Daktyle Medjool świeże Medium - 500g

New product

Daktyle Medjool cena słodkie świeże medium 500g Expand

- Daktyle Medjool świeże i słodkie, rozmiar medium (ok. 15-17 gram za sztukę)

- Pochodzą z Izraela

- Do bezpośredniej konsumpcji lub do przygotowania potraw

- Bez konserwantów, bez siarki, 

- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane

- Gwarancja smaku

- Indeks glikemiczny daktyli 70

Więcej szczegółów

  • W magazynie, dostawa 24h

17,00 zł

brutto

Opis produktu

Daktyle medjool dostępne w naszym sklepie pochodzą z Izraela. Kalibracja medium oznacza, że kilogram daktyli zawiera od 58 do 66 sztuk, a pojedyncza sztuka waży między 15 a 17 gram (dotyczy to większości sztuk w opakowaniu, mogą się zdarzać wyjątki).

Nasze daktyle medjool medium są świeże.Są schładzane do temperatury 2-8 stopni celcjusza na czas transportu. Nie zawierają dwutlenku siarki, co stanowi gwarancję ich wysokiej jakości, smaku i aromatu. Daktyle zapakowane są w szczelnym strunowym woreczku, który doskonale chroni produkt od działania czynników atmosferycznych.  Dzięki niemu zachowują długo świetne walory smakowe. Praktyczne i mocne zamknięcie typu ZIP pozwala na wielokrotne zamykanie i otwieranie opakowania.

Daktyle medjool mają szerokie zastosowanie w kuchni. Stanowią wartościowy składnik śniadania w połączeniu  np. płatkami owsianymi i mlekiem roślinnym. Można je dodawać do wypieków jako zamiennik dla cukru. Doskonale smakują same, gdy jemy je bezpośrednio z opakowania.

Daktyle medjool to owoce łatwe do przyswojenia przez ludzki organizm. Są bogatym źródłem błonnika. Zawierają również potas, magnez i żelazo. Są źródłem pozytywnej energii  i świetnie sprawdzają się jako produkt uzupełniający niedobór glikogenu w mięśniach po treningu. Warto je spożywać ze względu na wysoką zawartością naturalnego cukru, białek, tłuszczy, a także karotenoidów i antyoksydantów.

Właściwości

  • skarbnica cukrów prostych są źródłem energii podczas intensywnego wysiłku, a ponadto uzupełniają niedobór glikogenu w organizmie, powinni je spożywać zwłaszcza ci, którzy uprawiają sport;
  • dzięki zawartości naturalnych salicylanów posiadają właściwości przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe;
  • wysoka ilość potasu wpływa korzystnie na obniżenie ciśnienia krwi;
  • zawarty w nich błonnik poprawia trawienie i zapobiega zaparciom.

Zastosowanie

Choć są wyśmienite jako przekąska, daktyle stosuje się także w kuchni. Można je dodawać do różnorakich dań (świetnie komponują się z curry) czy wypieków lub musli. Nadają się do podawania z serami, a także jako składnik dżemów. Sok z daktyli jest też dobrym zamiennikiem cukru.

Przechowywanie

Daktyle powinny być przechowywane w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu.

Przeciwwskazania

Z uwagi na wysoki indeks glikemiczny daktyli powinny unikać osoby, które cierpią na cukrzycę. Także zmagający się z nieżytem żołądka lub kolką żołądkową mogą mieć problemy po ich spożyciu.

Owoce nie są także polecane tym, którzy walczą ze wzdęciami, a także zmagającym się z migreną. Obydwie te przypadłości daktyle mogą wzmagać.

Opinie

Na razie nie dodano żadnej recenzji.

Napisz opinię

Daktyle Medjool świeże Medium - 500g

Daktyle Medjool świeże Medium - 500g

Brakuje 200,00 zł do darmowej wysyłki.

Składniki

Skład: daktyle.

Produkt może zawierać śladowe ilości: migdałów, sezamu, orzechów włoskich, pistacjowych, glutenu i innych.

Kraj pochodzenia: Izrael

Indeks glikemiczny: 70

Wartość odżywcza / 100 g

Wartość energetyczna1158kJ/277 kcal
Tłuszcz0,15 g
   w tym kwasy tłuszczowe nasycone0,0 g
Węglowodany75 g
   w tym cukry66,47 g
   Błonnik6,7 g
Białko1,8 g
Sól0,01 g
Rozumiem

Nasza strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.