- Mąka orkiszowa razowa
- Pochodzi z Czech
- Bez konserwantów, bez siarki
- Do gotowania, pieczenia
- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane
Opis
Mąka orkiszowa powstaje w wyniku mielenia całych ziaren orkiszu. Charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika i ciemną barwą. Doskonała do wypieku ciemnego pieczywa, nadając mu lekko orzechowy smak. Ten rodzaj mąki zawierają więcej białka niż mąka pszenna i jest cennym źródłem witamin z grupy B.
Mąka orkiszowa to produkt, który stanowi zdrowszą alternatywę dla mąki pszennej. Zawiera od niej więcej białka i cechuje się niższym indeksem glikemicznym (IG 25, mąka pszenna IG 60). W związku tym, że orkisz jest znacznie wytrzymalszy od pszenicy, w trakcie jego uprawy nie stosuje się żadnych środków ochrony roślin.
Mąka orkiszowa ze sklepu Go4taste.pl pochodzi ze sprawdzonych upraw. Sprzedawana jest w solidnych i wytrzymałych opakowaniach typu doypack z zapięciem typu “struna”, dzięki temu na długo utrzymuje swoje cenne właściwości.
Więcej informacji o mące orkiszowej znajduje się w naszym poradniku mąka orkiszowa- właściwości.
Zastosowanie w kuchni
Mąka orkiszowa razowa stosowana jest do wypieku pieczywa ciemnego, pełnoziarnistego o specyficznym orzechowym aromacie.
- warto ją mieszać z innymi mąkami, ponieważ pozytywnie wpływa na lekkość wypieków;
- można nią zagęszczać pasztety warzywne i strączkowe;
- można z niej wyrabiać makaron razowy.
Sprawdź: Jak stosować mąkę orkiszową?
Przechowywanie
Mąkę orkiszową razową przechowywać należy w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Przeciwwskazania
Mąki orkiszowej razowej, ze względu na zawartość glutenu, nie powinny spożywać osoby chorujące na celiakię i z nietolerancją glutenu.
Inne opcje
Składniki
Składniki: mąka z pszenicy orkisz razowa.
Produkt może zawierać: sezam, orzeszki ziemne i inne orzechy, dwutlenek siarki i gluten. Co to znaczy ?
Kraj pochodzenia: Czechy
Indeks glikemiczny: 40
Producent: Go4taste I.Dyląg Allegro Sp.J Bonarka 21, 30-415 Kraków
Wartość odżywcza / 100 g
Wartość energetyczna | 1527 kJ/332 kcal |
Tłuszcz | 2,1 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,3 g |
Węglowodany | 64 g |
w tym cukry | 1,7 g |
Błonnik | 9 g |
Białko | 13 g |
Sól | 0,01 g |
Komentarze 0