Majeranek suszony - 200g

  • Majeranek suszony - 200g
  • Majeranek suszony - 200g
  • Majeranek suszony - 200g
Majeranek suszony - 200g Majeranek suszony - 200g Majeranek suszony - 200g

- Majeranek suszony aromatyczny

- Pochodzi z Egiptu

- Bez konserwantów, bez siarki, niepasteryzowane

- Do przygotowania potraw

- Opakowanie grube chroniące produkt, zamykanie strunowe, zgrzewane

Opis

Liście majeranku to jedna z najpopularniejszych przypraw, szczególnie w kuchni śródziemnomorskiej. To aromatyczne  zioło posiada również cenne właściwości zdrowotne.

Majeranek to roślina jednoroczna lub dwuletnia z rodziny wargowych. Pierwotnie uprawiany był w Indiach, a do Europy Środkowo-Zachodniej trafił dopiero w XVI wieku. 

Ceniony był za swoje właściwości lecznicze. Szczególnie rekomendowano go na katar oraz kamicę nerkową. W starożytnej Grecji majeranek uważany był za afrodyzjak i był symbolem miłości, szczęścia i dobrobytu, łączono go z boginią Afrodytą.

Suszone liście majeranku, które kupić można w sklepie Go4taste.pl, pochodzą z Egiptu. Majeranek pakowany jest w szczelne i solidne woreczki foliowe, które zaopatrzone są w solidne zapięcie — tzw. strunę. W takim opakowaniu majeranek jest chroniony przed czynnikami zewnętrznymi i zachowuje na długo swoje wartości smakowe oraz lecznicze.

Więcej informacji o majeranku znajduje się w naszym poradniku majeranek - właściwości.

Zastosowanie w kuchni

Majeranek jest cenną i aromatyczną przyprawą, która urozmaica smak wielu potraw. Najlepiej jest dodawać go pod koniec gotowania.

  • doskonała przyprawa do sosów (sos pomidorowy, sos rybny itp.), marynat, zup i gulaszu (tradycyjne flaczki);

  • można przyprawiać nimi mięsa, szczególnie dobrze komponuje się z jagnięciną, cielęciną i wieprzowiną;

  • świetnie smakuje z warzywami, zwłaszcza bakłażanem i cukinią;

  • wzbogaca smak dań z jajek (omlety, jajka sadzone);

  • można go dodać z powodzeniem do wszelkich dań kuchni śródziemnomorskiej - sprawdza się jako dodatek do pizzy, makaronu, ryżu i ziemniaków;

  • warto nim doprawić farsz, dania z grilla i sery.

Jak zrobić napar z liści majeranku?

Z suszonych liści majeranku można również przygotować leczniczy napar. W tym celu należy zaparzyć  łyżkę stołową w dużej misce przez 5–10 minut, a następnie wypić wywar. Można  także stosować go jako inhalacja w przypadku zatkanego nosa czy zatok.

Przechowywanie

Suszone liście majeranku, podobnie jak resztę tego typu przypraw i ziół, należy przechowywać w suchym miejscu, w szczelnym opakowaniu.

Przeciwwskazania

Spożywanie dużych ilości majeranku może powodować senność. Osoby leczone z powodu krzepnięcia krwi powinny spożywać majeranek z umiarem. Nie zaleca się go kobietom w ciąży lub karmiącym.

6,00 zł
W magazynie, dostawa 24h

Do darmowej dostawy brakuje 250,00 zł

Inne opcje

Składniki

Składniki: majeranek.

Produkt może zawierać: sezam, orzeszki ziemne i inne orzechy, dwutlenek siarki i glutenCo to znaczy ?

Kraj pochodzenia: Egipt

Producent: Go4taste I.Dyląg Allegro Sp.J Bonarka 21, 30-415 Kraków

Wartość odżywcza / 100 g

Wartość energetyczna 0 kJ/0 kcal
Tłuszcz 0,0 g
   w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,0 g
Węglowodany 0,0 g
   w tym cukry 0,0 g
   Błonnik 0,0 g
Białko 0,0 g
Sól 0,0 g

Komentarze 0

Na razie nie dodano żadnej recenzji.