Gorczyca biała jest przyprawą stosowaną do wyrobu musztardy. Spożywanie tej rośliny ma wiele innych korzyści dla zdrowia. Dlaczego warto używać gorczycę w codziennej diecie?
Gorczyca biała – co to za roślina?
Gorczyca biała (Sinapis alba) jest rośliną jednoroczną z rodziny krzyżowych. Prawdopodobnie pochodzi z basenu morza śródziemnego. Odmiany tej rośliny uprawiane są w Europie Środkowej, Północnej i Zachodniej, Azji Środkowej, Afryce Północnej i na Bliskim Wschodzie.
Gorczyca nie ma dużych wymagań klimatycznych. Największe plony zbierane są na glebach piaszczystych i piaszczysto- gliniastych. Jest to roślina jednoroczna dorastająca do 60cm wysokości. Wysiewana jest w kwietniu do gruntu. Nasiona są gotowe do zbioru po około 2 miesiącach.
Pierwsze wzmianki o nasionach gorczycy białej pochodzą około 5000 p.n.e. – była wówczas wykorzystywane do wyrobu maści. Wzmianki o niej można znaleźć w Nowym Testamencie w przypowieściach biblijnych.

Gorczyca biała – właściwości
Stosowanie gorczycy jako przyprawy w codziennej diecie ma bardzo wiele korzyści dla zdrowia:
- przyspiesza pracę układu pokarmowego – zwiększa 8-krotnie produkcję śliny, która jest niezbędna do trawienia pokarmów. Zwiększona ilość śliny poprawia trawienie;
- ma właściwości antyseptyczne i przeciwgrzybiczne;
- wspiera układ opornościowy organizmu – gorczyca jest dobrym źródłem żelaza, magnezu i selenu, które równoważą ciśnienie krwi i zwiększając odporność;
- łagodzi skurcze mięśni – stosowana jest do łagodzenia skurczów mięśni. Jest dobrym źródłem potasu i wapnia. Są niezbędne do prawidłowej pracy mięśni i stawów;
- usuwa nieprzyjemny zapach z ust – aromaty zawarte w gorczycy usuwają nieprzyjemny zapach z ust;
- pomaga w odkrztuszaniu – wdychanie pary z ciepłych nasion gorczycy pomaga w odkrztuszaniu;
- leczy ból stawów – poduszki gorczycowe są stosowane do leczenia m.in. bólów reumatycznych;
- pomaga w zaburzeniach snu – spożywanie nasion gorczycy łagodzi zaburzenia snu w okresie menopauzy;
- zmniejsza częstotliwość migren – regularne spożywanie sproszkowanych nasion gorczycy zmniejsza częstotliwość występowania migren;
- wspomaga pracę serca – gorczyca zmniejsza ilość złego cholesterolu i zwiększa poziom dobrego;
- pomocna w walce z nowotworem – ma dużą zawartość fitochemikaliów, które wykazują działanie przeciwnowotworowe;
- wspomaga metabolizm – dzięki dużej zawartości magnezu i fosforu, które są pomocne w syntezie białek. Fosfor wspomaga również metabolizm tłuszczów i węglowodanów;
- oczyszcza organizm z toksyn – gorczyca ma właściwości odtruwające;
- wspomaga wzrost włosów – gorczyca ma duże ilości beta- karotenu, białka, żelaza i wapnia. Składniki te poprawiają kondycję włosów i przyspieszają ich wzrost;
- wzmacnia kości i zęby – zawarty w nasionach wapń, fosfor, magnez i mangan wspierają układ kostny, zapobiegając osteoporozie i złamaniom;
- łagodzi objawy grypy i przeziębienia – wysoka zawartość manganu i żelaza wzmacnia układ odpornościowy i pomaga w leczeniu grypy i przeziębień;
- pomaga w zapobieganiu anemii – zawarty w gorczycy cynk pomaga zapobiegać anemii, stymuluje wytwarzanie hemoglobiny.
Gorczyca na zaparcia
Spożywanie całych nasion gorczycy jest domowym sposobem leczenia zaparć. Nasiona pęcznieją w przewodzie pokarmowym, spulchniające masę kałową, doprowadzając do łagodnego efektu przeczyszczenia.
Osoby, które mają problem z zaparciami, powinny regularnie spożywać napar z gorczycy – jedną łyżkę nasion należy zalać jedną szklanką letniej wody. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu około 5 min. Przyrządzony napar należy pić po ¼ lub 1/3 szklanki po każdym posiłku.
Gorczyca biała wartość odżywcza i indeks glikemiczny
Wartość energetyczna gorczycy to 508 kcal w 100g produktu. Gorczyca składa się głównie z tłuszczu 36,4 g w 100g. Produkt ten zawiera duże ilości białka 26g w 100g i węglowodanów 28g w 100 g. Gorczyca jest bogata w błonnik pokarmowy 12g w 100g oraz kwasy tłuszczowe z Omega-3.
Gorczyca jest bardzo bogata w składniki mineralne: wapń, magnez, żelazo, fosfor, sód, potas i cynk. Jest też świetnym źródłem wit. A, kwasu foliowego (wit.B12) i niacyny. Gorczyca ma niski indeks glikemiczny, dlatego mogą ją spożywać osoby chore na cukrzycę.

Jak tą przyprawę stosować w kuchni?
Nasiona gorczycy można samodzielnie zmielić np.: w ręcznym młynku i używać jako przyprawę do mięs, zup i sosów. Dodawana jest również do tłustych mięs, kiełbas i innych domowych wyrobów wędliniarskich.
Nasiona w całości mogą być używane jako dodatek do marynowania warzyw np.: różnych pikli. Stosuje się ją również do korniszonów i innych warzyw marynowanych w occie.


Domowa musztarda z gorczycy
Z białej gorczycy można zrobić domową musztardę. Aby ją przygotować potrzebne będzie:
- 4 łyżki gorczycy,
- 2 łyżki octu z białego wina,
- 2 łyżki wody,
- szczypta soli.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki należy dokładnie połączyć ze sobą i wstawić na około 2 doby do lodówki. Jeśli musztarda będzie za rzadka to można dodać mielonej gorczycy. Jeśli będzie za gęsta to można dodać odrobinę wody.
Co można stosować zamiast gorczycy białej?
Jeśli w przepisie jest gorczyca biała, a nie masz jej chwilowo w domu lub jej smak ci nie odpowiada. To jako alternatywę możesz wykorzystać:
- gorczycę w innym kolorze – białą gorczycę można zastąpić gorczycą czarną lub brązową. Są pikantniejsze w smaku, dlatego należy stosować połowę porcji.
- kurkuma mielona – ma ostry smak i piękny żółty kolor. Może być stosowana jako zamiennik gorczycy 1:1;
- tarty chrzan – zamiast gorczycy można użyć takiej samej ilości startego chrzanu;
- wasabi – jest pikantną zieloną pastą. Gorczycę można zastąpić mniejszą ilością Wasabi;
- kminek – kminek ma podobny smak do gorczycy. Stosuje się go jako zamiennik 1:1.
Kto nie może stosować gorczycy?
Nie zaleca się stosowania gorczycy u osób, które:
- są na nią uczulone,
- cierpią na przewlekły kaszel,
- mają stan zapalny przewodu pokarmowego lub nadżerkę,
- mają problemy z nerkami lub pęcherzem żółciowym, ponieważ nasiona są bogate w szczawiany, które blokują wchłanianie wapnia.
Spożywanie za dużej ilości gorczycy może wywołać biegunkę. Kobiety w ciąży nie powinny stosować gorczycy, ponieważ doprowadza do przekrwienia macicy i poronienia.