Daktyle to słodkie i sycące owoce, które zachwycają smakiem i bogactwem wartości odżywczych. Na świecie jest ponad 1500 odmian daktyli, ale które wybrać ?
Wybór daktyli jest kwestią preferencji. Daktyle można podzielić na miękkie, pół miękkie i twarde. Do daktyli miękkich możemy zaliczyć daktyle Medjool. Do daktyli pół miękkich zaliczamy Daktyle irańskie i Deglet Nour.
Które daktyle wybrać? – tabela
Na co zwrócić uwagę przy zakupie daktyli ?
Niektórzy producenci konserwują daktyle przy użyciu dwutlenku siarki. Takie rozwiązanie może wywołać reakcję alergiczną w ludzkim organizmie. Warto kupować daktyle 100% naturalne, bez konserwantów i bez dodatków. Wybierając naturalne owoce, masz gwarancję wysokiej jakości, smaku i aromatu. A co najważniejsze naturalne daktyle to bogactwo wartości odżywczych. W związku z tym, przy zakupie trzeba zwrócić uwagę na sposób przechowywania i zapakowania daktyli. Trzeba pamiętać, że daktyle różnią się między sobą smakiem, wielkością, a także zawartością wilgoci. Staraj się unikać zakupu daktyli w miejscach, gdzie sprzedawca nie ma kontroli nad warunkami przechowywania, takich jak targowiska czy bazary. Naturalne daktyle wymagają odpowiednich warunków przechowywania i pakowania. Wysoka temperatura i niedostosowane do produktu opakowanie sprzyja utracie cennych składników odżywczych i sprawia, że produkt ten szybciej się psuje.
Unikaj zakupu daktyli luzem, wybieraj daktyle zapakowane w szczelne strunowe woreczki, które doskonale chronią produkt przed działaniami czynników atmosferycznych. Dzięki temu zachowują długo świetne walory smakowe. Praktyczne i mocne zamknięcie typu ZIP pozwala na wielokrotne zamykanie i otwieranie opakowania. Wybieraj sprzedawców, którzy rozróżniają dany typ daktyla. Co za tym idzie, podają szczegółowe informacje co do określonego gatunku oraz wytyczne co do przechowywania i terminu ważności produktu. Dzięki temu masz pewność, że produkt był odpowiednio przechowywany i kontrolowany, zanim trafił w twoje ręce.
Daktyle Medjool
Daktyle medjool uznawane są za jedne z najlepszych i najsmaczniejszych odmian daktyli. Należą do odmiany daktyli miękkich i świeżych. Wyróżniają się wyjątkowym karmelowym smakiem i miękką, ciągnącą się konsystencją. Są słodsze i większe od klasycznych daktyli. Mają lekko pomarszczoną, ciemną skórkę. Posiadają pestkę w środku. W sklepie Go4taste.pl dostaniesz owoce 100% naturalne, bez dodatków, bez konserwantów. Na czas transportu zostały schłodzone do temperatury 2-8 stopni Celsjusza. Daktyle Medjool pochodzą z Izraela. Ich uprawa i zbieranie jest pracochłonne, dlatego są zazwyczaj droższe od klasycznych odmian.
Dostaniesz je w dwóch rozmiarach: Daktyle Medjool Jumbo i Daktyle Medjool Medium. Wersja Jumbo to bardzo duże owoce daktyla — pojedyncza sztuka waży między 21 a 29 gram. A kilogram daktyli zawiera od 35 do 47 sztuk. Warto zwrócić uwagę, że klasę Jumbo określa waga daktyla. Wersja Medium oznacza, że kilogram daktyli zawiera od 58 do 66 sztuk, a pojedyncza sztuka waży między 15 a 17 gram.
Więcej na ten temat: Daktyle Medjool – wszystko, co chcesz o nich wiedzieć.
Daktyle Deglet Nour
Pochodzące z Algierii daktyle Deglet Nour należą do daktyli pół miękkich, suszonych o średniej wielkości. Suszone daktyle mają mniej wilgoci, dzięki czemu dłużej zachowują świeżość. Ich miąższ ma bardziej zwartą konsystencję. Wyróżniają się delikatnym, słodkim, orzechowo-karmelowym smakiem i jędrnym miąższem. Mają jasnoczerwony kolor i prawie półprzezroczysty miąższ. Owoce deglet nour suszą się w gorącym upale pustynnego słońca, jeszcze na gałęziach. Dopiero po zakończeniu fazy suszenia, daktyle są zbierane ręcznie i transportowane. Nie posiadają pestki w środku.
Więcej na ten temat: Wszystko co warto wiedzieć o daktylach Deglet Nour.
Daktyle Sayer Irańskie
Pochodzą z Iranu i należą do daktyli pół miękkich, suszonych. Suszone są w naturalny sposób, jeszcze na drzewie. Dopiero po ukończeniu procesu naturalnego suszenia, są zbierane i transportowane. Charakteryzują się słodkim smakiem i bardzo delikatnym miąższem. Mają naturalny ciemnobrązowy kolor, pomarszczoną skórkę i owoce o wielkości 2-3 cm. Nie posiadają pestki w środku.
Daktyle Zahidi
Daktyle Zahidi pochodzą z Izraela. Należą do daktyli świeżych i pół miękkich. Daktyle pół miękkie zawierają mniej wilgoci co miękkie. Wyróżniają się intensywnym słodkim, karmelowo-orzechowym smakiem i miękkim, mięsistym miąższem. Są okrągłe z jasną skórką.
Daktyle Ameri
Daktyle Amerii pochodzą z Izraela. Wyróżniają się stosunkowo dużymi rozmiarami i wydłużonym kształtem. Są pół miękkie i posiadają pestkę w środku. Daktyle Ameri mają intensywną czerwono-brązową skórkę. Wyróżniają się wyjątkowym słodkim smakiem, miękkim i mięsistym miąższem.
Daktyle Deri
Pochodzą z Izraela. Należą do daktyli świeżych i miękkich. Daktyle Deri wyróżniają się słodkim waniliowym smakiem i miękkim maślanym miąższem. Wyglądem przypominają ziarna kakaowca. Są podłużne i mniejsze od daktyli Medjool — pojedyncza sztuka waży około 9 gram. Daktyle Deri są też bardziej miękkie niż Deglet Nour.
Daktyle Halawi
To jedne z najpopularniejszych odmian daktyli z Izraela. Należą do daktyli świeżych, pół miękkich. Posiadają karmelowo-maślany smak i miękki miąższ. Owoce są średniej wielkości — pojedyncza sztuka waży 7 gram lub więcej. Charakteryzują się podłużnym kształtem i jasną brązową skórką.
Daktyle Hadrawi
Daktyle Hadrawi mają wydłużony kształt i ciemnobrązową skórkę. Należą do daktyli świeżych i miękkich. Charakteryzują się bogatym, miękkim i rozpływającym się w ustach miąższem o soczystym słodko-karmelowym smaku. W smaku przypominają odmianę Halawi, ich miąższ ma konsystencję karmelu.
Daktyle w czekoladzie deserowej
Jeżeli znudziły Ci się klasyczne wersje daktyli, spróbuj połączenia słodkich daktyli z gorzką czekoladą. Ich smak na pewno Cię zachwyci. Ta kompozycja nie jest za słodka, gorzka czekolada i daktyle świetnie się równoważą. Daktyle w czekoladzie dostępne w sklepie Go4taste to 52% daktyli i 47% czekolady.