- Czarnuszka indyjska świeża, bogata w minerały zdrowotne
- Pochodzi z Indii
- Bez konserwantów
- Do przyprawiania potraw, do wyciskania oleju
- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane
Opis
Czarnuszka siewna oprócz właściwości prozdrowotnych wyróżnia się wyjątkowymi walorami smakowymi. Przypraw ulubione potrawy, sałatki i wypieki "czarnym kminem" i ciesz się jego intensywnym i dymnym smakiem.
Czarnuszka (Nigella sativa), znana również jako czarny kmin, kalonji lub kala jeera, to popularna jednoroczna roślina z rodziny Ranunculaceae pochodząca z południowo-zachodniej i południowej Azji.
Świeże nasiona czarnuszki znajdujące się w ofercie sklepu Go4taste.pl importowane są z Indii - jednego z czołowych producentów tej przyprawy na świecie.
Nasiona pakowane są w szczelne i wytrzymałe torebki typu doypack, w których czarnuszka na długo zachowuje swoje walory smakowe i charakterystyczny aromat.
Czym wyróżnia się nasza czarnuszka siewna z Indii?
Świeżość i wysoka jakość
Czarnuszka siewna sprowadzana jest z Indii, gdzie uprawiana jest komercyjnie w sprzyjających warunkach w Zachodnim Bengalu, Pendżabie, Jharkhand, Himachal Pradesh, Bihar i Assam. To gwarancja doskonałej jakości oferowanych nasion.
Intensywny i oryginalny smak
Nasiona kalonji wyróżniają się charakterystycznym i oryginalnym smakiem, który jest połączeniem aromatu cebuli, kminku i oregano. Czarnuszka potrafi całkowicie zmienić smak potrawy - dodać jej wyrazistości i ziołowego aromatu.
Wszechstronne zastosowanie
Czarny kmin może być wykorzystywany w kuchni na wiele sposobów. Można go dodawać w całości lub zmielić. Stanowi doskonałe uzupełnienie smaku domowych wypieków, pieczywa, bułek, a także sałatek, hummusu, sosów czy zup. Stosowany jest również do konserwowania żywności.
Bogactwo wartości odżywczych
Czarnuszka znana jest od wieków jako roślina o właściwościach leczniczych. Zawiera wiele cennych składników w tym tymochinon o działaniu przeciwbólowym i przeciwzapalnym.
Więcej informacji o czarnuszce znajduje się w naszym poradniku czarnuszka - właściwości.
Zastosowanie
Nasiona czarnuszki są popularną przyprawą zwłaszcza w kuchniach: indyjskiej, bliskowschodniej i północnoafrykańskiej. Wykorzystywane są tam między innymi do przyprawiania curry i pilawu, dań z soczewicy, a także posypywania chlebków naan.
- Dodaj ją do sałatek, warzyw (zwłaszcza warzyw korzeniowych czy dań z ziemniaków).
- Przypraw nią rybę lub duszonego kurczaka czy jagnięcinę.
- Stanowi oryginalną i interesującą przyprawę do frytek.
Sprawdź: Czarnuszka - jak ją jeść?
Przechowywanie
Nasiona czarnuszki należy przechowywać w szczelnym pojemniku w suchym i ciemnym miejscu.
Przeciwwskazania
Z jedzenia nasion czarnuszki powinny zrezygnować kobiety w ciąży. Spożywanie jedzenie tych nasion jest również rekomendowane osobom, które przyjmują leki na obniżenie ciśnienia.
Inne opcje
Składniki
Składniki: czarnuszka.
Produkt może zawierać: sezam, orzeszki ziemne i inne orzechy, dwutlenek siarki i gluten. Co to znaczy ?
Kraj pochodzenia: Indie
Producent: Go4taste I.Dyląg Allegro Sp.J Bonarka 21, 30-415 Kraków
Wartość odżywcza / 100 g
Wartość energetyczna | 1440 kJ/ 344 kcal |
Tłuszcz | 15 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,5 g |
Węglowodany | 52 g |
w tym cukry | 0,0 g |
Błonnik | 40 g |
Białko | 16 g |
Sól | 0,01 g |
Komentarze 0