Gorczyca biała - 500g nasiona

New product

Gorczyca biała - 500g Expand

- Gorczyca biała ziarno aromatyczne

- Pochodzi z Polski

- Do przygotowania potraw

- Bez konserwantów, bez siarki, niepasteryzowane

- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane

- Gwarancja smaku

Więcej szczegółów

  • W magazynie, dostawa 24h

7,00 zł

brutto

Opis produktu

Gorczyca biała to ceniona, aromatyczna przyprawa.  Ma nieco ostry, nieco korzenny smak to dodatek do wielu marynat i dań mięsnych.

Gorczyca biała (Sinapis alba) to roślina jednoroczna z rodziny Brassicaceae. Należy do rodziny kapustowatych i powszechnie uprawia się ją w wielu krajach. Jako produkt spożywczy wykorzystywane są jej ziarna, które swoją popularność zawdzięczają wytwarzaniu z nich musztardy.

Gorczyca biała z naszego sklepu pochodzi z  polskich upraw. Sklep Go4taste.pl dba o to, by zamówiona przez kupującego gorczyca biała dotarła do niego w idealnym stanie. Dlatego ziarna są pakowane w grube, szczelne torebki foliowe doypack. Pozwala to na ich wielokrotne otwieranie i zamykanie bez strat dla jakości.

Właściwości

  • W nasionach gorczycy białej zawarty jest specjalny śluz, który na błonie śluzowej żołądka tworzy warstwę ochronną. Dzięki temu jest ona w stanie zmniejszyć stan zapalny tego narządu i łagodzić jego bóle. 

  • Zjedzone całe nasiona pęcznieją w przewodzie pokarmowym, przez co spulchniają one masę kałową w jelicie grubym. Dzięki temu gorczyca biała ma lekkie działanie przeczyszczające i zapobiega zaparciom.  

  • Natomiast rozdrobnione nasiona białej gorczycy pobudzają nieznacznie wydzielanie soku żołądkowego oraz poprawiają trawienie, dlatego zaleca się je przyjmować przy braku łaknienia czy niestrawności.

  • W ludowej medycynie gorczyca biała jest wskazana jako środek przeciwdziałający bólom reumatycznym. Powinno się ziarna włożyć do płóciennego woreczka i przykładać do chorych miejsc. 

Zastosowanie w kuchni

Nasiona gorczycy białej są twardymi okrągłymi nasionami, zwykle o średnicy od około 1,0 do 1,5 mm o barwie od beżowej lub żółtej do jasnobrązowej. Mogą być używane w całości do marynowania lub sproszkowane. Po zmieleniu i zmieszaniu z innymi składnikami można wytworzyć z nich pastę lub bardziej standardową przyprawę. Sinapis alba służy do robienia zwykłej żółtej musztardy stołowej, z dodatkowym żółtym zabarwieniem zapewnianym przez kurkumę.

  • gorczyca biała  ze względu na właściwości  konserwujące stosowana jest do marynowania. 

  • warto dodawać je do kiszonek 

  • mielona gorczyca świetnie komponuje się z tłustymi mięsami, kiełbaskami, zapiekankami, sosami czy gotowanymi rybami.

Przechowywanie

Gorczycę białą trzeba przechowywać w szczelnym opakowaniu w suchym i zacienionym miejscu, z jak najmniejszym kontaktem z powietrzem. 

Przeciwwskazania

Gorczyca zawiera substancje wolotwórcze, dlatego nie powinny po nią sięgać osoby mające problemy z tarczycą. Do jednego z właściwości gorczycy białej należy obniżanie poziomu cukru we krwi, dlatego osoby chorujące na cukrzycę przed sięgnięciem po nią powinny zaczerpnąć porady lekarza.

Opinie

Na razie nie dodano żadnej recenzji.

Napisz opinię

Gorczyca biała - 500g nasiona

Gorczyca biała - 500g nasiona

Brakuje 200,00 zł do darmowej wysyłki.

Składniki

Skład: gorczyca biała.

Produkt może zawierać śladowe ilości: migdałów, sezamu, orzechów włoskich, pistacjowych, glutenu i innych.

Kraj pochodzenia: Polska

Wartość odżywcza / 100 g

Wartość energetyczna2126 kJ/508 kcal
Tłuszcz36,24 g
   w tym kwasy tłuszczowe nasycone1,98 g
Węglowodany28,09 g
   w tym cukry6,79 g
   Błonnik12,2 g
Białko12,6 g
Sól0,0 g
Rozumiem

Nasza strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.