- Babka płesznik świeża źródło 50% błonnika
- Pochodzi z Polski
- Naturalnie bezglutenowe, bez konserwantów, wysoka zawartość błonnika
- Do bezpośredniej konsumpcji lub do przygotowania potraw
- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane
Opis
Babka płesznik jest rośliną wywodzącą się z terenów basenu Morza Śródziemnego. Nasiona tej rośliny przypominają siemię lniane. Są małe, gładkie o podłużnych kształtach i ciemnobrązowej barwie. Po wsypaniu ich do wody tworzą specyficzny kleik, który zaleca się spożywać osobom z problemami trawiennymi.
Babka płesznik sprzedawana w naszym sklepie pochodzi z rodzimych polskich upraw. Babka jest zapakowana w grube, szczelne i solidne torebki foliowe, które zawierają praktyczne zapięcie tzw. strunę. Dzięki temu nasiona zachowują długo swoje cenne wartości odżywcze.
Właściwości
- wyróżnia się wysoką zawartością błonnika pokarmowego;
- jest bardzo dobrym źródłem białka.
Więcej informacji o babce płesznik znajduje się w naszym poradniku babka płesznik - właściwości.
Czym wyróżniają się nasze ziarna babki płesznik?
- Doskonałe do diety bezglutenowej.
Babka płesznik wykorzystywana jest chętnie przez osoby na diecie bezglutenowej. Stosowana jest jako spoiwo ciasta do wszelkiego rodzaju wypieków. Z jej zawartością można przygotowywać bezglutenowy chleb czy bezglutenowe bułki.
- Doskonała dla wegan.
Z tego samego powodu babka płesznik wykorzystywana jest również do wypieków w kuchni wegańskiej. Ze względu na swoje właściwości sklejające, zastępuje jaja kurze w wielu przepisach.
- Świetna do przygotowania pieczywa keto.
Babka jajowata to również doskonałym składnik do przygotowania wszelkiego rodzaju wypieków bułek w diecie ketogenicznej. Za jej sprawą ciasto będzie się dobrze trzymać a bułki będą świetnie wrośnięte
Jak stosować?
Nasiona babki płesznik można dodawać do wielu potraw.
- najlepiej jeść na zimno z jogurtem, śniadaniowym musli lub w sałatce;
- warto wsypać je również do kompotu, soku lub herbaty;
- stanowią cenny składnik koktajli owocowych lub warzywnych;
- można również zrobić z nich kleik (zmieszać nasiona z wodą).
- Babkę można stosować do trzech razy dziennie, w ilości od 5 do 10 gram. Należy pamiętać, by podczas częstego spożywania babki dostarczać organizmowi dużą ilość płynów.
Sprawdź: Babka płesznik - Jak stosować?.
Przechowywanie
Ziarna babki płesznik należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Przeciwwskazania
Nie ma żadnych badań, które potwierdziłyby jakąkolwiek szkodliwość babki płesznik dla organizmu człowieka.
Inne opcje
Składniki
Składniki: babka płesznik ziarno
Produkt może zawierać: sezam, orzeszki ziemne i inne orzechy, dwutlenek siarki i gluten. Co to znaczy ?
Kraj pochodzenia: Polska
Producent: Go4taste I.Dyląg Allegro Sp.J Bonarka 21, 30-415 Kraków
Wartość odżywcza / 100 g
Wartość energetyczna | 1074 kJ/256 kcal |
Tłuszcz | 5,4 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,88 g |
Węglowodany | 2,13 g |
w tym cukry | 0,63 g |
Błonnik | 65,2 g |
Białko | 17,4 g |
Sól | 0,0 g |
Komentarze 0