Syrop daktylowy jest jednym z najbardziej wartościowych zamienników białego cukru. Ma bardzo ciekawy smak oraz jest bardzo słodki. Z czego powstaje syrop daktylowy? Dlaczego warto go używać w kuchni? Zapraszam do lektury.
Jak powstaje syrop daktylowy?
Syrop daktylowy nazywany również miodem daktylowym wytwarzany jest daktyli, czyli owoców daktylowca. Owoce te są od kilku tysięcy lat podstawą diety mieszkańców krajów arabskich i ważnym składnikiem w kuchni Bliskiego Wschodu.
Syrop daktylowy to naturalnie zagęszczony sok z owoców daktylowca. W składzie dobrej jakości syropu daktylowego nie powinno być żadnych substancji konserwujących, wzmacniaczy smaku, czy substancji zagęszczających. To produkt w 100% naturalny, zawierający w swoim składzie tylko wodę i daktyle.

Kto produkuje syrop daktylowy?
Syrop ten jest najpopularniejszym produktem wyrabianym z daktyli zwłaszcza w rejonie Zatoki Perskiej. W pięciu krajach tego regionu wytwarzany jest syrop daktylowy na eksport. Najwcześniej produkcję eksportową syropu rozpoczął Iran. Obecnie największym eksporterem tego produktu są Zjednoczone Emiraty Arabskie. Uprawiane są tam najsmaczniejsze odmiany palmy daktylowej, z których większość owoców przeznaczona jest na produkcję przemysłową syropu.
Właściwości syropu z daktyli
Gotowy syrop daktylowy to gęsty i kleisty płyn o ciemny kolorze i bardzo przyjemnym słodkim zapachu. Ogromną zaletą syropu jest lekko orzechowa nuta, dzięki której potrawa nabiera orientalnego smaku. Syrop z daktyli jest słodki, lecz nie dominuje smaku potrawy. Produkt ten idealnie sprawdzi się jako zamiennik cukru w herbacie, słodkich wypiekach oraz innych potrawach- ma wszechstronne zastosowanie w kuchni.
Bogactwo składników mineralnych
Daktyle składają się głównie z węglowodanów prostych (50%), a w suszonych daktylach jest tych węglowodanów, aż 80%. Syrop z owoców daktylowca zawiera bardzo dużo potasu 848 mg w 100 g. Potas jest bardzo ważny dla prawidłowego funkcjonowania serca, wspomaga budowę białek oraz odpowiada za prawidłowe ciśnienie krwi i napięcie mięśni. Dlatego syrop daktylowy jest ulubionym przysmakiem wielu sportowców.
W syropie daktylowym znajduje się również duża dawka magnezu (63 mg w 100 g), wapnia (42 mg w 100 g), żelaza (0,44 mg w 100 g), fosforu (50 mg w 100 g) oraz wit. A, wit. z grupy B i wit. E. Ze względu na dużą ilość łatwo przyswajalnego żelaza (obecna w daktylach miedź wspomaga jego wchłanianie przez organizm) daktyle zalecane są przy niedokrwistości (anemii).
Właściwości antyoksydacyjne syropu
Syrop daktylowy jest bogaty w przeciwutleniacze, które zmniejszą ryzyko wystąpienia chorób. W syropie występują:
- flawonoidy– są przeciwutleniaczami, które zmniejszają stan zapalny, zmniejszają ryzyko wystąpienia cukrzycy i choroby Alzheimera;
- kwas fenolowy– są przeciwutleniaczami, które zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób serca i raka;
- karotenoidy– wpływają na prawidłową pracę serca i zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób oczu.
W syropie daktylowym znajdują się duże ilości naturalnej salicylany, które są niezbędne do obrony organizmu przed wirusami i bakteriami. Salicylany są związkiem o działaniu przeciwbakteryjnym, przeciwzapalnym i przeciwgorączkowym. Ze względu na obecność salicylany w syropie daktylowym nie jest to produkt polecany dla alergików, ponieważ jest przez nich źle tolerowany.
W syropie daktylowym znajdują się bardzo ważne związki bioaktywne luteina, polifenole. Wpływają one pozytywnie na żołądek oraz wyłapywanie wolnych rodników.

