mąka orkiszowa ze sklepu Go4taste.pl pochodzi ze sprawdzonych upraw. Sprzedawana jest w solidnych i wytrzymałych opakowaniach typu doypack z zapięciem typu “struna”, dzięki temu na długo utrzymuje swoje cenne właściwości.

 

Właściwości

  • to cenne źródło witamin z grupy B, w tym ryboflawiny, niacyny i tiaminy. Zawiera też żelazo, mangan, miedź;
  • w jej składzie znajdują się korzystne dla zdrowia wielonienasycone kwasy tłuszczowe (m.in. kwas linolowy i oleinowy);
  • zawarty w niej rodanid, wzmacnia funkcjonowanie układu odpornościowego;
  • błonnik pokarmowy zawarty w mące wspomaga działania jelit, reguluje rytm wypróżnień, przeciwdziała zaparciom i wzdęciom;
  • zmniejsza ryzyko miażdżycy i problemów sercowo- jelitowych;
  • zawarte w niej żelazo i miedź zapobiegają anemii i niedoborom tego pierwiastka;
  • wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu za sprawą niacyny i błonnika. 

 

Zastosowanie w kuchni

Mąka orkiszowa razowa stosowana jest do wypieku pieczywa ciemnego, pełnoziarnistego o specyficznym orzechowym aromacie. 

  • warto  ją mieszać z innymi mąkami,   ponieważ pozytywnie wpływa na lekkość wypieków;
  • można nią zagęszczać pasztety warzywne i  strączkowe;
  • można z niej wyrabiać  makaron razowy. 

 

Przechowywanie

Mąkę orkiszową razową przechowywać należy w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

 

Przeciwwskazania

Mąki orkiszowej razowej, ze względu na zawartość glutenu,  nie powinny spożywać  osoby chorujące  na celiakię i z nietolerancją glutenu.

Opinie

Na razie nie dodano żadnej recenzji.

Napisz opinię

Mąka orkiszowa razowa - 1kg

Mąka orkiszowa razowa - 1kg

Brakuje 200,00 zł do darmowej wysyłki.

Składniki

Skład: mąka z pszenicy orkisz razowa.

Produkt może zawierać śladowe ilości: migdałów, sezamu, orzechów włoskich, pistacjowych i innych.

Kraj pochodzenia: Czechy

Indeks glikemiczny: 40

Wartość odżywcza / 100 g

Wartość energetyczna1527 kJ/332 kcal
Tłuszcz2,1 g
   w tym kwasy tłuszczowe nasycone0,3 g
Węglowodany64 g
   w tym cukry1,7 g
   Błonnik9 g
Białko13 g
Sól0,01 g
Rozumiem

Nasza strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.