- Majeranek suszony aromatyczny
- Pochodzi z Egiptu
- Bez konserwantów, bez siarki, niepasteryzowane
- Do przygotowania potraw
- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane
Opis
Liście majeranku to jedna z najpopularniejszych przypraw, szczególnie w kuchni śródziemnomorskiej. To aromatyczne zioło posiada również cenne właściwości zdrowotne.
Majeranek to roślina jednoroczna lub dwuletnia z rodziny wargowych. Pierwotnie uprawiany był w Indiach, a do Europy Środkowo-Zachodniej trafił dopiero w XVI wieku.
Ceniony był za swoje właściwości lecznicze. Szczególnie rekomendowano go na katar oraz kamicę nerkową. W starożytnej Grecji majeranek uważany był za afrodyzjak i był symbolem miłości, szczęścia i dobrobytu, łączono go z boginią Afrodytą.
Suszone liście majeranku, które kupić można w sklepie Go4taste.pl, pochodzą z Egiptu. Majeranek pakowany jest w szczelne i solidne woreczki foliowe, które zaopatrzone są w solidne zapięcie — tzw. strunę. W takim opakowaniu majeranek jest chroniony przed czynnikami zewnętrznymi i zachowuje na długo swoje wartości smakowe oraz lecznicze.
Więcej informacji o majeranku znajduje się w naszym poradniku majeranek - właściwości.
Zastosowanie w kuchni
Majeranek jest cenną i aromatyczną przyprawą, która urozmaica smak wielu potraw. Najlepiej jest dodawać go pod koniec gotowania.
-
doskonała przyprawa do sosów (sos pomidorowy, sos rybny itp.), marynat, zup i gulaszu (tradycyjne flaczki);
-
można przyprawiać nimi mięsa, szczególnie dobrze komponuje się z jagnięciną, cielęciną i wieprzowiną;
-
świetnie smakuje z warzywami, zwłaszcza bakłażanem i cukinią;
-
wzbogaca smak dań z jajek (omlety, jajka sadzone);
-
można go dodać z powodzeniem do wszelkich dań kuchni śródziemnomorskiej - sprawdza się jako dodatek do pizzy, makaronu, ryżu i ziemniaków;
-
warto nim doprawić farsz, dania z grilla i sery.
Jak zrobić napar z liści majeranku?
Z suszonych liści majeranku można również przygotować leczniczy napar. W tym celu należy zaparzyć łyżkę stołową w dużej misce przez 5–10 minut, a następnie wypić wywar. Można także stosować go jako inhalacja w przypadku zatkanego nosa czy zatok.
Przechowywanie
Suszone liście majeranku, podobnie jak resztę tego typu przypraw i ziół, należy przechowywać w suchym miejscu, w szczelnym opakowaniu.
Przeciwwskazania
Spożywanie dużych ilości majeranku może powodować senność. Osoby leczone z powodu krzepnięcia krwi powinny spożywać majeranek z umiarem. Nie zaleca się go kobietom w ciąży lub karmiącym.
Inne opcje
Składniki
Składniki: majeranek.
Produkt może zawierać: sezam, orzeszki ziemne i inne orzechy, dwutlenek siarki i gluten. Co to znaczy ?
Kraj pochodzenia: Egipt
Producent: Go4taste I.Dyląg Allegro Sp.J Bonarka 21, 30-415 Kraków
Wartość odżywcza / 100 g
Wartość energetyczna | 0 kJ/0 kcal |
Tłuszcz | 0,0 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,0 g |
Węglowodany | 0,0 g |
w tym cukry | 0,0 g |
Błonnik | 0,0 g |
Białko | 0,0 g |
Sól | 0,0 g |
Komentarze 0