- Mak niebieski słodki, czysty
- Pochodzi z Czech
- Naturalnie bezglutenowe, bez konserwantów
- Do bezpośredniej konsumpcji lub do przygotowania ciast i deserów
- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane
Opis
Mak niebieski, zwany także europejskim, to najbardziej popularna odmiana tej rośliny. Mak należy do grona jednej z najstarszych uprawianych przez człowieka roślin. Pochodzi z rejonu zachodniej Azji.
Nasz sklep to źródło wysokiej jakości maku niebieskiego o różnorodnych zastosowaniach kulinarnych. Można przygotowywać z niego masę makową do ciast, a także dodawać go do pieczonego pieczywa.
Mak niebieski (Papaver Somniferum), zwany także lekarskim i europejskim, to najbardziej popularny członek rodziny makowatych (Papaveraceae Juss.). Pochodzi z rejonu zachodniej Azji. Jego łacińska nazwa („usypiający mak” ) jest związana z właściwościami soku mlecznego z niedojrzałych makówek, który zawiera 12% morfiny. Ziarenka maku, w odróżnieniu od niedojrzały makówek, nie mają jednak żadnych właściwości narkotycznych i wykorzystywane są głównie w przemyśle cukierniczym oraz do przygotowania różnych ciast i wypieków.
Niebieski mak, który oferujemy w sklepie Go4taste.pl, importowany jest z Czech. Nasi południowi sąsiedzi należą do jednych z największych producentów niebieskiego maku na świecie. Uprawa maku w Czechach ma długą tradycję. Ze względu na to, że w Czechach znajdują się odpowiednie warunki geograficzne do sadzenia i zbioru tej rośliny, niebieski mak pochodzący z tamtych rejonów wykazuje się wysoką jakością i wyśmienitymi walorami smakowymi.
Właściwości
Mak niebieski, który dostępny jest w sklepie Go4taste.pl, posiada cenne wartości odżywcze.
- charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika pokarmowego;
- jest bardzo dobrym źródłem białka.
Więcej informacji o maku niebieskim znajduje się w naszym poradniku mak niebieski - właściwości.
Czym wyróżnia się niebieski mak z Czech?
- Charakterystyczny smak.
Mak, który uprawiany jest w Czechach, wyróżnia się lekkim posmakiem migdałów w przeciwieństwie do białego i brązowego. Po podgrzaniu smak staje się intensywniejszy i orzechowy ze słodko-korzennymi nutami. Korzystając w wypiekach z tego produktu, masz pewność, że będą się charakteryzować doskonałymi walorami smakowymi.
- Doskonałe cechy fizyczne.
Wysokiej jakości mak cechuje się doskonałym wyglądem i jednolitym kolorem ziarenek (minimalne uszkodzenia nasion). Idealnie nadaje się do dekoracji i posypywania wypieków, a jego chrupkość jest bardzo ceniona w wypiekach.
- Produkowany według najwyższych standardów.
Produkcja czeska musi spełniać najsurowsze przepisy dotyczące żywności zgodnie ze standardami UE. Wybierając nasz mak, masz pewność, że otrzymasz najlepszy produktu w tej klasie, a ciasta i makowce będą miały wyborny smak.
- Brak zanieczyszczeń alkaloidami.
Mak czeski jest znany przede wszystkim ze swojej czystości, ponieważ ziarno nie jest zanieczyszczone alkaloidami. Produkt nie zawiera żadnych substancji szkodliwych i narkotycznych. W Czechach uprawiane są tylko i wyłącznie odmiany o niskiej zawartości morfiny ze względu na to spożywać go może każdy.
Mak niebieski — zastosowanie
W kuchni europejskiej niebieski mak stosowany jest głównie w cukiernictwie i do pieczenia. Będąc łagodną przyprawą o neutralnym smaku, mak jest wszechstronny i dobrze komponuje się z większością produktów spożywczych.
- Oto kilka zastosowań niebieskiego maku:
- Do posypywania chleba i bułeczek i słodkich wypieków — makowce, strudle i ciasta duńskie.
- Mak doskonale smakuje z miodem posmarowanym na chlebie.
- Smażony na maśle mak można dodać do makaronu.
- Do aromatyzowania warzyw i towarzyszących im sosów, zwłaszcza szparagów i warzyw korzeniowych.
- Do sałatek. Nasiona wsypane do sałatki coleslaw dodają smaku i chrupiącej tekstury.
- Do obsypywania ziemniaków, zapiekanek i jako dodatek do dań rybnych.
- Można wykorzystać go do przygotowania masy makowej do ciast.
Pasuje do następujących produktów: fasolka szparagowa, kalafior, groszek, ziemniaki, imbir, kurczak, jagnięcina, mięso, jajka, owoce morza, nabiał, ryż, curry.
Można go łączyć z następującymi przyprawami: kardamon, czarnuszka, sezam, mielony imbir, goździki, kminek, suszone papryczki chili i gorczyca.
Przechowywanie
Ze względu na wysoką zawartość oleju i białka, mak ma tendencję do szybkiego jełczenia, dlatego należy kupować go w małych ilościach. Mak do pieczenia przechowuj w szczelnym pojemniku w ciemnym i suchym miejscu. W takich warunkach przetrwa w dobrym stanie do 6 miesięcy.
Inne opcje
Składniki
Składniki: mak niebieski.
Produkt może zawierać: sezam, orzeszki ziemne i inne orzechy, dwutlenek siarki i gluten. Co to znaczy ?
Kraj pochodzenia: Czechy
Indeks glikemiczny: 35
Producent: Go4taste I.Dyląg Allegro Sp.J Bonarka 21, 30-415 Kraków
Wartość odżywcza / 100 g
Wartość energetyczna | 2496 kJ/602 kcal |
Tłuszcz | 42 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 4,5 g |
Węglowodany | 28 g |
w tym cukry | 3,0 g |
Błonnik | 20 g |
Białko | 18 g |
Sól | 0,7 g |
Komentarze 0