Kaloryczność syropu daktylowego
Wartość energetyczna syropu daktylowego to 1134 kJ/ 312 kcal w 100 g produktu. Syrop składa się głównie z cukrów prostych 75,69 g w 100 g syropu. Można w nim również znaleźć śladowe ilości tłuszczu 0,1 g w 100 g oraz białka 2,43 g w 100 g.
Syrop daktylowy a indeks glikemiczny
Syrop daktylowy ma bardzo wysoki indeks glikemiczny IG= 54. Dlatego produkt ten nie jest polecany dla osób z insulinoodpornością oraz dla diabetyków. Nie jest również zalecany dla osób na diecie oraz z nadwagą. Jeśli występują problemy z wysokością cukru w organizmie, to takie osoby powinny unikać syropu z daktyli.
Dlaczego syrop daktylowy jest zdrowszy od cukru?
Syrop daktylowy jest naturalną substancją słodzącą, która w przeciwieństwie do cukru z melasy buraczanej nie dostarcza pustych kalorii. Główną zaletą miodu daktylowego jest duża ilość witamin i minerałów, które są niezbędne do prawidłowej pracy organizmu.
Syrop daktylowy nie zawiera błonnika, dlatego jest bardzo szybko trawiony i powoduje szybki wyrzut glukozy we krwi- jest to niezdrowe nie tylko dla diabetyków, lecz również dla każdego człowieka. Z tego powodu syrop nie powinni go używać diabetycy i osób na diecie.

Zastosowanie syropu daktylowego w kuchni
- Syrop daktylowy nie bez powodu nazywany jest miodem daktylowym. Świetnie sprawdzi się jako zamiennik miodu w potrawach np.: w diecie wegan lub alergików.
- Sprawdzi się jako zdrowa polewa do deserów i lodów. Jest Idealnym zamiennikiem białego cukru w ciastach i ciasteczkach np.: pierniczkach lub pierniku. Bardzo często jest używany do słodzenia kawy, której nadaje lekko karmelowy posmak. Świetnie sprawdzi się do słodzenia koktajli- jest to idealny sposób na dostarczenie energii po męczącym treningu.
- Warto go łączyć z produktami, które są wolniej trawione np.: orzechy, różne ziarna, wieprzowina, baranina. Dzięki temu potrawy trawione są dłużej i syrop nie powoduje gwałtownego skoku glukozy we krwi, czyli nadmiaru energii, a potem nagłego zmęczenia.
- Syrop daktylowy świetnie sprawdzi się jako dodatek do dań wytrawnych, pikantnych oraz potraw z kuchni orientalnej, w której podkreśla smak użytych przypraw.
- To zdrowy zamiennik cukru. Nie może być stosowany w dużych ilościach, ponieważ ma dużą kaloryczność i powoduje szybki wyrzut glukozy we krwi.

Jak stosować syrop daktylowy? Proporcje
Wiele osób zastanawia się, jak zamienić cukier na syrop daktylowy w przepisie. Ogólnie przyjmuje się, że 1 filiżankę cukru (około 220 g) zastępuje 1 ⅓ szklanki syropu daktylowego. Jeśli w przepisie znajdują się inne płynne składniki np.: mleko lub olej, to aby zachować właściwe proporcje w cieście, to należy zmniejszyć ich ilość o ¼ szklanki.
Jeśli w przepisie są płynne słodziki np.: syrop z agawy, syrop klonowy lub miód, to przyjmuje się proporcję 1 szklanki syropu daktylowego za jedną filiżankę płynnej substancji słodzącej.
Syrop daktylowy – zamienniki
Gdy w przepisie znajduje się syrop daktylowy, lecz smak syropu nie jest do końca odpowiedni, to można zamienić go na równie słodki syrop klonowy (ma podobną konsystencję do syropu daktylowego). Ciekawą alternatywą dla słodkiego syropu daktylowego jest syrop z agawy, który jest mniej słodki i ma niższy indeks glikemiczny. Warto również sięgnąć po miód np. miód wielokwiatowy.
Syrop daktylowy – przeciwwskazania
Dla większości osób stosowanie syropu daktylowego jest bezpieczne dla ich zdrowia, choć należy go używać z rozwagą ponieważ składa się głównie z cukrów prostych.
Syropu daktylowego nie powinny używać osoby, które mają problem z cukrzycą lub insulinoodpornoscią, ponieważ ma wysokie IG= 54 i powoduje szybki wyrzut insuliny do krwi. Drugą grupą osób, które nie powinny stosować syropu daktylowego, są osoby z nadwagą i otyłością.
Syrop daktylowy mimo swoich wielu zalet należy wprowadzać bardzo ostrożnie do diety, ponieważ może wywoływać różne reakcje alergiczne np.: ból brzucha, wysypki, nudności. Podczas wprowadzania syropu daktylowego do diety zaleca się obserwację organizmu.