• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
  • Przejdź do drugiego paska bocznego
☰
✖

Go4taste Blog

Idź do sklepu

Drugi panel boczny

O surowcach

  • Częste pytania
  • Porady o cukrze
  • Porady o herbatach
  • Porady o kaszach
  • Porady o kawie
  • Porady o mąkach
  • Porady o miodach i syropach
  • Porady o olejach
  • Porady o orzechach
  • Porady o owocach liofilizowanych
  • Porady o owocach suszonych
  • Porady o pestkach i nasionach
  • Porady o przyprawach
  • Porady o ryżu
  • Porady o superfoods
  • Porady o suplementach diety
  • Porady o witaminach i minerałach

Wyszukiwarka

Zaproponowane posty

Przekąski na wieczór filmowy

Każdy z nas lubi oglądać filmy, a dzięki platformom streamingowym możesz oglądać filmowe hity z ...

Czytaj więcej

Jesteś tutaj: Blog / Częste pytania / Quinoa czy ryż?

7 lipca 2020

Quinoa czy ryż?

Spis treści pokaż
1. Ryż
2. Komosa ryżowa


Ryż wydaje się być obecny w kulinariach od zawsze, natomiast komosa ryżowa dopiero od niedawna podbija serca smakoszy. Zanim wybór padnie na konkretny produkt, warto wiedzieć, co obie opcje w sobie kryją.

Komosa ryżowa i ryż mają szerokie zastosowanie w kuchni. Delikatny smak sprawia, że za pomocą dodatkowych składników i przypraw można balansować smakiem.

Ryż

Jeżeli chodzi o ryż, dostępny jest w wielu odmianach. Najpopularniejsze to biała i brązowa. Biała jest najczęściej używaną do przyrządzania lekkostrawnych potraw. Porównując ją z innymi, można stwierdzić, że ma ona znacznie mniej wartości odżywczych ze względu na to, że przy obróbce ziarna oczyszczane są z łupin. Z kolei brązowy ryż jest źródłem błonnika, magnezu, fosforu i selenu. Przyczynia się do utraty wagi i reguluje poziom cukru we krwi. Obie odmiany łączy praktycznie znikoma ilość tłuszczów trans, cholesterolu i sodu. Ważne jest to, że produkty są bezglutenowe. Dzięki temu osoby przebywające na diecie i cierpiące na nietolerancję glutenu mogą bez żadnych konsekwencji używać ryżu w posiłkach. Możemy też wyróżnić czerwony ryż, czarny ryż, dziki ryż i ryż arborio.

Zobacz też: Ryż jaśminowy i jego właściwości.


Opakowanie Go4Taste

Ryż basmati Punjab- 1kg premium Punjabi – cena : 13,00 zł

Kup ryż basmati

Komosa ryżowa

Quinoa, czyli komosa ryżowa określana jest mianem superfoods. Nie bez powodu, ponieważ jest przede wszystkim źródłem kompletnego białka (zawiera 9 aminokwasów, które są niezbędne dla organizmu). Oprócz tego w składzie znajduje się błonnik, węglowodany, wiele witamin i minerały (żelazo, wapń, potas i fosfor). Tak wartościowe elementy zapewniają uczucie sytości, które wiąże się z regulacją metabolizmu i procesem odchudzania. Ponadto komosa reguluje poziom cukru i cholesterolu. Dzięki temu pojawienie się chorób układu krążenia jest znacznie mniejsze. Niski indeks glikemicznym, który wynosi 35 i brak glutenu sprawiają, że quinoa spełnia szczegółowe wymagania.
Zbilansowana i zróżnicowana dieta jest istotna, aby organizm mógł funkcjonować prawidłowo. Należy pamiętać, że nastawiając się tylko i wyłącznie na jedną grupę produktów szybko zapomina się o tym, jak ważne są niezliczone wartości odżywcze. Właśnie dlatego ryż i komosę warto uwzględnić w jadłospisie. Pasują do śniadaniowych posiłków podawanych na słodko, jak i do pełnych dań obiadowych.

Zobacz też: Komosa ryżowa i jej właściwości.


Opakowanie Go4Taste

Komosa ryżowa Quinoa biała - 1kg – cena : 20,00 zł

Kup komosę ryżową

Powiązane wpisy

W kategorii:Częste pytania

Pierwszy panel boczny

Promowany produkt

Ryż basmati Punjab- 1kg premium Punjabi
Ryż basmati Punjab- 1kg premium Punjabi
13,00 zł
Kup w sklepie Kup

Copyright© 2025 · Brunch Pro by Feast Design Co.