Ziarno Maku niebieski Premium - 1kg

  • Mak niebieski cena 500g ziarno
  • Mak niebieski Gdzie kupić  500g ziarno
  • Mak niebieski cena 500g ziarno
Mak niebieski cena 500g ziarno Mak niebieski Gdzie kupić  500g ziarno Mak niebieski cena 500g ziarno

- Mak niebieski słodki, czysty

- Pochodzi z Czech

- Naturalnie bezglutenowe, bez konserwantów

- Do bezpośredniej konsumpcji lub do przygotowania ciast i deserów

- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane

Opis

Mak niebieski, zwany także europejskim, to najbardziej popularna odmiana tej rośliny. Mak należy do grona jednej z najstarszych uprawianych przez człowieka roślin. Pochodzi z rejonu  zachodniej Azji.

Nasz sklep to źródło wysokiej jakości maku niebieskiego o różnorodnych zastosowaniach kulinarnych. Można przygotowywać z niego masę makową do ciast, a także dodawać go do pieczonego pieczywa.

Mak niebieski (Papaver Somniferum), zwany także lekarskim i europejskim, to najbardziej popularny członek rodziny makowatych (Papaveraceae Juss.). Pochodzi z rejonu zachodniej Azji. Jego łacińska nazwa („usypiający mak” ) jest związana  z właściwościami soku mlecznego z niedojrzałych makówek, który zawiera 12% morfiny. Ziarenka maku, w odróżnieniu od niedojrzały makówek, nie mają jednak żadnych właściwości narkotycznych i wykorzystywane są głównie w przemyśle cukierniczym oraz do przygotowania różnych ciast i wypieków.

Niebieski mak, który oferujemy w sklepie Go4taste.pl,  importowany jest z Czech. Nasi południowi sąsiedzi należą do jednych z największych producentów niebieskiego  maku na świecie.  Uprawa maku w Czechach ma długą tradycję. Ze względu na to, że w Czechach znajdują się odpowiednie warunki geograficzne do sadzenia i zbioru tej rośliny,  niebieski mak pochodzący z tamtych rejonów  wykazuje się wysoką jakością i wyśmienitymi walorami smakowymi.

Właściwości

Mak niebieski, który dostępny jest w sklepie Go4taste.pl, posiada cenne wartości odżywcze.

  • charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika pokarmowego;
  • jest bardzo dobrym źródłem białka.

Czym wyróżnia się  niebieski mak z Czech?

  • Charakterystyczny smak. 

Mak,  który uprawiany jest w Czechach, wyróżnia się lekkim posmakiem migdałów w przeciwieństwie do białego i brązowego. Po podgrzaniu smak staje się intensywniejszy  i  orzechowy ze słodko-korzennymi nutami. Korzystając w wypiekach z tego produktu, masz pewność, że będą się charakteryzować doskonałymi walorami smakowymi.

  • Doskonałe cechy fizyczne. 

Wysokiej jakości mak cechuje się doskonałym wyglądem i jednolitym kolorem ziarenek (minimalne uszkodzenia nasion). Idealnie nadaje się do dekoracji i posypywania wypieków, a jego chrupkość jest bardzo ceniona w wypiekach.

  • Produkowany według najwyższych standardów. 

Produkcja czeska musi spełniać najsurowsze przepisy dotyczące  żywności zgodnie ze standardami UE.  Wybierając nasz mak, masz pewność, że otrzymasz  najlepszy produktu w tej klasie,  a ciasta i makowce będą miały wyborny smak.

  • Brak zanieczyszczeń alkaloidami. 

Mak czeski jest znany przede wszystkim ze swojej czystości, ponieważ ziarno nie jest zanieczyszczone alkaloidami.   Produkt nie zawiera żadnych substancji szkodliwych i narkotycznych. W Czechach uprawiane są tylko i wyłącznie odmiany o niskiej zawartości morfiny ze względu na to spożywać go może  każdy.

Mak niebieski — zastosowanie

W kuchni europejskiej niebieski mak stosowany jest głównie w cukiernictwie i do pieczenia. Będąc łagodną przyprawą o neutralnym smaku, mak jest wszechstronny i dobrze komponuje się z większością produktów spożywczych. 

  • Oto kilka zastosowań niebieskiego maku:
  • Do posypywania chleba i bułeczek  i słodkich wypieków — makowce, strudle i ciasta duńskie. 
  • Mak doskonale smakuje z  miodem posmarowanym na chlebie. 
  • Smażony na maśle mak można dodać do makaronu.
  • Do aromatyzowania warzyw i towarzyszących  im sosów, zwłaszcza szparagów i  warzyw korzeniowych. 
  • Do sałatek. Nasiona wsypane do sałatki coleslaw dodają smaku i  chrupiącej tekstury. 
  • Do obsypywania  ziemniaków, zapiekanek i jako dodatek do  dań rybnych.
  • Można wykorzystać go do przygotowania masy makowej do ciast. 

Pasuje do następujących produktów: fasolka szparagowa, kalafior, groszek, ziemniaki, imbir, kurczak, jagnięcina, mięso, jajka, owoce morza, nabiał, ryż, curry.

Można go łączyć z następującymi przyprawami: kardamon, czarnuszka, sezam, mielony imbir, goździki, kminek, suszone papryczki chili i gorczyca.

Przechowywanie 

Ze względu na wysoką zawartość oleju i białka, mak ma tendencję do szybkiego jełczenia, dlatego należy kupować go  w małych ilościach.  Mak do pieczenia przechowuj w szczelnym pojemniku w ciemnym i suchym miejscu. W takich warunkach przetrwa w dobrym stanie do 6 miesięcy.

18,00 zł
W magazynie, dostawa 24h

Do darmowej dostawy brakuje 200,00 zł

Inne opcje

Składniki

Skład: mak niebieski.

Produkt może zawierać: sezam, orzeszki ziemne i inne orzechy, dwutlenek siarki i glutenCo to znaczy ?

Kraj pochodzenia: Czechy

Indeks glikemiczny: 35

Producent: Go4taste I.Dyląg Allegro Sp.J Bonarka 21, 30-415 Kraków

Wartość odżywcza / 100 g

Wartość energetyczna 2496 kJ/602 kcal
Tłuszcz 42 g
   w tym kwasy tłuszczowe nasycone 4,5 g
Węglowodany 28 g
   w tym cukry 3,0 g
   Błonnik 20 g
Białko 18 g
Sól 0,7 g

Komentarze 0

Na razie nie dodano żadnej recenzji.