- Oczekiwanie na dostawę
- Daktyle Medjool świeże, miękkie i słodkie, rozmiar medium (ok. 15-17 gram za sztukę), z pestkami
- Pochodzą z Izraela
- Bez konserwantów, bez siarki
- Do bezpośredniej konsumpcji lub do przygotowania potraw
- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane
Opis
Daktyle medjool dostępne w naszym sklepie pochodzą z Izraela. Kalibracja medium oznacza, że kilogram daktyli zawiera od 58 do 66 sztuk, a pojedyncza sztuka waży między 15 a 17 gram (dotyczy to większości sztuk w opakowaniu, mogą się zdarzać wyjątki).
Jeżeli wolisz większe daktyle wybierz Daktyle Medjool Jumbo.
Jeżeli wolisz daktyle bez pestek wybierz Daktyle irańskie lub Daktyle Deglet Nour.
Nie wiesz, które daktyle wybrać ? Sprawdź nasz poradnik: Które daktyle wybrać?
Nasze daktyle medjool medium są świeże .Są schładzane do temperatury 2-8 stopni celcjusza na czas transportu. Nie zawierają dwutlenku siarki, co stanowi gwarancję ich wysokiej jakości, smaku i aromatu. Daktyle zapakowane są w szczelnym strunowym woreczku, który doskonale chroni produkt od działania czynników atmosferycznych. Dzięki niemu zachowują długo świetne walory smakowe. Praktyczne i mocne zamknięcie typu ZIP pozwala na wielokrotne zamykanie i otwieranie opakowania.
Daktyle medjool mają szerokie zastosowanie w kuchni. Stanowią wartościowy składnik śniadania w połączeniu np. płatkami owsianymi i mlekiem roślinnym. Można je dodawać do wypieków jako zamiennik dla cukru. Doskonale smakują same, gdy jemy je bezpośrednio z opakowania.
Daktyle medjool to owoce łatwe do przyswojenia przez ludzki organizm. Są źródłem pozytywnej energii i świetnie sprawdzają się jako produkt uzupełniający niedobór glikogenu w mięśniach po treningu.
Właściwości
- skarbnica cukrów prostych są źródłem energii podczas intensywnego wysiłku, a ponadto uzupełniają niedobór glikogenu w organizmie, powinni je spożywać zwłaszcza ci, którzy uprawiają sport;
- wyróżniają się wysoką zawartością błonnika pokarmowego;
- są bogate w żelazo.
Więcej informacji o daktylach medjool znajduje się w naszym poradniku daktyle medjool - właściwości.
Zastosowanie
Choć są wyśmienite jako przekąska, daktyle stosuje się także w kuchni. Można je dodawać do różnorakich dań (świetnie komponują się z curry) czy wypieków lub musli. Nadają się do podawania z serami, a także jako składnik dżemów. Sok z daktyli jest też dobrym zamiennikiem cukru.
Przechowywanie
Przechowywać w lodówce.
Przeciwwskazania
Z uwagi na wysoki indeks glikemiczny daktyli powinny unikać osoby, które cierpią na cukrzycę. Także zmagający się z nieżytem żołądka lub kolką żołądkową mogą mieć problemy po ich spożyciu.
Owoce nie są także polecane tym, którzy walczą ze wzdęciami, a także zmagającym się z migreną. Obydwie te przypadłości daktyle mogą wzmagać.
Inne opcje
Składniki
Składniki: daktyle.
Produkt może zawierać: sezam, orzeszki ziemne i inne orzechy, dwutlenek siarki i gluten. Co to znaczy ?
Kraj pochodzenia: Izrael
Indeks glikemiczny: 70
Producent: Go4taste I.Dyląg Allegro Sp.J Bonarka 21, 30-415 Kraków
Wartość odżywcza / 100 g
Wartość energetyczna | 1158kJ/277 kcal |
Tłuszcz | 0,15 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,0 g |
Węglowodany | 75 g |
w tym cukry | 66,47 g |
Błonnik | 6,7 g |
Białko | 1,8 g |
Sól | 0,01 g |
Żelazo | 9,5 mg |
Komentarze 0