- Oczekiwanie na dostawę
- Gorczyca biała ziarno aromatyczne
- Pochodzi z Polski
- Bez konserwantów, bez siarki, niepasteryzowane
- Do przygotowania potraw
- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane
Opis
Gorczyca biała to ceniona, aromatyczna przyprawa. Ma nieco ostry, nieco korzenny smak to dodatek do wielu marynat i dań mięsnych.
Gorczyca biała (Sinapis alba) to roślina jednoroczna z rodziny Brassicaceae. Należy do rodziny kapustowatych i powszechnie uprawia się ją w wielu krajach. Jako produkt spożywczy wykorzystywane są jej ziarna, które swoją popularność zawdzięczają wytwarzaniu z nich musztardy.
Gorczyca biała z naszego sklepu pochodzi z polskich upraw. Sklep Go4taste.pl dba o to, by zamówiona przez kupującego gorczyca biała dotarła do niego w idealnym stanie. Dlatego ziarna są pakowane w grube, szczelne torebki foliowe doypack. Pozwala to na ich wielokrotne otwieranie i zamykanie bez strat dla jakości.
Właściwości
-
W nasionach gorczycy białej zawarty jest specjalny śluz, który na błonie śluzowej żołądka tworzy warstwę ochronną. Dzięki temu jest ona w stanie zmniejszyć stan zapalny tego narządu i łagodzić jego bóle.
-
Natomiast rozdrobnione nasiona białej gorczycy pobudzają nieznacznie wydzielanie soku żołądkowego oraz poprawiają trawienie, dlatego zaleca się je przyjmować przy braku łaknienia czy niestrawności.
-
W ludowej medycynie gorczyca biała jest wskazana jako środek przeciwdziałający bólom reumatycznym. Powinno się ziarna włożyć do płóciennego woreczka i przykładać do chorych miejsc.
Więcej informacji o gorczycy białej znajduje się w naszym poradniku gorczyca biała - właściwości.
Zastosowanie w kuchni
Nasiona gorczycy białej są twardymi okrągłymi nasionami, zwykle o średnicy od około 1,0 do 1,5 mm o barwie od beżowej lub żółtej do jasnobrązowej. Mogą być używane w całości do marynowania lub sproszkowane. Po zmieleniu i zmieszaniu z innymi składnikami można wytworzyć z nich pastę lub bardziej standardową przyprawę. Sinapis alba służy do robienia zwykłej żółtej musztardy stołowej, z dodatkowym żółtym zabarwieniem zapewnianym przez kurkumę.
-
gorczyca biała ze względu na właściwości konserwujące stosowana jest do marynowania.
-
warto dodawać je do kiszonek
-
mielona gorczyca świetnie komponuje się z tłustymi mięsami, kiełbaskami, zapiekankami, sosami czy gotowanymi rybami.
Przechowywanie
Gorczycę białą trzeba przechowywać w szczelnym opakowaniu w suchym i zacienionym miejscu, z jak najmniejszym kontaktem z powietrzem.
Przeciwwskazania
Gorczyca zawiera substancje wolotwórcze, dlatego nie powinny po nią sięgać osoby mające problemy z tarczycą. Do jednego z właściwości gorczycy białej należy obniżanie poziomu cukru we krwi, dlatego osoby chorujące na cukrzycę przed sięgnięciem po nią powinny zaczerpnąć porady lekarza.
Inne opcje
Składniki
Składniki: gorczyca biała.
Produkt może zawierać: sezam, orzeszki ziemne i inne orzechy, dwutlenek siarki i gluten. Co to znaczy ?
Kraj pochodzenia: Polska
Producent: Go4taste I.Dyląg Allegro Sp.J Bonarka 21, 30-415 Kraków
Wartość odżywcza / 100 g
Wartość energetyczna | 0 kJ/0 kcal |
Tłuszcz | 0,0 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,0 g |
Węglowodany | 0,0 g |
w tym cukry | 0,0 g |
Błonnik | 0,0 g |
Białko | 0,0 g |
Sól | 0,0 g |
Komentarze 0